Klinikai kutatás téma

COVID-19: A Pfizer és a BioNTech is elindította a 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatait

WEBBeteg.hu/Pfizer

Megkezdődnek a globális, 2-es és 3-as fázisú klinikai vizsgálatok a SARS-CoV-2 vírus elleni, BNT162 elnevezésű vakcinajelölt kiértékelésére. Az akár 30 ezer fő bevonását tervező vizsgálatok során a készítmény biztonságosságát és hatásosságát is elemzik - jelentette be a héten a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai cég.

Könnyebb és gyorsabb lesz a koronavírus-ellenes gyógyszerek alkalmazása Magyarországon

WEBBeteg.hu

Kormányrendelet könnyít a fejlesztés alatt álló, tesztelési fázisban lévő gyógyszerek alkalmazásának szabályain. Az új rendelet az április 10-i Magyar Közlönyben már meg is jelent.

Kormányzati együttműködéssel megfordítható a klinikai kutatások számának csökkenése

AIPM - Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Miközben pótolhatatlan hozzájárulást jelentenek a hazai egészségügynek és százmilliárdokban mérhető hozzáadott értéket teremtenek a gazdaságnak, az elmúlt években csökkent a Magyarországon folytatott új klinikai vizsgálatok száma. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a tendencia széleskörű iparági együttműködéssel és erős kormányzati támogatással visszafordítható.

Klinikai kutatások nélkül nem léteznének biztonságos gyógyszerek

Synexus

Május 20-a a Klinikai Kutatások Világnapja: ezek azok a vizsgálatok, amelyek nélkül nem léteznének biztonságos, hatékony gyógyszerek. Ahhoz ugyanis, hogy a különböző készítmények bekerülhessenek a patikákba, át kell esniük egy olyan 10-15 éves klinikai kutatási perióduson, amelyen eldől, hogy hatásosak-e.

Rákbetegek és a klinikai kutatások

Rákgyógyítás

Mielőtt egy biztonságosnak ítélt, ígéretes hatóanyagból hivatalosan is törzskönyvezett – azaz széles körben alkalmazható – gyógyszer válna, világszerte betegek ezreinek teszik hozzáférhetővé.