Sarokcsont téma

Sarkantyú - Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023-01-13 19:33
Sarkantyú
A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. A saroksarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, és a sarok talpi részén, ahol az aponeurosis plantaris (talpi bőnye) ered.

A sarokfájdalom okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Bányai Tamás, ortopéd - 2022-04-29 03:03
Sarokfájdalom
A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, ortopéd szakorvos, sportorvos beszélt.

Nem csak Achilles-nek sebezhető

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2012-11-27 13:21
A sarokfájdalom igen kellemetlen tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa, sportorvosa szerint éppen a súlyosabb esetek kiszűrése végett szükséges a szakorvosi kezelés.
A sarokcsont belső része nyomásérzékeny, amit (valószínűleg) csontkinövés okoz. Kialakulásának okai nem ismertek, de mivel erről a területről ered a talp laposínje és a rövid talpizmok, feltételezhető, hogy ezeknek a túlzott igénybevétele okozhatja a panaszt, így a sprintelés, ugrálás.

Lábfej csontjai

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 11:13

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

A lábtő része az ugrócsont, mely a lábszárat a lábfejjel kapcsolja össze. A legnagyobb lábtőcsont a sarokcsont. Ide tartozik még a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont.

A lábközépcsontok (ossa metatarsalia) közül legrövidebb az első, leghosszabb a második, a többi fokozatosan rövidül.

A láb ujjperccsontjai (phalanges digitorum pedis) a kéz hasonló csontjaitól főleg rövidségükben térnek el, kivétel az öregujj (nagylábujj), amiben a hüvelykujjhoz hasonlóan csak két csont található.

Mit sportolhat a gyerek?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2014-05-28 06:00
A serdülő fiamnak nagyon fájt mindkét sarka, a vizsgálatok morbus schinz-et igazoltak nála. Eddig versenyszerűen szertornázott, azonban most ezt nem folytathatja, mivel ütődés, vagy nagyobb erőbehatás nem érheti a sarkat. Az lenne a kêrdésem, hogy eb

Talpi aponeurosis megszakadozása és sarokcsont

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2014-01-19 22:52
Tisztelt Doktor Úr vagy Doktor Nő! Mezítláb futás közben másfél éve hirtelen felcsapó nagy fájdalmat éreztem a talpaimban, mely rögtön el is múlt, utána csak fájdalom nélküli "húzó" érzés maradt az inak területén, ortopéd orvos szerint a talpi apo

Sarkantyúm van meggyógyulhat?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-01-06 21:44
Tisztelt Doktor úr! November elején jelentkezett a jobb sarkamban fájdalom egy futás során. A röntgen kimutatta, hogy rizsszemnyi sarkantyúm van. Jegeltem, pihentettem, jártam 10 alkalmas fastumos ultrahang kezelésre. Jelenleg gyaloglás közben nem

Sarkantyú

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-11-09 10:45
Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy mit javasol a sarkantyumra ebben az ében kaptam rá sugárterápiát de nem használt most nyáron kaptam rá 5 injekciot a diprophost hatot utána 6 hétig de most megint elkezdet fájni ezőket nemm lehet megism

Sarokcsont törés után nem tud járni, mit tegyünk?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-08-26 00:41
Édesanyámnak 2, 5 hónapja eltört a sarokcsontja. 1 hónap után levették a gipszet, utána fáslizni kellett a lábát és lábujjával a mérleg mutatóját kellett kibillentenie. Azóta semmi változás nem történt, 2 hetente kell visszajárnia a sebészetre, legkö

sarok

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-05-12 17:11

Szeretnem kerdezni> bokatoresem alkalmabol a rongten alapjan a doktor mutatta, hogy a sarkamon a csont teljesen domboru, faj is ha raallok, mitol lehet, es mit tegyek ellene. elore is koszonom.

sarkam kb 1 éve fáj

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2010-05-04 13:39
Jó napot! Focizom nagypályán versenyszerűen. A sarkam kb 1 éve fáj akkor kaptam rá egy rúgást azóta egy csontkinövés is van rajta ami felett kicsi pöccintésre is fáj egy ponton az achillesem. A háziorvosm azt mondta ha rosszabbodik akkor menjek el

Nyilalló érzés a sarkamban - Mitől lehet?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-12-11 22:44
Egy ideje a jobb sarkamnál a talpam felől időnként fájdalmas nyilallások vannak. Úgy érzem, mintha ceruza vastagságú, a sarkam vonalát (félkörívben) követő tompa hegyű kúpokra lépnék rá.