SUPRADYN filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Supradyn filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Supradyn filmtabletta arányos mennyiségben tartalmazza az összes fontos vitamint, szükséges ásványi anyagot és nyomelemet.

A vitaminok olyan létfontosságú anyagok, amelyek a táplálékkal kerülnek be a szervezetbe. Az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az anyagcserében és a növekedésben, valamint a szervezet regenerációjához (például a csontok, vér stb.). A nyomelemek olyan létfontosságú anyagok, amelyekre a szervezetnek csak parányi mennyiségben van szüksége, de a napi táplálkozással nem mindig kerülnek be megfelelő mennyiségben a szervezetbe.

A Supradyn filmtablettát az általános vitaminhiány megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A Supradyn filmtablettát fokozott vitamin- és ásványianyag-szükséglet idején, különösen betegségek, megnövekedett igénybevétel alatt kell szedni.

A Supradyn filmtabletta szedése ajánlott, ha vitamin- és ásványianyag-hiány kialakulásának kockázata áll fenn: növekedés, terhesség, szoptatás, időskor, betegség vagy betegséget követő lábadozás alatt, antibiotikum szedésénél, illetve más gyógyszeres kezelés esetén továbbá speciális vagy súlycsökkentő diéta, krónikus alkoholizmus, dohányzás, bizonyos gyomor- és bélrendellenességek esetén.

SUPRADYN filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
vitamins, minerals

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Bayer Hungária
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • (90x (HDPE-tartályban))
Autóvezetést befolyásolja?
Nem

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Supradyn filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Supradyn filmtablettát

  • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • ha már túl magas az A- vagy D-vitamin szintje a szervezetében (A- vagy D-hipervitaminózis, tüneteit lásd a "Ha az előírtnál több Supradyn filmtablettát vett be" szakaszban),
  • ha retinoid kezelésben részesül (például akne: súlyos, pattanásos bőrprobléma kezelésére),
  • ha pajzsmirigy túlműködése van, vagy radiojód kezelést kap;
  • vesekárosodás,
  • magas kalcium vérszint,
  • túlzott kalciumürítés,
  • vas illetve rézanyagcsere zavarával járó kórfolyamatok (pl. Wilson-kór),
  • magas foszfát vérszint,
  • magas magnézium vérszint,
  • vesekőbetegség,
  • húgykőbetegség esetén.

Ha a Supradyn filmtabletta alkalmazása során allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba a szedést és forduljon orvoshoz.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Supradyn filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét:

  • ha fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin kerül a szervezetébe. Supradyn szedése esetében ez csak akkor fordulhat elő, ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi,
  • ha K-vitamin antagonistát (pl. kumarin) és/vagy más antikoagulánst szed.
  • ha L-tiroxint tartalmazó készítményt szed.
  • ha máj- és epeúti megbetegedése van.

Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, ha Ön bármely egyéb betegségben szenved.

Egyéb gyógyszerek és a Supradyn filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az E- és K vitamin tartalmú készítményeket óvatosan kell alkalmazni ha antikoagulánst, vagy trombocita aggregációt gátló készítményt szed. Ezért ezek a gyógyszerek és a Supradyn együtt csak a kezelőorvos javaslatára adható.

A szájon át szedett antibiotikumok és antivirális szerek felszívódását a kalcium-, magnézium-, vas-, réz- és cinktartalmú készítmények befolyásolhatják, így alacsonyabb az említett gyógyszer koncentráció a vérben. Amennyiben antibiotikumokat vagy antivirális szereket szed, 1-2 óra után vegye be a Supradyn készítményt.

A D-vitamin felszívódását a gyomorbélrendszerben a hashajtókkal (pl. paraffin olaj) történő egyidejű alkalmazás csökkentheti.

A B6-vitamin már alacsony dózisban is fokozza a levodopa (Parkinson betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) lebontását, ezért a levodopával együtt történő alkalmazása nem javasolt. A dopa-dekarboxiláz- gátló együttadása nélkül a levodopa nem jut át elegendő mennyiségben a vér-agy gáton, és ez gátolja a levodopa hatás kialakulását.

L-tiroxin kezelés, valamint radiojód-terápia alatt csak a kezelőorvos javaslatára alkalmazható, mivel 0,075 mg kálium-jodidot tartalmaz.

A Supradyn filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az oxálsavat (spenótban és rebarbarában található) és fitinsavat tartalmazó élelmiszerek (pl. gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, búzakorpa) a Supradyn készítményben lévő kalcium felszívódását csökkenthetik, ezért nem javasolt a készítmény bevétele az oxálsavban és a fitinsavban gazdag táplálék elfogyasztásától számított két órán belül.

Azok a betegek, akik más gyógyszereket szednek vagy orvosi gondozás alatt állnak, beszéljék meg kezelőorvosukkal a készítmény alkalmazását.

Terhesség, termékenység és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az ajánlott adagban (napi 1 filmtabletta) szedheti a Supradyn filmtablettát terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott adagot ne lépje túl. A terhesség első három hónapjában az orvos utasítása nélkül semmilyen gyógyszert ne szedjen.

A Supradyn alkalmazása mellett nem szedhető más A-vitamint, vagy annak származékait (szintetikus izomerjei - izotretinoin és etretinát), sem béta-karotint tartalmazó készítmények, mert ezek nagy adagja káros lehet a magzatra.

A retinol kiválasztódik az anyatejjel, ezért nagy dózisú A-vitamin alkalmazása szoptatás idején nem javasolt. A napi ajánlott adag 4000 NE.

