Fényérzékeny szem

Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a fényérzékeny szem, szemműtéttel megszüntethető-e, vagy ez maradandó műtét után is? Tavaly óta lassan 1 éve fényérzékeny a szemem és már zavar az erősebb lámpák fénye is nem csak a napfény. Azóta fényre sötétedő lencséjű szemüveget hordok, és napfénnyel szemben jó is, de este ez ugyebár nem segít.

Dr. Cserháti Zoltán válasza fényérzékenység témában

Kedves Uram! Elnézését kérem a késői válaszért. A fényérzékenység nem szüntethető meg semmilyen szemészeti beavatkozással, műtéttel. Azonban, a probléma hátterében a legtöbb esetben száraz szem betegség áll, melyre van megoldás: tartósítószermentes műkönny és szemhéjhigiénia végzése. (Erről akár a Webbeteg-en is olvashat bővebben.) Általában a szemészeti műtétek képesek min. fényérzékenységet - száraz szem betegséget okozni. A fényérzékenységet leginkább a környezetünk okozza: órákat ülünk monitor előtt, klímás helységben, esetleg poros, koszos helyen dolgozunk, kevés folyadékot iszunk, stb. A megfelelően alkalmazott műkönnyterápia és szemhéjhigiénia elvégzése mellett (ebben szemész szakorvos tud segíteni) a panaszok jelentősen csökkenthetőek. Nagyon ritkán előfordul, hogy más probléma áll a háttérben, de ennek kiderítésére szemészeti vizsgálat javasolt. Remélem segítettem. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2023. január 04.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Reggeli egyoldalú szemfájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Reggel ébredés után azt tapasztaltam, hogy a jobb szemem a fényre erősen érzékeny lett, még szűrt fényre is könnyezéssel és olyan szem...
Fényérzékenység
Tisztelt Doktorúr! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta fény...
Fényérzékenység, foltokat látok
Tisztelt Dr. Papp Júlia! 2 éve a szemem fáradékonysága miatt elmentem szemészetre, ahol -0, 5-es és - 0, 75-ös szemüveget írtak fel, de azt csak munka vagy...
Szívinfarktus után szolárium?
Tisztelt WebBeteg! Tavaly szeptemberben myocardiális infarktusom volt. Katétereztek, és megállapították, hogy egy 25%-os szűkület maradt a koszorúeremben. A...
Fényérzékenység a szemnél
Kérdem gyakran zavar a fény és olyankor szédülök és hányingerem van. Föleg a fehértöl és az erös fénytöl van.  Kérdem mit lehet tenni ill, és mitöl van...
A szem fényérzékenysége, és villódzó...
Tisztelt Dr. Papp Julianna! Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy mitől válhatott a szemem fényérzékennyé és mitől jelentek meg előtte apró villódzó fények?...