• Fényérzékenység

    Immunközpont - Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus
    A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.
    Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina
    Abban szeretném a javaslatát kérnem, hogy hova lenne érdemes fordulnom az alábbi problémával. Az elmúlt évek során három különböző bőrgyógyásznál jártam magánrendelésen, de magánrendelésük keretei között nem tudták...
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Tünetek lehetnek a 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében.
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szemünkben rengeteg érzékeny ideg található. Ha ezeket az idegeket valamilyen betegség ingerli, olyan érzést kelt, mintha valami szúrná a szemet, emiatt az érintettek elhúzódnak a fénytől, és legszívesebben állandóan csak árnyékban tartózkodnának. A problémát az okok felderítése után lehet megszüntetni.
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Valóban léteztek a vámpírok? Vagy az egész csak mítosz? Nézzük a vámpírok valódi történetét. 1985-ben David Dolphin biokémikus vetette fel először, hogy a vámpírok valójában porphyriában szenvedő emberek voltak.
    Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
    A nyaralás alatt és után megjelenő különböző kiütések, foltok komolyabb problémát is jelezhetnek. Allergiát okozhatnak a napsugarak, de a napvédő krém is. A hétköznapi nyelven napallergiának nevezett megbetegedés alapvetően kétféle betegségcsoportot jelent: a fényérzékenységet és a fotoallergiát.
    WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász szakorvos
    Egyes kozmetikumok, külsőlegesen alkalmazott kenőcsök, oldatok, valamint egyes szájon át szedett gyógyszerek is fényérzékenyíthetik a szervezetet. Ha ezen szerek mellett éri a bőrt napfény, akár néhány perc alatt leéghet, felhólyagosodhat.
    Orvos valaszol - Dr. Pálvölgyi Rita
    AZ alábbi ügyben kérném a segítségét. Neon fénytől,tv től és számítógéptöl perceken belül megfájdul a fejem,szédülök és hányingerem van.Sötét szobában való lefekvést követően múlik csak el.Minusz feles szemüvgem...
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.
    Orvostkeresek Egészségmagazin
    A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat.