Könnyebb és gyorsabb lesz a koronavírus-ellenes gyógyszerek alkalmazása Magyarországon

WEBBeteg
megjelent:

Kormányrendelet könnyít a fejlesztés alatt álló, tesztelési fázisban lévő gyógyszerek alkalmazásának szabályain. Az új rendelet az április 10-i Magyar Közlönyben már meg is jelent.

Az egyes gyógyszerek veszélyhelyzet idején történő alkalmazásának szabályairól című kormányrendelet (99/2020) azt mondja ki, hogy a COVID-19 koronavírus megbetegedésekkel és a járványhelyzettel összefüggésben a forgalomba hozatali engedéllyel még nem rendelkező vizsgálati készítményt - különös méltánylást érdemlő betegellátási érdekből - hatósági engedély alapján akkor is lehet alkalmazni, ha (a magyarországi szabályozással egyenértékű szabályozást alkalmazó országban, például valamely uniós tagállamban) I. fázisú klinikai vizsgálatot már lefolytattak vagy ilyen vizsgálat folyamatban van.Eddig a készítmények rendkívüli alkalmazását a II. fázisú klinikai vizsgálatokhoz kötötte a jogszabály, ezt módosították most I. fázisra. (A klinikai I-es fázis során az új készítményt első alkalommal próbálják ki egészséges önkéntes embereken, amelynek során az esetleges káros mellékhatásokat vizsgálják.)

A módosítás így jelentősen megkönnyítheti egyes ígéretes gyógyszerek, vakcinák alkalmazását az egészségügyi ellátásban. A szabályozás csak a koronavírussal összefüggő készítményekre vonatkozik, és továbbra is szükség van hozzá a gyógyszerügyi hatóság engedélyére, a rendelet a hatóság számára nyújt nagyobb mozgásteret.

Koronavírus és gyógyszerfejlesztés

(WEBBeteg.hu)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.