Mandulaműtét felnőttként?

Kedves Doktornő! 28 éves vagyok. Sajnos világéletemben rossz volt az immunrenedszerem, nem kórosan rossz, de nem éltem még meg egy évet legalább 2 megfázás nélkül, illetve az utóbbi években erősebb megbetegedéseim is voltak, amelyekhez antibiotikumos kezelés kellett. Az elmúlt 1 évben két megfázásomból lett lázzal járó tüszős mandulagyulladás. Gondolkodni kezdtem a mandulám kivetetésén. Mit javasol? Olvastam azt is, hogy a mandulaműtét után csak még többször lett beteg valaki. Várom a véleményét!

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mandulaműtét felnőttként? témában

Tisztelt Kérdező!

A mandulaműtétnek csak alsó tiltó korhatára van: ez 2, 5 éves életkor. Ha idült gyulladás áll fent, vagy ha góc szerepe felmerül, vagy ha évente 2-3x tüszős mandulagyulladás alakul ki, akkor javasolt a műtét.

Mindenfélét mondogatnak, de egy műtéti javallat felállításakor mellékes az, hogy X., Y mit mond a műtétről, vagy arról, hogy ő lett-e beteg később.

A tüszős mandulagyulladás alkalmával meg szoktam nézni a nyelvgyököt / gégetükörrel látható/.

Abban az esetben ha a nyelvgyök is tüszős, nem nagyon beszélem rá a beteget a műtétre azért, mert a garatmandulák kivétele után a nyelvgyöki mandulák / amelyeket nem lehet kivenni / természetesen ismét ugyanúgy megbetegedhetnek.

Tehát fül-orr-gégésszel beszélje meg.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 31., 04:33 ;Megválaszolva: 2016. január 31., 09:12
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...
Normális ha az orromból...
Kedves Webdoktor! Napok óta náthás vagyok, mivel sajnos influenzával küzdöm. Magas lázzal is jár. Iszonyatos fájdalmas érzek a szájpadlásomnál...
Gyermek,mandulakő
Kedves Dr.Úr! Kisfiam 5 éves.A napokban mindkét oldalt fehér,lerakódásnak tűnő, laikuskunként mandulakőnek nézem.1x volt már neki 1 éve de az...
Idegen test érzés a torkom alsó...
Tisztelt Doktor Úr! Előzményként annyit, hogy évek óta Dymista orrsprét használok, mert túlzott váladékképződés volt, ami folyamatosan...
Sikítás, visítás
Tisztelt Doktor Úr! Tegnapi napon az Aquaworldben voltunk a családommal. Az animációs program során az animátor kérte, hogy visszaszámlálás után...