Purin téma

A köszvény - okok, tünetek és életmód

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-11-04 19:03
A köszvény (arthritis urica) egy több szervet érintő betegség, mely a vérben megemelkedett szintű és ízületekben lerakódó húgysav miatt jön létre. A túl sok húgysav a vérben és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik. A húgysav szintjének emelkedése mögött a fokozott termelés állhat.

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-10-22 07:03
A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.

Köszvényes fájdalmak - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - 2021-06-13 19:35
A köszvény által okozott fájdalmakra milyen fájdalomcsillapítási mód alkalmazható hatásosan? Milyen étrend javasolt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Milyen ételeket kerüljön, ha köszvényes?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-06-02 11:03
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi változásokat érdemes beiktatni életébe.

A gyümölcslevek is ludasak lehetnek

Független Hírügynökség - 2008-02-28 15:57
A gyümölcslevek fogyasztása is lehet ártalmas: egy friss amerikai kutatás szerint, a köszvényes ízületi panaszok mögött sokszor a gyümölcslevek állhatnak, adta hírül a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala, a British Medical Journal című orvosi folyóirat alapján.