védőoltás

Tisztelt Doktornő! Édesanyámmal kapcsolatban szeretném véleményét kérni. Ő 66 éves, colitis ulcerosaban szenved, melyet salazopyrin tablettával kezelnek. Teljesen panaszmentes, laborértékek (CRP, májfunkció, stb.) normál tartományban, hasi uh negatív. 2010. illetve 2015. évben pneumovax 23 védőoltást kapott. A múlt héten lakóhelyén szervezett oltási kampány részeként pedig prevenar 13 oltásban részesült (az influenza oltás után 2 héttel) . Azt szeretném megkérdezni, hogy a prevenar oltás a pneumovax után megfelelő választás volt-e (nem okoz problémát, hogy nem ugyanazt kapta amit korábban 2X) , illetve szükséges e valamelyiket a későbbiekben megismételni? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel:

Dr. Sarkadi Adrien válasza pneumococcus témában

Kedves Kérdező,

a pneumovax oltást leghamarabb 3 évvel az első oltás után szokták megismételni, indokolt esetekben, magas kockázatú betegekben. Ezt már az Ön édesanyja megkapta, ezután nem feltétlen volt indokolt prevenar oltást adni. További oltásban véleményem szerint nem szükséges pneumococcus ellen részesíteni. Üdvözlettel: Sarkadi Adrien

Kérdés: 2020. november 12., 13:02 ;Megválaszolva: 2020. december 13., 19:56
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma
Hányás, hasmenés
Zika vírus
Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok és a mai napon egy családtag kertjében elég sok csípést szereztem szúnyogtól, ami mint utóbb kiderült...
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata