Csontelváltozás, csonttuberkulózis?


Tanácstalanság!
Élettársamnál két hónapja csont elváltozásokat mutattak ki csontizotóp vizsgálaton.Tumor markerek negatívak, spirál ct negatív, ultrahang negatív. Még novemberben neurológia, reumatológia kezelte. Leletei között parathormon 52, 40pmol/l  ill. alkalikus foszfatáz szint 780E/l ill. a vizelet calcium 0, 76 mmol/l mutat eltéréseket. A többi érték normál tartományban van.
Pet ct véleménye: Fdg-avid malignus tumorra utaló kóros, körülírt farmakon dúsulás nem detektálható. A leképezettcsontrendszerben malignitsra tipusos körülírt-intenzív FDG halmozás nem regisztrálható.
Csontscintigráfiás kontrollt javasolt.
AZ ÚJABB CSONTSCAN EREDMÉNYE:
Kifejezett progresszió látható.
 Tejesen tanácstalanok vagyunk. Onkológus szerint áttét vagy elsődleges csontrák, reumatológus szerint esetleg ritka betegség vagy mellékpajzsmirigy kóros müködése, házi orvos szerint esetleg csonttuberkolózis. Hova forduljunk?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a csontdaganat témában

Tisztelt Kérdező!

Bizony eléggé bonyolult a helyzet.

Röviden:
Csontizotóppal többszörös csontelváltozásokat mutattak ki, mely ismételt (kontroll) vizsgálattal romlott.
Rtg, CT, PET/CT nem talál primér daganatot, de a csontrendszerben sem ír le izotóppal jelzett cukrot "zabáló" (tehát nagy anyagcseréjű, rosszindulatú daganatra jellemző) folyamatot.
Bizonyos labor-értékek viszont kórosak.

Az összes lelettel együtt próbáljon mielőbb egy konzíliumot kérni dr. Szendrői Miklós Professzortól a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján (Budapest, 1113, Karolina út 27), ha valaki, akkor Ő tud mondani okosat ebben a rejtélyes helyzetben.

 

A nem eléggé meggyőző - sőt, kissé ellentmondó - leletek ellenére nekem az a gyanúm, hogy sajnos valamilyen rosszindulatú (malignus) folyamatról van szó: mellékpajzsmirigy vagy hematológiai betegség nekem a gyanúm így a távolból, de Szendrői Prof. sokkal többet tud majd mondani. Mellékesen az Ortopéd Klinika szomszédjában van a Orsz. Vérellátó és Hematológiai Intézet, ahol különleges vérvizsgálatok, és csontvelő-vizsgálatok végzésére van lehetőség (az egyik csontelváltozásból mintát kellene venni sürgősen! ).
Fontos kérdések: fogyott,  esetleg lázas a beteg? Életkora? Süllyedése magas-e? Immun-elektroforézis készült-e a vérből? Fájdalmai vannak? Töréssel fenyegetnek ezek az elváltozások? Egyéb tünetek?

Ne várjanak, igen sürgős a dolog!

 

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. június 11., 11:42; Megválaszolva: 2011. október 05., 11:50
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Mi lehet ez?
Az apukämnak a lelete:kis medence MR vizsgälata.T1;T2sagittalis,T1 T2 sulyozott axialis es T2 coronalis sikun felveteleket keszitettünk a...
Aromaterápia, Varga Gyógygomba
Üdvözlöm. Édesapámat vastagbéldaganattal műtötték és 12 alkalmas kemoterápiát fog kapni. Mivel egy háztartásban leszünk a vírusos időszak...
Kapszula szétszedve
Tisztelt Főorvos Asszony! Édesanyám Taxotere-Epirubicin kemoterápiát kap, nagyon émelyeg, hány is a kezelés elején. Az onkológusa EMEND kapszulát...
Mit jelent a jeleten leírtak
Érdeklődni szeretnék, hogy mit jelent a leleten leirtak? Naplószám:004004406 Makroszkópos leírás: I: 5 kölesnyi egy mákszemnyi, szürkésbarnás...