Emlődaganat-szolárium

T. Doktornő! Lassan egy éve műtöttek emlődaganatra. Szövettan a következőket tartalmazta: Invasiv carcinoma NST. B5b Grade: 1 Histologiai grade összetétele: tubulusképzés: 15% alatt (3.) , mag pleomorphia: enyhe (1) , mitoticus aktivitás: 2/10 NNL (1.) Egyéb eltéré: low-grade (solid) DCIS Receptor státusz: ER: 90 %-os erős magreakció Q-score 5+3 PR: 70 %-os erős magreakció Q-score 5+3 Her2-4B5: külső kontroll mellett 0, negatív FISH: nem indokolt Ki67: 10% Tavaly decemberben megműtöttek (jobb oldalon belső-felső quandransban 8 mm-es echoszegény inhomogén solid képlet) . Utána kaptam 15 sugárkezelést. Arilla gyógyszert szedek. Panaszaim nincsenek, leleteim jók. Kérdésem a következő: szoláriumban járhatok, vagy nem. Köszönöm szépen válaszát előre is!

Dr. Baki Márta válasza szolárium témában

Tisztelt Levélíró!

Az adatainak alapján egy nagyon kis kiterjedésű emlő daganatot diagnosztizáltak, amely miatt történt a műtét és sugárkezelés. Jelenleg kiegészítő hormon terápiában részesül, melynek célja, hogy az esetleges áttét képződést megakadályozza. A bőrgyógyász onkológusok egyáltalán nem javasolják a szolárium használatát, mert sajnos nem lehet teljes mértékben kivédeni annak káros ultraibolya hatását. Másfelől a sugárterápia is megváltoztathatja a bőr összetételét, így különböző behatásokra érzékenyebb lehet. Az Arilla gyógyszer alkalmazási előíratában felsorolják, hogy gyakran bőrkiütések keletkezhetnek, s ennek alapján feltételezhető, hogy fényérzékenység alakulhat ki. A fentiek alapján én sem javaslom szolárium használatát. D vitamin szedésével lehet pótolni a napfény jótékony hatását ill. minél többet tartózkodjon szabad levegőn, s lehetőség szerint sportoljon (séta, futás, úszás, torna, stb…). Véleményem szerint a felsoroltak nagyrészt pótolják a szolárium kedvező hatását.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. október 26., 10:46; Megválaszolva: 2022. október 28., 12:23
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Rosszindulatú melldaganat
Tisztelt Doktornő kérném a véleményét erről a leletröl anyósomnak most a mammográfián találták ezt a rosszindulatú daganatot . Kérem értékelje...
Mammográfia vélemény
Tisztelt Doktornő! Nagymamám miatt érdeklődnék. Majdnem 20 éve egy nagyon kicsi rosszindulatú daganatot távolítottak el a bal melléből. Kapott...
Lehet mellrák?
Üdvözlöm! A panaszom az lenn, h kb 2-3 hete egy érzékeny pirosas lilás foltot,és egy borso nagyságú csomót találtam a bal mellemen,közvetlen a...
Mellékhatások
Tisztelt Doktornő! 2021 februárban kaptam sugárkezelést melldaganat miatt. Lucrin Zitazoniumot kaptam de először erős szívdobogás, majd ízületi...
Hashártyarák
T.Doktorno! Édesanyámnál 15 éve emlőrákot állapítottak meg amit hónalj és emlő sugárkezeléssel kezeltek. 2019-ben ez a betegség kiújult és...