A terhességi komplikáció és az autizmus összefügg

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.

A kutatók azt tapasztalták, hogy az anya életkora és az autizmus között összefüggés van, mégpedig a betegség kialakulásának kockázata az anya életkorával arányosan nő, ám egyes tanulmányok szerint talán az apa életkora is számít. Az autista gyermekek édesanyjánál gyakoribb volt a terhesség során a vérzés és a terhességi cukorbetegség is.

Az autista megbetegedések száma az elmúlt 30 évben ugrásszerűen megnövekedett, s a tudósok szerint ebben szerepe van annak is, hogy sokkal jobb módszerek vannak a diagnózisra. A betegség okai egyelőre pontosan nem ismertek, ám eddig csak kevés bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy a születést megelőző tényezőknek fontos szerepe lenne.

Rizikófaktorok

A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegség kockázata nagyobb, ha az anya idősebb korban szül. Ez az arány 27 százalékkal magasabb a 30-34 év között szülő nőknél, mint a 25-29 évesen gyermeket vállalóknál, és több mint 100 százalékkal magasabb a 40 fölött szülőknél, mint a 30 alatt anyákká válóknál.

Az apák esetében minden 5 év 4 százalékkal növeli a betegség kialakulásának esélyét. Ennek pontos oka még nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy az idősebb nők petesejtjének potenciális kromoszómabeli elváltozása és az idősebb férfi spermájának esetleges mutációja állhat a dolog hátterében.

A gesztációs diabétesz, mely minden 100 kismamából négyet érint, kétszeresére növeli az autizmus kialakulásának kockázatát, míg a terhesség alatti vérzés mintegy 81 százalékkal. Az ilyen vérzés csökkentheti a gyermek oxigénellátottságát (fetal hypoxia), mely megzavarja az agyfejlődés folyamatát, növelve az autizmus kockázatát.

Összefüggést fedeztek fel a gyógyszerfogyasztás (kifejezetten a pszichiátriai problémák kezelésére szolgáló készítmények) és az autizmus között is.

A kutatás fő célja az volt, hogy megismerjék, hogyan befolyásolják a genetikai és a környezeti hatások az autizmus kialakulását. Természetesen további vizsgálatokra van szükség, a betegséget illetően, de az elmondható, hogy az életkornak nagyon fontos, ám nem kizárólagos szerepe van benne.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: BBCNews)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Autizmus: nagyobb a kockázat az...

A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek...

Az Esőemberkék nem rosszak, csak...

Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos...

Az autista gyermekeknek...

A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek...

Autizmus, a bezárt világ - Ezek...

A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban...

Út a külvilágba - Az autizmus...

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.