Terhes, ill. fogamzóképes életkorban lévő, megfelelő fogamzásgátlásról nem gondoskodó nők nem fogyaszthatnak többet napi 5500 NE A-vitaminnál, illetve 600 NE-et meghaladó D3-vitaminnál.

Szoptatás alatt a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő táplálék kiegészítés biztonságosnak fogadott el. A vitaminok és az ásványi anyagok kiválasztódnak az anyatejjel, de káros hatásokat nem tapasztaltak a szoptatott gyermeken terápiás adagok használatakor.

Azonban, ezt figyelembe kell venni, ha a gyermek bármilyen más táplálék kiegészítést kap.

A folyamatos D-vitamin túladagolás káros lehet a magzatra, újszülöttre. Ezt figyelembe kell venni, amikor az újszülött D-vitamin pótlást kap.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem várható ilyen hatás.

A Supradyn filmtabletta nátriumot tartalmaz

A készítmény 3,5 mg nátriumot tartalmaz filmtablettánként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.

A Supradyn filmtabletta nem jelent számottevő kalória bevitelt, így cukorbetegek is alkalmazhatják.

A Supradyn filmtabletta nem tartalmaz laktózt.

3. Hogyan kell szedni a Supradyn filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek:

Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja: napi 1 filmtabletta, étkezés közben 1 pohár vízzel, szétrágás nélkül bevéve. Ha az orvos másképp nem rendeli, soha ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.

Alkalmazása gyermekeknél

12 év alatti gyermekeknek: a készítmény alkalmazása nem javasolt.

Milyen hosszú ideig javasolt a Supradyn filmtabletta alkalmazása?

A Supradyn filmtabletta szedhető rövidebb vagy hosszabb ideig (1 vagy több hónapig) folyamatosan is.

A Supradyn filmtabletta jótékony hatását hosszabb szedés után fejti ki, ezért az adag csökkentésekor vagy növelésekor nem jelentkezik azonnal jelentős változás.

Ha a Supradyn filmtabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Supradyn filmtablettát vett be

A megadott adagolással (napi 1 tabletta) a Supradyn filmtablettában lévő vitamin- és ásványi anyag adagoknál túladagolás veszélye nem áll fenn.

Ha az ajánlott adag többszörösét hosszabb ideig szedi, vagy más multivitamin-készítménnyel egyidejűleg szedi a Supradyn filmtablettát fennáll annak a veszélye, hogy túl sok A- vagy D-vitamin, kalcium, vas vagy réz kerülhet a szervezetébe, amely toxikus tüneteket okozhat.. Az A-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: az ajkak és a bőr kiszáradása és megrepedezése, hajhullás, a bőr sárgulása. A D-vitamin túladagolás jellegzetes tünetei: fáradékonyság, erőteljes szomjúságérzet. Nagyobb E-vitamin adagok hosszú időn keresztül történő bevitele gyomor-bélrendszeri tüneteket, fáradtságot és gyengeséget okozhat.

A túladagolás kezdetben jelentkező általános tünetei: hirtelen fejfájás, zavartság, gyomor- és bélrendszer tünetei, mint székrekedés, hasmenés, hányinger, hányás.

Ha elfelejtette bevenni a Supradyn filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha betartja az ajánlott adagolást, nem várhatók komoly mellékhatások még hosszantartó Supradyn filmtabletta szedés esetében sem.

Ritkán (10 000 eset közül 1-10 esetben fordulhat elő) gyomor-bél rendszeri tünetek (pl. kellemetlen hasi érzés, székrekedés, hányás, hasmenés és hányinger) jelentkezhet.

Nagyon ritkán (10 000 eset közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) túlérzékenységi reakció jelentkezhet, ennek tünetei: csalánkiütés, arcduzzanat, zihálás, bőrpír, kiütés, hólyagok és sokk.

Esetenként előfordulhat a vizelet enyhe sárgás elszíneződése. Ez a hatás teljesen ártalmatlan és a készítmény B2-vitamin tartalma okozza.

A filmtabletta vastartalma a székletet feketére festheti.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Supradyn filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A tartályt tartsa jól lezárva.

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, Felh.:) után ne szedje a Supradyn filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Supradyn filmtabletta?

A készítmény hatóanyagai:

13 féle vitamin

A-vitamin 2666 NE

B1-vitamin 4,2 mg

B2-vitamin 4,8 mg

B3-vitamin (Nikotinamid) 54 mg

B5-vitamin (Kalcium pantotenát) 18 mg

B6-vitamin 6 mg

B7/H-vitamin (Biotin) 0,45 mg

B9-vitamin (Folsav) 0,6 mg

B12-vitamin 0,003 mg

C-vitamin 180 mg

D3-vitamin 200 NE

E-vitamin 10 mg

K-vitamin 0,03 mg

12 ásványi anyag és nyomelem

Kalcium 120 mg

Foszfor 126,3 mg

Magnézium 45 mg

Fluor 1,5 mg

Jód 0,075 mg

Szelén 0,055 mg

Vas 8 mg

Réz 0,9 mg

Cink 8 mg

Króm 0,025 mg

Mangán 1,8 mg

Molibdén 0,045 mg

Egyéb összetevők

Tablettamag: kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, talkum, mikrokristályos cellulóz.

Filmbevonat: Opadry clear (hipromellóz és hidroxipropil-cellulóz), Opadry white (hipromellóz, hidroxipropil-cellulóz és titán-dioxid), riboflavin.

Milyen a Supradyn filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárga-sötétsárga, hosszúkás, domború filmtabletta.

30 db, 60 db ill. 90 db filmtabletta gyermekzáras műanyag tabletta-tartályban, nedvesség-megkötő betétet tartalmazó zárókupakkal és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában