Ct lelet értelmezése

2020.júl.10én térdprotézis műtéten estem át. A műtét után 1 hónappal kezdődtek a fájdalmak, amely gyulladással járt. Azóta folyamatosan fáj. A röntgen felvétel a protézist rendben találta, az ultrahang nem jelentős folyadékot talált, ill a kötőszövet enyhe gyulladását mutatta. Gyulladás csökkentőt kaptam, 2 db szteroid injekciót, amely átmeneti javulást hozott. Mintavétel történt a térdemből, és abból baktérium nem tenyészet ki. A fájdalom azóta is meg van, sőt már mozgás közben is jelentkezik. most de.18-án ct készül a következő eredménnyel. A bal térdízületben bicondyler TEP beültetés utáni állapot ábrázolódik. A femoralis komponens jó helyzetben, érdemi tengelyeltérés nélkül látható, környezetében kilazulásra utaló jelek nem figyelhetők meg. A tibialis komponens kb. 5 fokos lateral irányú rotátiós tengelyeltéréssel ábrázolódik. Kilazulásra utaló jelek itt sem láthatók. A suprapatelláris recessusban kb. 10mm axiális vastagságban kissé sűrűbb folyadék dezitás látható /25-30HU/, a burcsa kissé megvastagodott, 3-4mm-es. Egyebütt a leképezett lágyrészekben durva kóros eltérés nem figyelhető meg. Kérem a dr. Úr véleményét.

Dr. Holnapy Gergely válasza térdprotézis témában

Tisztelt Hölgyem!

A panaszai mértékének függvényében, de ilyenkor minden esetben a gyulladásos folyamatot kell kizárni elsősorban. Nyilván ezért végezték az ízületi punkciót is, amelyben akkor nem volt kimutatható kórokozó baktérium. Ha továbbra is -fizikális vizsgálattal- felmerül a gyulladás gyanúja, úgy laborvizsgálatok, csont scintigraphiás vizsgálat (fehérvérsejt jelzett) szükséges. Ezek függvényében tud kezelőorvosa a teendőkről dönteni.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. december 18., 14:54; Megválaszolva: 2021. január 02., 22:27
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Gericnyújtópad használata...
Feleségem térdprotézis műtéten esett át 3 éve. Most derékfájdalmai vannak és kérdezem, hogy gerincnyújtópadot használhat-e?
Ortopédiai műtét
Tisztelt Dr.Bogdán Aurél. Köszönöm a térdprotézis témában adott válaszát.További kérdésem van még. Térdem belülről éget, szúr, zsibbad...
Térdprotézis
Tavaly szeptemberben térdprotézis műtét történt édesanyámnál. 9 hónap után újból kellett műteni, ki kellett takarítani a sebet. 6 hete volt a...
Térdprotézis mütét után
Május 23-án volt a térdprotézis mütétem.Gyógytornát csak itthon csinálok naponta 20 percet.Járáshoz már csak egy mankóra van szükségem. A...
Térdprotézis
A térdembe 2006-ban helyeztek el protézist, amit 2009-ben eltávolítottak, mert begyulladt a térd alatti rész. 2-3 hónap után a gyulladás elmúlt, és...