Hirdetés
   • Byetta

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BYETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A BYETTA exenatid nevű hatóanyagot tartalmaz és 2-es típusú (nem inzulin-függő) diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő felnőttek vércukorszintjét segít megfelelő szinten tartani.

    A BYETTA-t más antidiabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerekkel - metforminnal, szulfonilureákkal vagy tiazolidindionokkal együtt alkalmazzák. Orvosa a BYETTA-t eddigi kezelése kiegészítéseként írja fel Önnek, a vércukorszint megfelelő szinten tartásának elősegítése érdekében. Továbbra is tartsa be diétáját és végezzen elegendő testmozgást.

    Ön azért lett cukorbeteg, mert szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. A BYETTA serkenti a szervezet inzulintermelését, ha a vércukorszint magas.

    2. TUDNIVALÓK A BYETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a BYETTA-t

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: exenatid
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    - Ha allergiás (túlérzékeny) az exenatidra vagy a BYETTA egyéb összetevőjére, amelyek a betegtájékoztató végén olvashatók.

    A BYETTA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    - Ha szulfonilureával együttesen alkalmazza, mivel ilyen esetben a vércukorszint túl alacsonnyá válhat (hipoglikémia). Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy az Ön által szedett gyógyszerek valamelyike tartalmaz-e szulfonilureát.

    - A BYETTA nem alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben vagy ún. diabéteszes ketoacidózisban (veszélyes állapot, amely cukorbetegségben fordulhat elő).

    - A BYETTA-t a bőr alá kell befecskendezni, nem vénába vagy izomba.

    - Ha súlyos problémái vannak gyomorürülésével vagy emésztésével, a BYETTA alkalmazása nem javasolt. A BYETTA lassítja a gyomor ürülését, ezért az étel lassabban halad át a gyomrán.

    - Mondja el kezelőorvosának, ha valaha hasnyálmirigy-gyulladása volt (lásd 4 pont).

    - A BYETTA inzulinkészítményekkel való együttes alkalmazása nem javasolt.

    - Kevés a tapasztalat BYETTA-val az olyan betegeknél, akiknek a testtömeg-indexe ≤ 25.

    - A BYETTA vesebetegségben szenvedő betegek körében történő alkalmazásával kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved vagy vesedialízis ("művese")-kezelésben részesül, nem javasolt a BYETTA-t alkalmaznia.

    Gyermekek és serdülők

    A BYETTA gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a BYETTA alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.

    Egyéb gyógyszerek alkalmazása

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről (pl. warfarin), beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Kérdezze meg orvosát, hogy egyéb tablettáinak bevételi időpontját nem kell-e megváltoztatni, mivel a BYETTA lassítja a gyomor ürülését, így befolyásolhatja azoknak a gyógyszereknek a hatását, amelyeknek gyorsan át kell haladniuk a gyomron.

    Azokat a gyomorsavnak ellenálló gyógyszereket (pl. protonpumpa gátlókat), melyeknek nem szabad túl sokáig a gyomorban maradniuk, a BYETTA alkalmazása előtt egy órával vagy azt követően négy órával vegye be.

    Lehet, hogy bizonyos antibiotikumokat a BYETTA injekció alkalmazása előtt egy órával kell bevennie.

    Azokat a gyógyszereket, amelyeket étellel együtt kell bevenni, célszerű olyan étkezés alkalmával beszedni, amikor a BYETTA nem kerül beadásra.

    Nem javasolt a BYETTA együttes alkalmazása inzulinkészítményekkel és egyéb olyan, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, melyek a BYETTA-hoz hasonló módon hatnak (pl. liraglutid és BYDUREON (napi egyszeri adagolású exenatid)).

    A BYETTA egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A BYETTA alkalmazására az étkezést megelőző 60 percen (1 órán) belül kerüljön sor. (Lásd 3. pont "Hogyan kell alkalmazni a BYETTA-t?") Ne alkalmazza a BYETTA-t étkezés után.

    Terhesség és szoptatás

    Nem ismeretes, hogy a BYETTA ártalmas lehet-e a magzatra. Értesítse orvosát, ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes illetve terhességet tervez, mivel a BYETTA nem alkalmazható a terhesség ideje alatt.

    Nem ismeretes, hogy a BYETTA kiválasztódik-e az anyatejbe. A BYETTA nem alkalmazható a szoptatás ideje alatt.

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ha a BYETTA-t szulfonilureával együttesen alkalmazza, a vércukorszint túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). A hipoglikémia ronthatja a koncentrálási képességét. Kérjük, vegye figyelembe ezt a lehetséges mellékhatást minden olyan helyzetben, ahol Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. autóvezetés vagy gépek kezelése).

    Fontos információ a BYETTA egyes összetevőiről:

    A készítmény adagonként kevesebb, mint 1 millimól (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

    A készítmény metakrezolt tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BYETTA-T?

    A BYETTA-t mindig az orvosa vagy a diabétesz szaknővér által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát, a diabétesz szaknővért vagy gyógyszerészét.

    A BYETTA kétféle hatáserősségben kapható: BYETTA 5 mikrogramm (µg) és BYETTA 10 mikrogrammm (µg). Orvosa kezdetben javasolhatja Önnek az 5 mikrogrammos BYETTA napi kétszeri alkalmazását. Miután 30 napon át kapta naponta kétszer a BYETTA 5 mikrogrammot , orvosa felemelheti az adagját napi kétszer 10 mikrogrammBYETTA-ra.

    Ha Ön 70 évesnél idősebb vagy vesebetegsége van, 30 napnál hosszabb időt vehet igénybe, amíg hozzászokik a BYETTA 5 mikrogrammos adaghoz, és ezért lehetséges, hogy orvosa nem emeli az adagot.

    Az előretöltött injekciós tollal beadott injekció biztosítja az Ön adagját. Csak akkor változtassa meg az adagot, ha orvosa utasítja erre.

    A BYETTA-t naponta kétszer kell beadni, bármikor a reggeli és esti étkezés előtti 60 percben (1 órában), vagy a napi két főétkezés előtt, amelyek közt legalább 6 órának el kell telnie. Ne alkalmazza étkezés után a BYETTA-t.

    A BYETTA-t a comb, a has vagy a felkar bőre alá kell befecskendezni (szubkután injekció). A BYETTA adagjának beállításához nem szükséges naponta ellenőriznie a vércukorszintjét.

    Mindazonáltal, ha szulfonilurea készítményt is kap, orvosa kérheti a vércukorszint ellenőrzését a szulfonilurea adagjának beállításához.

    A BYETTA injekciós toll alkalmazására vonatkozó utasításokat lásd a "Használati utasítás az injekciós tollhoz" című ismertetőt.

    Az első használat előtt az orvosának vagy a nővérnek meg kell tanítania Önt arra, hogy hogyan kell beadni a BYETTA-t.

    A csomagolás nem tartalmaz injekciós tűt. Többek között a következő méretű eldobható tűk használhatók a BYETTA injekciós tollhoz:

    - 29 (vékony), 30 vagy 31 (vékonyabb) G-s (0,25 - 0,33 mm átmérőjű) és

    - 12,7, 8 vagy 5 mm hosszú.

    Kérdezze meg orvosát vagy a nővért, hogy milyen átmérőjű és hosszúságú tű a legmegfelelőbb Önnek.

    Minden injekció beadása során használjon új injekciós tűt, és használat után dobja ki. Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Soha ne adja oda másnak a BYETTA injekciós tollat.

    Ha az előírtnál több BYETTA-t alkalmazott

    Ha túl sok BYETTA-t adott be magának, azonnali orvosi kezelésre lehet szüksége. A túl nagy adagban beadott BYETTA hányingert, hányást, szédülést vagy az alacsony vércukorszinttel járó egyéb tüneteket okozhat.

    Ha elfelejtette alkalmazni a BYETTA-t

    Ha kihagyta a BYETTA egy adagját, adja be a következő adagot a kijelölt időben. Ne alkalmazzon dupla adagot és ne emelje a BYETTA adagját az elfelejtett adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a BYETTA alkalmazását

    Ha úgy érzi, abba kellene hagynia a BYETTA alkalmazását, beszéljen orvosával. A BYETTA alkalmazásának felfüggesztése hatással lehet a vércukorszintjére.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, a diabétesz szaknővért vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a BYETTA is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Néhány súlyos allergiás reakciót (ún. anafilaxia) jelentettek nagyon ritkán (10 000-ből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhet).

    Azonnal keresse fel orvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja

    - az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása,

    - nyelési nehézség,

    - csalánkiütés és nehézlégzés.

    Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) eseteiről ritkán (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet) beszámoltak olyan betegeknél, akik BYETTA-t kaptak. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, esetlegesen életet veszélyeztető betegség lehet.

    - Mondja el orvosának, ha korábban volt hasnyálmirigy-gyulladása, epeköve, alkohol-betegsége vagy nagyon magas trigliceridszintje. Ezek a betegségek növelhetik a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának vagy kiújulásának az esélyét, akár kap BYETTA-kezelést, akár nem.

    - Keresse fel orvosát, ha súlyos és tartós, akár hányással is kísért hasi fájdalmat érez, mivel lehetséges, hogy hasnyálmirigy-gyulladása van.

    A BYETTA nagyon gyakori mellékhatásai (10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek):

    - hányinger (a hányinger leggyakrabban a BYETTA-kezelés elkezdésekor észlelhető, de idővel a legtöbb betegnél enyhül)

    - hányás

    - hasmenés

    - alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

    Ha a BYETTA-t szulfonilurea-tartalmú készítménnyel együttesen alkalmazza, nagyon gyakran előfordulhat alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mely általában enyhe ill. mérsékelt. Lehet, hogy csökkenteni kell a szulfonilurea-készítmény adagját, amíg BYETTA-t alkalmaz. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozhatnak: fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhség, szapora szívverés, verejtékezés és nyugtalanság. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.

    A BYETTA gyakori mellékhatásai (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

    - szédülés

    - fejfájás

    - fáradtság

    - gyomortáji fájdalom

    - puffadás

    - emésztési zavar

    - fokozott verejtékezés

    - hiányzó tetterő és erőtlenség

    - gyomorégés

    - helyi reakciók az injekció beadásának a helyén (a bőr kipirulása)

    - fogyás

    - étvágycsökkenés

    A BYETTA csökkentheti az étvágyat, az elfogyasztott táplálék mennyiségét és a testtömegét.

    Ha túl gyorsan fogy (több, mint heti 1,5 kg-ot), beszélje meg kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.

    A BYETTA nem gyakori mellékhatásai (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):

    - szokatlan íz a szájban

    - böfögés

    - székrekedés

    - bélgáz képződés

    A BYETTA ritka mellékhatásai:

    - angioödéma (az arc és a torok feldagadása)

    - túlérzékenység (bőrkiütés, viszketés és a nyak, arc, száj vagy torok szöveteinek hirtelen megduzzadása)

    - a veseműködés romlása

    - kiszáradás, ami néha a veseműködés romlásával jár

    - álmosság

    - hajhullás

    Ezenfelül jelentettek néhány egyéb mellékhatást (gyakoriságuk nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

    - warfarinnal történt együttes alkalmazásakor az INR- (a véralvadás mértékét jellemző) érték változását jelentették

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A BYETTA-T TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a BYETTA-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. A már használatban lévő BYETTA injekciós toll legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A fénytől való védelem érdekében helyezze vissza a kupakot az injekciós tollra. Nem fagyasztható. A megfagyott BYETTA-t ki kell dobni.

    Egy BYETTA injekciós tollat csak 30 napig használjon. 30 nap után dobja ki a használt BYETTA injekciós tollat, akkor is, ha maradt még benne gyógyszer.

    A BYETTA nem használható fel, ha az oldatban szemcsék jelennek meg, vagy ha az oldat zavaros vagy elszíneződött.

    A BYETTA injekciós tollat a tű nélkül kell tárolni. Ha rajta hagyja a tűt, a gyógyszer elszivároghat a BYETTA injekciós tollból, vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a BYETTA

    - A készítmény hatóanyaga az exenatid.

    - Kétféle előretöltött injekciós toll kapható: az egyik 5 mikrogramm (µg), a másik 10 mikrogramm (µg) adag befecskendezésére alkalmas.

    - A BYETTA 5 mikrogramm (µg) oldatos injekció (injekció) egy adagja 5 mikrogramm (µg) exenatidot tartalmaz 20 mikroliterben.

    - A BYETTA 10 mikrogramm (µg) oldatos injekció (injekció) egy adagja 10 mikrogramm (µg) exenatidot tartalmaz 40 mikroliterben.

    - Az injekciós oldat egy millilitere (ml) 0,25 milligramm (mg) exenatidot tartalmaz.

    - Egyéb összetevők: metakrezol (adagonként 44 mikrogramm a BYETTA 5 mikrogramm (µg) oldatos injekcióban és adagonként 88 mikrogramm a BYETTA 10 mikrogramm (µg) oldatos injekcióban), mannit, jégecet, nátrium-acetát-trihidrát, injekcióhoz való víz.

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A BYETTA egy átlátszó, színtelen folyadék (oldatos injekció), ami egy injekciós tollban lévő üvegpatronba van töltve. Miután az injekciós toll kiürült, nem használhatja fel újra. Minden injekciós toll 60 adagot tartalmaz, amely 30 napra, napi két injekció beadására elég.

    Az injekciós toll egyes vagy hármas kiszerelésben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ INJEKCIÓS TOLLHOZ

    1. rész MIT KELL TUDNIA A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL

    Először olvassa végig ezt a részt, aztán folytassa a 2. résszel (Előkészítés).

    BYETTA 5 mikrogramm oldatos injekció, előretöltött injekciós tollban

    (exenatid)

    A BYETTA injekciós toll alkalmazása ELŐTT gondosan olvassa végig az alábbi utasításokat. Olvassa el a BYETTA injekciós toll dobozában levő betegtájékoztatót is.

    Ahhoz, hogy a BYETTA előnyeit a lehető legjobban ki tudja használni, helyesen kell alkalmaznia az injekciós tollat. Ha nem követi maradéktalanul ezeket az utasításokat, az nem megfelelő adag beadásához, az injekciós toll töréséhez vagy fertőzés kialakulásához vezethet.

    Ezek az utasítások nem helyettesítik az orvosával történő, az állapotával vagy a kezelésével kapcsolatos megbeszélést. Ha problémája van a BYETTA injekciós toll használatával, forduljon orvosához.

    FONTOS TUDNIVALÓ A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL

    - A BYETTA-t naponta kétszer kell beadni, az injekciós toll 30 napra elegendő gyógyszert tartalmaz. Nem kell kimérnie az adagokat, az injekciós toll kimér Önnek minden adagot.

    - NE TÖLTSE ÁT A BYETTA INJEKCIÓS TOLLBAN LÉVŐ GYÓGYSZERT FECSKENDŐBE!

    - Ha az injekciós toll bármelyik része töröttnek vagy sérültnek tűnik, ne használja a tollat.

    - Ennek az injekciós tollnak az alkalmazása vakok és gyengénlátó betegek számára nem ajánlott.

    Az injekciós toll alkalmazásában járatos személy segítségére van szükség.

    - Az injekciós tűket az egészségügyi szakembereknek vagy más betegápolóknak a helyi vagy intézeti előírásoknak megfelelően kell kezelniük.

    - Az injekció higiénikus beadását az egészségügyi szakember által javasolt módon végezze.

    - A 2. rész utasításait csak új injekciós toll első használata előtt kövesse.

    - A használati útmutató 3. része minden injekció beadására vonatkozik.

    AZ INJEKCIÓS TŰKRŐL

    Milyen fajta tűk használhatók a BYETTA injekciós tollhoz?

    - A csomagolás nem tartalmaz injekciós tűt. Többek között a következő méretű eldobható tűk használhatók a BYETTA injekciós tollhoz:

    - 29 (vékony), 30 vagy 31 (vékonyabb) G-s (0,25 - 0,33 mm átmérőjű) és

    - 12,7, 8 vagy 5 mm hosszú

    Kérdezze meg orvosát vagy a nővért, hogy milyen átmérőjű és hosszúságú tű a legmegfelelőbb Önnek.

    Új tűt kell használnom minden injekcióhoz?

    - Igen. Ne használja újra a tűket.

    - Minden injekció után azonnal távolítsa el a tűt. Ez segít megakadályozni a BYETTA szivárgását, buborékok képződését, csökkenti a tű eltömődését, és csökkenti a fertőzés veszélyét.

    - Soha ne nyomja meg az injekciós toll adagológombját, ha nincs tű rajta.

    Hogyan dobjam el a tűket?

    - A használt tűket dobja olyan edénybe, amelynek a falát a tű nem tudja átszúrni, vagy kövesse az egészségügyi szakember ide vonatkozó tanácsait.

    - Ne dobja el az injekciós tollat úgy, hogy rajta hagyta a tűt.

    Ne használja közösen senkivel az injekciós tollat vagy a tűket.

    A BYETTA INJEKCIÓS TOLL TÁROLÁSA

    Hogyan tároljam a BYETTA injekciós tollat?

    - Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C között) tárolja.

    - Ne fagyassza le. A megfagyott BYETTA injekciós tollat ki kell dobni.

    - A már használatban lévő BYETTA injekciós toll legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    - A fénytől való védelem érdekében helyezze vissza az injekiós tollra a zárókupakot.

    - Ne tárolja a BYETTA injekciós tollat úgy, hogy tű van rajta. Ha a tű az eszközön marad, a gyógyszer szivároghat a BYETTA injekciós tollból vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.

    Az injekciós toll és az injekciós tű gyermekektől elzárva tartandó!

    Meddig használhatom a BYETTA injekciós tollat?

    - Az új injekciós toll használatba vételét követően a BYETTA injekciós tollat csak 30 napig használhatja.

    30 nap után dobja ki a használt BYETTA injekciós tollat, akkor is, ha marad az injekciós tollban valamennyi gyógyszer.

    - Jegyezze fel az injekciós toll használatba vételének dátumát és a 30 nappal későbbi dátumot az alábbi helyekre:

    Használatba vétel dátuma: Felhasználható:

    - A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a BYETTA-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Hogyan kell a BYETTA injekciós tollat tisztítani?

    - Szükség esetén törölje le az injekciós toll külsejét egy tiszta, nedves ruhával.

    - A patron külső kupakján rendeltetésszerű használat esetén is fehér szemcsék jelenhetnek meg.

    Ezek alkoholos törlővel vagy vattával eltávolíthatók.

    Kérjük, olvassa el a csomagban található Betegtájékoztatót is. További információért forduljon orvosához.

    2. rész ELŐKÉSZÍTÉS

    Csak azt követően olvassa el és kövesse ennek a résznek az útmutatásait, miután végigolvasta az 1. részt - Mit kell tudnia a BYETTA injekciós tollról

    Közvetlenül azelőtt végezze el az új injekciós toll beállítását, mielőtt először használná. Csak egyszer kövesse Az új injekciós toll beállítására vonatkozó utasításokat. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg Az új injekciós toll beállítását. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.

    A BYETTA INJEKCIÓS TOLL RÉSZEI

    A TŰ RÉSZEI

    (a tűt nem tartalmazza a csomagolás)

    AZ ADAGKIJELZŐ ABLAKBAN LÁTHATÓ JELEK

    ÚJ INJEKCIÓS TOLL BEÁLLÍTÁSA-CSAK EGYSZER VÉGEZZE EL A. LÉPÉS

    Ellenőrizze az injekciós tollat

    - Használat előtt mosson kezet.

    - Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy az 5 µg-os BYETTA injekciós tollat használja.

    - Távolítsa el a kék zárókupakot.

    Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t. A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja az eszközt.

    Megjegyzés: Egy kis légbuborék jelenléte a patronban normális jelenség.

    B. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

    - Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.

    - Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

    - Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

    - Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.

    C. LÉPÉS Állítsa be az adagot

    - Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható:

    Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a

    jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

    - Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a

    jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

    - Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll az

    jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 5-ös szám az adagkijelző ablak közepén van.

    Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba az

    jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 8. pontját.

    D. LÉPÉS Készítse elő az injekciós tollat

    - Tartsa az injekciós tollat tűvel felfelé és magától távol.

    NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA

    - A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol.

    - Ha nem lát folyadéksugarat vagy néhány cseppet kiürülni a tű hegyén, ismételje meg a C. és D. lépést.

    - Az injekciós toll előkészítése akkor kész, ha a

    jel látható az adagkijelző ablak közepén ÉS látott a tű hegyén folyadéksugarat vagy néhány cseppet ürülni.

    Megjegyzés: Ha 4 alkalom után sem lát folyadékot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 3. pontját.

    E. LÉPÉS Fejezze be az új injekciós toll beállítását

    - Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, amíg a

    jel megjelenik az adagkijelző ablakban.

    - Ezzel az új injekciós toll beállítása megtörtént. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg a 2. rész lépéseit. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.

    - Ön most készen áll a BYETTA első adagjának beadására.

    - Folytassa a 3. rész 3. lépésében leírt útmutatásokkal arról, hogyan adja be az első adagot.

    Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 8. pontját.

    3. rész MINDENNAPI HASZNÁLAT

    Az új injekciós toll beállítása után minden injekció alkalmával kövesse a 3. részben leírtakat.

    1. LÉPÉS Ellenőrizze az injekciós tollat

    - Használat előtt mosson kezet.

    - Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy az 5 µg-os BYETTA injekciós tollat használja.

    - Húzza le a kék zárókupakot.

    - Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t.

    - A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ezt látja, ne használja az eszközt.

    Megjegyzés: Egy kis légbuborék nem ártalmas és nem befolyásolja az adagot.

    2. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

    - Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.

    - Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

    - Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

    - Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.

    3. LÉPÉS Állítsa be az adagot

    - Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható:

    Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a

    jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

    - Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a

    jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

    - Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll az

    jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 5-ös szám az adagkijelző ablak közepén van.

    Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba az

    jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 8. pontját.

    4. LÉPÉS Adja be az adagot

    - Fogja meg szorosan az injekciós tollat.

    - Orvosa utasítása szerinti higiénikus injekciós technika alkalmazásával szúrja be a tűt bőrébe.

    NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA

    - A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol, hogy a teljes adag beadásra kerüljön.

    - Húzza ki a tűt a bőréből.

    - Az injekció befejeződött, ha a

    jel látható az adagkijelző ablak közepén.

    - Az injekciós toll kész az alapállapotba történő beállításra.

    Megjegyzés: Ha az injekció után néhány csepp BYETTA-t lát kiszivárogni a tűből, az adagológombot nem nyomta le teljesen. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 4. pontját.

    5. LÉPÉS Állítsa alapállapotba az injekciós tollat

    - Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, ekkor a

    jel jelenik meg az adagkijelző ablakban.

    Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot vagy az injekciós tollból folyadék szivárog, nem került a teljes adag befecskendezésre. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 4. és 8. pontját.

    6. LÉPÉS Vegye le és dobja el a tűt

    - Minden injekció beadását követően távolítsa el a tűt.

    - Óvatosan tegye vissza a külső tűvédő sapkát a tűre.

    - Csavarja le a tűt.

    - Tárolás előtt helyezze vissza az injekciós tollra a kék zárókupakot.

    - A tűket olyan tartályba dobja ki, ami nem szúródhat át, vagy kövesse az egészségügyi szakember erre vonatkozó tanácsait.

    7. LÉPÉS Tegye el az injekciós tollat a következő adag beadásáig

    - Megfelelő módon tárolja a BYETTA injekciós tollat. (További információkért lásd A BYETTA injekciós toll tárolása c. pontot a használati útmutató 1. részében.)

    - Amikor elérkezett az idő a következő adag beadására, folytassa a 3. rész 1. lépésével és ismételje meg az 1-7. lépéseket.

    4. rész GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

    1. Minden adag beadása előtt végig kell csinálnom az "Új injekciós toll beállítása" pontban leírtakat?

    - Nem. Az új injekciós toll beállítását csak egyszer, közvetlenül az injekciós toll első használata előtt kell elvégezni.

    - A beállítás célja annak biztosítása, hogy a BYETTA injekciós toll a következő 30 nap alatt használatra kész állapotban legyen.

    - Ha minden adag beadása előtt megismétli Az új injekciós toll beállítását, a BYETTA nem lesz elegendő 30 napra. Az új injekciós toll beállításakor elhasznált kismennyiségű BYETTA nem befolyásolja a BYETTA 30 napos adagolását.

    2. Miért vannak légbuborékok a patronban?

    - Egy kis buborék jelenléte normális jelenség, amely nem ártalmas, és nem befolyásolja az adagolást.

