• Csontelváltozás, csonttuberkulózis?

        Legfrissebb cikkek a témában
         


        Tanácstalanság!
        Élettársamnál két hónapja csont elváltozásokat mutattak ki csontizotóp vizsgálaton.Tumor markerek negatívak, spirál ct negatív, ultrahang negatív. Még novemberben neurológia, reumatológia kezelte. Leletei között parathormon 52, 40pmol/l  ill. alkalikus foszfatáz szint 780E/l ill. a vizelet calcium 0, 76 mmol/l mutat eltéréseket. A többi érték normál tartományban van.
        Pet ct véleménye: Fdg-avid malignus tumorra utaló kóros, körülírt farmakon dúsulás nem detektálható. A leképezettcsontrendszerben malignitsra tipusos körülírt-intenzív FDG halmozás nem regisztrálható.
        Csontscintigráfiás kontrollt javasolt.
        AZ ÚJABB CSONTSCAN EREDMÉNYE:
        Kifejezett progresszió látható.
         Tejesen tanácstalanok vagyunk. Onkológus szerint áttét vagy elsődleges csontrák, reumatológus szerint esetleg ritka betegség vagy mellékpajzsmirigy kóros müködése, házi orvos szerint esetleg csonttuberkolózis. Hova forduljunk?

        WEBBeteg szakértő válasza a csontdaganat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Bizony eléggé bonyolult a helyzet.

        Röviden:
        Csontizotóppal többszörös csontelváltozásokat mutattak ki, mely ismételt (kontroll) vizsgálattal romlott.
        Rtg, CT, PET/CT nem talál primér daganatot, de a csontrendszerben sem ír le izotóppal jelzett cukrot "zabáló" (tehát nagy anyagcseréjű, rosszindulatú daganatra jellemző) folyamatot.
        Bizonyos labor-értékek viszont kórosak.

        Az összes lelettel együtt próbáljon mielőbb egy konzíliumot kérni dr. Szendrői Miklós Professzortól a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján (Budapest, 1113, Karolina út 27), ha valaki, akkor Ő tud mondani okosat ebben a rejtélyes helyzetben.

         

        A nem eléggé meggyőző - sőt, kissé ellentmondó - leletek ellenére nekem az a gyanúm, hogy sajnos valamilyen rosszindulatú (malignus) folyamatról van szó: mellékpajzsmirigy vagy hematológiai betegség nekem a gyanúm így a távolból, de Szendrői Prof. sokkal többet tud majd mondani. Mellékesen az Ortopéd Klinika szomszédjában van a Orsz. Vérellátó és Hematológiai Intézet, ahol különleges vérvizsgálatok, és csontvelő-vizsgálatok végzésére van lehetőség (az egyik csontelváltozásból mintát kellene venni sürgősen! ).
        Fontos kérdések: fogyott,  esetleg lázas a beteg? Életkora? Süllyedése magas-e? Immun-elektroforézis készült-e a vérből? Fájdalmai vannak? Töréssel fenyegetnek ezek az elváltozások? Egyéb tünetek?

        Ne várjanak, igen sürgős a dolog!

         

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-11 11:42:17; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: