A gyümölcslevek is ludasak lehetnek

Független Hírügynökség
megjelent:

A gyümölcslevek fogyasztása is lehet ártalmas: egy friss amerikai kutatás szerint, a köszvényes ízületi panaszok mögött sokszor a gyümölcslevek állhatnak, adta hírül a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala, a British Medical Journal című orvosi folyóirat alapján.

Amerikai orvosok azt találták, hogy 85 százalékkal nagyobb esélye van a köszvényre annak, aki naponta legalább két pohár magas fruktóz (gyümölcscukor) tartalmú gyümölcslevet fogyaszt, mint annak, aki havonta 1 pohárnál kevesebbet iszik.

Ezt a következtetést 46 ezer férfi 12 éven át végzett megfigyeléséből vonták le. A megfigyelt férfiak 40 év felettiek voltak, és a program kezdetekor nem volt izületi panaszuk. A 12 év alatt 755 új izületes esetet jelentettek. A panaszok kialakulása lényegesen nőtt akkor, ha a páciens hetente 5-6 pohár gyümölcslevet fogyasztott.

Ez az arány nem függött más kockázati tényezőktől, mint a testtömeg index, az életkor, a magas vérnyomás vagy az alkoholfogyasztás. A köszvénynek az a lényege, hogy a vérben felhalmozódó húgysavkristályok lerakódnak az izületekben. A diétás üdítők fogyasztása nem befolyásolta a köszvényes panaszok kialakulását, de a magas fruktóztartalmú gyümölcsleveké (narancs, alma) igen.

Tudja meg mit eszik!

Az orvosok sietnek felhívni a figyelmet, hogy a zöldségfélék és gyümölcsök fogyasztása más esetekben ettől még nagyon hasznos, például a szívbetegségek és agyi érkatasztrófák megelőzése szempontjából. Mindössze arról van szó, hogy bizonyos makacs köszvényes problémáknál, amikor az egyéb kezelés nem vezet eredményre, hasznos lehet, ha a páciens kevesebb narancs- és almalét fogyaszt.

A köszvényeseket eddig a magas purintartalmú vörös húsok és a sör fogyasztásától tiltották az orvosok, a fruktóz káros hatásáról nem tudtak.

(FH)

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

Amputáció
Amputáció

Hogyan birkózhat meg vele? Mi segíthet?

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.