    - Ha az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel tárolják, a patronban buborékok keletkezhetnek. Ne tárolja az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel együtt.

    3. Mit tegyek, ha a BYETTA nem jelenik meg a tű végén, miután az Új injekciós toll beállítását négyszer próbáltam?

    - Óvatosan helyezze vissza a külső tűvédőt a tűre, és távolítsa el a tűt. Csavarja le és dobja el megfelelő módon.

    - Csatlakoztasson egy új tűt, és ismételje meg a használati útmutató 2. részének, az Új injekciós toll beállítása pontjának B-E lépéseit. Ha ezúttal lát néhány cseppet vagy egy folyadéksugarat kiáramlani a tű hegyén, akkor a beállítás kész.

    4. Miért szivárog a BYETTA a tű végén, miután beadtam magamnak az injekciót?

    Egy csepp gyógyszer ott maradhat a tű végén a teljes adag beadása után is. Ez normális jelenség. Ha egynél több cseppet lát:

    - Lehet, hogy nem került a teljes adag befecskendezésre. Ne adjon be újabb adagot. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő egy részleges adag beadása esetén.

    - Ennek elkerülése érdekében a következő adag beadásakor határozottan nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot, amíg lassan 5-ig számol (lásd 3. rész, 4. lépés: Adja be az adagot).

    5. Mit jelentenek a nyilak?

    A nyilak azt jelentik, hogy készen áll a következő lépésre. Ezek a nyilak

    mutatják az irányt, amerre a következő lépésnél ki kell húzni vagy el kell fordítani az adagológombot. Ez a jel

    azt jelenti, hogy az adagológomb be van nyomva, és az injekciós toll alapállapotba állítható.

    6. Honnan tudom, hogy az injekció beadása befejeződött?

    Az injekció beadása akkor fejeződik be, amikor:

    - határozottan, ütközésig benyomta az adagológombot

    és

    - lassan 5-ig elszámolt, mialatt benyomva tartotta az adagológombot és a tű még a bőrében volt

    és

    - a

    jel látható az adagkijelző ablak közepén.

    7. Hova adjam be a BYETTA-t?

    A BYETTA-t a hasfalba, a combba vagy a felkarba kell beadni, az orvosa által javasolt injekciós technikával.

    8. Mit tegyek, ha nem tudom kihúzni, elcsavarni vagy benyomni az adagbeállító gombot?

    Ellenőrizze az adagkijelző ablakban látható jelet. Kövesse a megfelelő jelnél található lépéseket.

    Ha ez a jel

    van az adagkijelző ablakban:

    - Húzza ki az adagbeállító gombot, amíg a

    jel megjelenik.

    Ha ez a jel

    van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:

    - Lehet, hogy a BYETTA injekciós tollban lévő patronban már nincs elég folyadék egy teljes adag befecskendezéséhez. Kis mennyiségű BYETTA mindig marad a patronban. Ha a patronban már csak kevés folyadék van vagy üresnek tűnik, szerezzen be egy új BYETTA injekciós tollat.

    Ha ez a jel

    és az

    egy része van az adagkijelző ablakban, és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:

    - Az adagbeállító gombot nem fordította el megfelelően. Forgassa tovább az adagbeállító gombot, amíg az

    megjelenik az adagkijelző ablak közepén.

    Ha az

    egy része és a

    jel egy része van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:

    - Előfordulhat, hogy a tű eldugult, elhajlott vagy rosszul van csatlakoztatva.

    - Helyezzen fel új tűt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tű egyenesen áll és teljesen be van csavarva.

    - Határozottan, ütközésig nyomja be az adagológombot. A BYETTA-nak meg kell jelennie a tű

    hegyén.

    Ha a

    jel van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:

    - Az adagológombot nem nyomta be kellő mértékben, és nem került a teljes adag beadásra.

    Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő az adag részleges beadása esetén.

    - Kövesse ezeket a lépéseket az injekciós tollnak a következő injekció beadásához való alaphelyzetbe állításához:

    - Határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot. Tartsa benyomva az adagológombot.


    Címkék: BYETTA, ,

    További gyógyszerek exenatid hatóanyaggal