Jod es pajzsmirigy hatasa elso trimeszterben

Üdvözlöm! A fő kérdésem az lenne, hogy melyik rosszabb korai terhességnél a magas TSH érték (4,7) , vagy a jód megvonása? Valóban annyira esszenciális a magzati fejlődéshez a jód? Nem autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködésemet április óta beállítottuk 1,2 TSH környékére, ebben egyébként a jódozott só elhagyása segített nekem, hiába írják neten mindenhol, hogy csak autoimmun eredetű pajzsmirigy elégtelenségnél okoz a jód gondot. Júliusi első lombikunk úgy néz ki sikeres lett, viszont 2 hete olvastam, hogy milyen fontos a jód a magzatnak, így elkezdtem a jódot tartalmazó babavárót szedni, viszont így a tökéletes tsh értékem felment 4,7-re. Jódhiánynál és alulműködésnél is veszélyfaktor lehet a babánál alacsonyabb IQ szint, kretenizmus kialakulása. Nem tudom mit tegyek, előnyösebb lenne-e inkább az alulműködést újra rendbe tenni a jód elhagyásával, így elkerülve a vetélés kockázatát? Endokrinológus szakorvoshoz legkorábbi szabad időpontok szeptemberre vannak, addigra lassan az első trimeszter végére érnék. Köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza terhesség, pajzsmirigy témában

Kedves Hölgyem!

Önnek valószínű, hogy nem a jód, hanem a terhesség miatt borult fel a pajzsmirigy működése, vagy a lombik program miatti stimuláció is okozhat ilyen. Alulműködés esetén jódra sokszor van szükség, de jód szedés esetén nem fog még inkább alulműködni a pajzsmirigy. Ha jódhiányos területen él, akkor jódra is, és a gyógyszer adagjának emelésére is szükség lesz. Nem csak városi legenda, a terhesség alatt mind jódra, mind a pajzsmirigy normál működésére is szükség van. Terhesen, ha a terhesgondozóból utalják be, soron kívül fogadni fogják az endokrinológiai szakrendelésen, hogy a gyógyszer adagját módosíthassák, mielőbb keresse fel a védőnőt, aki segít majd ebben. Ne várjon szeptemberig, ez valóban fontos, nagyon jól gondolja.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. július 31., 19:33; Megválaszolva: 2021. augusztus 11., 00:13
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Barnás pecsételés
Terhesség, trombocita
Terhesség+post covid
Terhesség jelei
Fürdés - Terhesség
Tisztelt Doktor! Jelenleg a 13. hétben járok. Több helyen olvastam, hogy a meleg vizes kádfürdő nem javasolt terhesség alatt. Mennyire igaz ez...