Emlőszűrés téma

Miért pont mammográfia?

WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró

Magyarországon a nőket érintő leggyakoribb daganatos betegség a mellrák. Szűrővizsgálatáról, a mammográfiáról még ma is sok félreértés és tévhit kering a köztudatban. A vizsgálat életet menthet, ezért fontos, hogy értsük, miért pont ezt kell elvégeztetni.

A hetedikes lányok 76,1 százaléka igényelte eddig a HPV elleni oltást

ÁNTSZ

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig beérkezett adatok szerint a 7. osztályos lányok 76,1 százaléka igényelte iskolai oltás keretében a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta el az országos tisztifőorvos Budapesten.

A legfontosabb nőgyógyászati szűrések - nem csak panasz esetén

healzz

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrések fontosságát, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy a nőgyógyászt nem csak panasz esetén érdemes felkeresni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyász főorvosa a legfontosabb vizsgálatokról beszélt.

Növelni akarják az emlőszűrésen résztvevők számát

MTI

Egy év alatt legalább tíz százalékkal növelni akarják a szervezett emlőszűrésen résztvevők számát - közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, egy Székesfehérváron rendezett egészségnapon.

A mammográfia előnyei

Medipress

Az új, széleskörű svéd kísérlet szerint, a mammográfiás vizsgálat még annál is nagyobb mértékben csökkentheti az emlőrák okozta halálozást, mint a legtöbb szakértő korábban gondolta.

Folytatódik a mellrákszűrési program

Független Hírügynökség

Az idei sikerek hatására újraindult az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" elnevezésű akció. A programot koordináló civil szervezetek a hátrányos helyzetű településeken rendeznek egészségnapokat, ahol a nők emlőszűrésen is részt vehetnek. Novemberben két településen "viszik házhoz" a vizsgálatokat, majd jövőre újabb 20-25 helyszínre mennek.

Összefogás a mellrák ellen

Független Hírügynökség

Október 5-én, vasárnap hetedik alkalommal rendezik meg a fővárosban a Lánchídi sétát és a Rózsaszín Egészségnapot, amely a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet. Idén egy divatos pólót dobnak piacra, amely hétfőtől országszerte kapható három üzlethálózatban.

Emlőszűrés eredménye

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap voltam mammográfián, és az eredményem miatt nem vagyok nyugodt. Eredmény: Jobb emlőkülső.-felső qandrasában kb 15 mmm-es területen enyhe szerkezeti rendezetlenség látható, mely a célzott kompressziós felvételeken szétt