NEO-FERRO FOLGAMMA gyomornedv-ellenálló tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEO-FERRO-FOLGAMMA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA ÉS MILYEN TÍPUSÚ BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta az egyidejűleg fennálló vas- és folsavhiányos vérszegénység kezelésére valamint a terhesség során annak megelőzésére ajánlott.

2. TUDNIVALÓK A NEO- FERRO- FOLGAMMA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Neo-Ferro-Folgammát

  • ha túlérzékeny (allergiás) a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta hatóanyagaira vagy bármely segédanyagára.
  • ha B12 vitamin hiánya miatt fennálló vérszegénysége van, mert az más kezelést igényel.
  • ha tudja, hogy az alábbi betegségek közül fennáll valamelyik Önnél: vékonybél elzáródás vagy
  • bélgyulladás (divertikulitisz), veleszületett vasraktározási probléma (hemokromatózis, hemosziderózis),
  • ha ismételt vérátömlesztést kapott, ha már kezelték vastartalmú injekciókkal vagy már szed vastartalmú gyógyszert.
  • ha nehézfémmérgezés elleni (megelőző) kezelésben részesül.

A Neo-Ferro-Folgamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható ha az alábbiakat szedi: antibiotikumok: tetraciklinek, quinolonok; penicillamin (fémmérgezés vagy ízületi gyulladás); emésztési zavar kezelésére való gyógyszer; cinkkészítmények; trientin (Wilson-kór); mivel a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta jelentősen gátolhatja ezek hatását. További információt a "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" bekezdésben talál.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Ne szedje a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát, ha vastartalmú injekciókat kapott vagy vastartalmú gyógyszert szedett. Ne szedje a Neo-Ferro-Folgammát, ha nehézfémmérgezés elleni (megelőző) kezelésben részesül.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: ferrous sulfate
folic acid

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

114/0,8 mg (100x) 114/0,8 mg (20x) 114/0,8 mg (50x) Neo-Ferro Folgamma

A következő előírást tartsa be, másképp a felsorolt gyógyszerek nem hatnak megfelelő módon:

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Neo- Ferro- Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát legalább 1 órával előbb vagy 2 órával később kell bevenni, mint a következő ételeket, másképp azok nem hatnak megfelelő módon: tea, kávé, tojás, tej vagy tejtermékek teljes kiőrlésű kenyér és más gabona készítmények (cereáliák), diétás rostok.

Terhesség és szoptatás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Neo-Ferro-Folgamma tabletta vas és folsav pótlására ajánlott terhes nőknél és a vas és folsavhiány következtében kialakult vérszegénység megelőzésére a terhesség alatt.

A folsav kiválasztódik az anyatejbe, ezért kérje ki orvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem befolyásolja hátrányosan az ehhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta egyes összetevőiről:

A készítmény tejcukrot (laktóz) és szaharózt tartalmaz, ezért, ha orvosa korábban már tájékoztatta, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen orvosával mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A NEO-FERRO-FOLGAMMA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ

TABLETTÁT

A Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény szokásos adagja: napi 3x 1 vagy 2 gyomornedv-ellenálló tabletta. A tablettákat éhgyomorra, szétrágás nélkül, egészben kell lenyelni.

A Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát 12 év alatti gyermekeknek nem szabad adni.

Ha az előírtnál több Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát vett be

Ha véletlenül több Neo-Ferro-Folgammát vett be, mint a napi adag, kérje ki azonnal orvosa tanácsát. Ha gyermek vette be véletlenül a gyógyszert, sürgősen forduljon orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Neo-Ferro-Folgamma is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Neo-Ferro-Folgamma emésztőrendszeri rendellenességeket okozhat, mint hányinger, hányás, gyomortáji fájdalom, hasmenés vagy székrekedés (gyakori) A Neo-Ferro- Folgamma szedése alatt a széklet feketére színeződik (nagyon gyakori). Ha a székletében lévő vér kimutatására szolgáló vizsgálatot végeznek Önnél, tájékoztassa orvosát a Neo-Ferro-Folgamma szedéséről, mivel ez megváltoztathatja az eredményt.

A Neo-Ferro-Folgamma allergiás bőrkiütést okozhat (nem gyakori).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A NEO-FERRO-FOLGAMMA GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Neo-Ferro-Folgamma gyomornedv-ellenálló tabletta

  • A készítmény hatóanyagai: 114 mg (= 37 mg Fe) vízmentes vas(II)-szulfát, 0,8 mg fólsav gyomornedv-ellenálló tablettánként.
  • Egyéb összetevők: Aszkorbinsav, etilcellulóz, kukoricakeményítő, maltodextrin, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), kalcium-sztearát, laktóz-monohidrát (2,8 mg/tabletta), cellulózpor, nátrium-laurilszulfát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, szacharóz, talkum, titán-dioxid, kalcium-karbonát, magnézium-sztearát, hipromellóz (6cP és 5cP viszkozitás típusú), makrogol (4000, 6000), metakrilsav-etilakrilát kopolimer, nátrium-hidroxid, szimetikon emulzió, dietil-ftalát, propilénglikol, barna vas-oxid, vörös vas-oxid

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Vöröses-barna, mindkét oldalán domború felületű gyomornedv-ellenálló tabletták

buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: Vashiány

További gyógyszerek ferrous sulfate;folic acid hatóanyaggal