• Humán Papillomavírus téma

    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
    Humán papillomavírus
    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.
    MTI
    Egy ritka betegségben szenvedő nőt spontán módon gyógyított meg az a szerencsés DNS-mutáció, amely az orvosok szerint csupán a lottó ötös megnyeréséhez hasonlítható - írja a BBC.
    WEBBeteg - stern.de
    Eddig is tudtuk: nincs méhnyakrák HPV-vírus nélkül, de nem minden HPV-vel fertőzött lesz rákos. Most felmerült a gyanú, hogy a human papilloma vírus szerepet játszik a bőrrák kialakulásában is.
    Független Hírügynökség
    Az orvosok szerint, ha ingyenes lenne a HPV (Humán papilloma vírus) szűrés, minimálisra lehetne csökkenteni a méhnyakrákos megbetegedéseket. A tárca nem akarja ingyenessé tenni a szűrést, mert szerintük a hagyományos rákszűrésen úgyis kiderül, ha valaki fertőzött.
    FH
    Hálózatként működik ezentúl az idehaza található tizenhat HPV-Centrum. Az első központot tavaly március végén hozták létre a budapesti Semmelweis Egyetem Klinikáján.