DELIPID KOMBI 20 mg/10 mg kemény kapszula adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Delipid Kombi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Delipid Kombi kemény kapszula két különböző hatóanyagot tartalmaz egy kapszulában. Az egyik hatóanyag a rozuvasztatin, mely az úgynevezett sztatinok csoportjába tartozik, a másik hatóanyag az ezetimib. 

A Delipid Kombi az összkoleszterin, a „rossz” (LDL) koleszterin és a triglicerideknek nevezett vérzsírok szintjének csökkentésére használatos gyógyszer. Emellett emeli a „jó” (HDL) koleszterin szintjét. Ez a gyógyszer kétféle módon csökkenti az Ön koleszterinszintjét: csökkenti az emésztőrendszerből felszívódó és csökkenti a test által termelt koleszterin mennyiségét is.

A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.

Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásához vezet. A koleszterinszintjének kezelésével csökkentheti a szívinfarktus, a szélütés (sztrók), vagy az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

A Delipid Kombi olyan betegeknél használatos, akiknek a koleszterinszintje nem állítható be kizárólag diétával. A gyógyszer szedése alatt koleszterincsökkentő diétáját folytatnia kell.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Egis Gyógyszergyár Zrt.

Hatóanyag: rosuvastatin calcium
ezetimibe

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Delipid Kombit írhat fel kezelőorvosa -megegyező hatáserősségben-, ha Ön már szedi együtt a rozuvasztatint és ezetimibet.

A Delipid Kombi nem segíti elő a fogyást.

2. Tudnivalók a Delipid Kombi szedése előtt

Ne szedje a Delipid Kombit, ha:

  • allergiás a rozuvasztatinra, ezetimibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • májbetegségben szenved.
  • súlyos vesekárosodásban szenved.
  • visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél.
  • ciklosporin egyidejű alkalmazásakor (pl. szervátültetést követően alkalmazzák).
  • terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Delipid Kombi-kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához. A nőknek a Delipid Kombi szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel kezelőorvosát. 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek rosuvastatin calcium;ezetimibe hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség