• Mandula műtét előnye, hátránya?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3-4 éve tartó diffúz hajhullással (főleg fejtetőn) küldtek fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy a mandula fizikális nyomásakor genny ürül. De egyértelműen nem tudják, érdemes-e kivenni a mandulám, csak azt mondta az orvos, hogy gócként SZEREPELHET. Nem tudom pontosan milyen gyakran gyullad be a mandulám, szerintem év max 1-2 alkalommal, bár a torkom könnyen megfájdul a hideg folyadéktól. Érdemes lenne kivetetni? Tegyük fel, hogy nem a mandula okozza a hajhullást, milyen hátránya lehet, ha kiveszik? Labor leleteim jók, voltam több ultrahangon, endokrinológusnál és nem találtak semmit. Amire gyanakszok még, hogy okozhatja a hajhullást az a sinus pylonidalis nevű betegség, de azt sem tudják megmondani, hogy lehet-e összefüggésben a hajhullással. A leleten ez állt: Garat: kp. nagy heges tonsillák, nyomásra detritis ürül, gócként szerepelhetnek, kp. vérbő garatnyálkahártya, szájfenék szabad. diagnózisok: alopecia areata k.m.n. impactált cerumen seborrhoeás keratosis

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulaműtét témában

        Tisztelt Uram! Fejtetőn kialakuló diffúz hajhullás a hormonális (férfias) hajhullás jellemzője. Mandulaműtét erre igen csekély hatással van klinikai tapasztalatom szerint, azonban mégsem lehet kizárni az esetleges javulást, esetleg a seborrhoeás folyamat is kedvezően alakulhat, ha a gócként szerepelő mandulát kiveszik.


        Kérdés: 2018. április 19., 20:09; Megválaszolva: 2018. április 23., 19:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: