Európa téma

Koronavírus európai körkép - Hogy áll Magyarország?

WEBBeteg.hu

Nem nagy a választék, ha a koronavírus szempontjából Magyarországnál biztonságosabb úti célt keres valaki a nyaraláshoz. Szomszédaink közül jelenleg Horvátországban a legmagasabb az aktív COVID-19-fertőzöttek aránya.

Influenza - Tetőzik a járvány Európában

MTI

Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

Ebola - Európában nagyon alacsony a járványveszély

MTI

Európában nagyon alacsony annak kockázata, hogy ebolajárvány törjön ki - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakbizottsága előtti meghallgatásán.

Hol érzékeltek a világon radioaktív szennyezést?

MTI/WEBBeteg

A 131-es jódizotóp mennyiségének enyhe növekedését észlelték a környezetben Dél-Koreában és Kínában a japáni fukusimai atomerőműben történt nukleáris balesetet követően. Kanadában esővízben és a csendes-óceáni partvidéken algákban észleltek a megrongálódott japán atomerőműből származó radioaktív szennyezést. A sugárzásmérő-állomásokon Európa-szerte a kimutathatósági határ közelébe eső radioaktív jód aktivitáskoncentráció jelent meg, amit a japán balesetnek tulajdonítanak.

Európa: Súlyos gondok a lakosság egészségével

Medipress

Az európai felnőttek több mint fele elhízott, túl sok gyerek dohányzik és túlsúlyos szintén, ami növeli a rák és a szívinfarktus kockázatát, mutatta ki a földrész egyik egészségügyi jelentése. Az Európai Unió felnőtt lakosságának 15 százaléka elhízott, vagyis arányuk az elmúlt 20 évben megduplázódott.

Tüdőrák: drasztikusan nőtt a női áldozatok száma

MTI

A férfiak, illetve nők tüdőrák eredetű halálozásának alakulása szomorú módon tükrözi a cigarettázás szokásának változását az EU országaiban: míg a férfiaknál csökkent, a nőknél nőtt a tüdőrákos halálesetek száma.

Magyar igazgató a WHO-ban?

MTI

Jakab Zsuzsanna kinevezése jelentős egészségügy-diplomáciai siker, hiszen ilyen magas beosztást a WHO-n belül korábban sem magyar, sem kelet-közép-európai szakember nem töltött be.

Robbanásszerűen fog terjedni a gyermekkori cukorbaj

MTI/FH

Robbanásszerűen fog szaporodni a gyermek- és fiatalkori cukorbetegség Európában a közeljövőben - jósolja a Lancet című brit orvosi folyóirat csütörtöki cikke.

Elárasztják Európát a veszélyes, hamis gyógyszerek

hamisgyogyszer.hu

Minden európai polgárt fenyeget a kontinensre egyre nagyobb számban érkező hamis gyógyszer. Az egyik legfertőzöttebb terület Nagy-Britannia, ahol tavaly már az államilag fenntartott egészségügyi intézményekbe is eljutottak a veszélyes készítmények.