SUPRASTIN tabletta (20x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SUPRASTIN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Suprastin tabletta (hatóanyaga: klórpiramin) az ún. antihisztamin típusú gyógyszerekhez tartozik, ami allergiás reakciók és viszketéssel járó kórképek, mint például szénanátha, kötőhártyagyulladás, csalánkiütés, növények vagy vegyianyagok által kiváltott bőrgyulladás, étel- és gyógyszerallergia vagy rovarcsípés okozta allergiás tünetek kezelésére szolgál. Általános túlérzékenységi reakció (anafilaxia) kezelésére is használatos más gyógyszerekkel együtt.

2. TUDNIVALÓK A SUPRASTIN TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Suprastin tablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagára (klórpiramin) vagy egyéb összetevőjére,
  • asztmás rohamban,
  • terhesség, szoptatás idején,
  • koraszülöttek, újszülöttek sem kaphatják a készítményt.

A készítmény fokozott orvosi ellenőrzés mellett szedhető, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok közül valamelyik vonatkozik Önre:

  • Idős, legyengült betegek esetében, mert érzékenyebbek az esetleges mellékhatásokra (álmosság, fáradtság, szédülés, vérnyomásesés).
  • Gyermekeknél, mivel a készítmény mellékhatásaira a gyermekek fokozottan érzékenyek, ritkán túlzott nyugtalansággal is reagálhatnak.
  • Májbetegségben (károsodott májfunkció esetén) az adag csökkentésére lehet szükség.
  • Vesebetegségben az adag csökkentésére lehet szükség.
  • Bizonyos betegségek esetén, ha pl. zöldhályogban (a Suprastin glaukómás rohamot válthat ki), szív-érrendszeri betegségben, epilepsziában, izomrendszeri betegségben, vizelet elakadásban, prosztata nagyobbodásban, tartós székrekedésben szenved.
  • Ha korábban allergia elleni gyógyszerek alkalmazása során szédült vagy allergiás panaszai fokozódtak, illetve egyéb mellékhatásokat észlelt.

A gyógyszer fényérzékenységet okozhat, Suprastin kezelés alatt a napozás kerülendő!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel a különböző, egyidejűleg szedett gyógyszerek egymás hatását befolyásolhatják.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: EGIS

Hatóanyag: chloropyramine

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Bizonyos (ún. MAO-gátló hatású) gyógyszerek (pl. moklobemid, szelegilin) erősítik és elnyújtják a Suprastin bizonyos, ún. atropinszerű hatásait (szájszárazság, pupillatágulat, a szem alkalmazkodásának zavara, székrekedés, vizelet elakadás fordulhat elő). Ezért a Suprastin MAO-gátló hatású gyógyszerekkel együtt nem alkalmazható.

A Suprastin és számos egyidejűleg szedett gyógyszer (pl. atropin, kábító fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók, egyéb központi idegrendszerre ható szerek, zöldhályog kezelésére szolgáló szemcseppek) egymás hatását erősíthetik.

A hallószervet károsító szerekkel (pl. egyes antibiotikumokkal) való együttadás esetén a Suprastin elfedheti azok károsító hatásának figyelmeztető jeleit.

Az antihisztaminok gátolhatják az allergiás tesztekre jelentkező bőrreakciókat, ezért a bőrteszt elvégzése előtt néhány nappal a készítmény alkalmazását fel kell függeszteni.

A Suprastin tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkalMegnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: SUPRASTIN, Allergia, Pollen, Szénanátha, Megfázás, Náthás

További gyógyszerek chloropyramine hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában

ÚJ KERESÉS