Nem lehetne információt kiadni betegekről

Szerző: Független Hírügynökség

Teljesen ellentmond egymásnak az élet és a jogszabályok, az ombudsman szerint. Legalábbis abban, hogy az egészségügyi és az adatvédelmi törvény szerint a kórháznál telefonon érdeklődő jelenleg semmit nem tudhat meg rokona állapotáról.

A beteg a kórházi felvételi lapon meghatározhatja, hogy ki kaphat információt róla, de ugyanígy meg is tilthatja a rokonai tájékoztatását. Ha valaki eszméletlen, akkor semmilyen információt nem adhatnak senkinek.

Ha például valakit baleset ér, és eszméletlen, a törvény szerint, a kórház telefonon még a rokonainak sem adhat arról felvilágosítást, hogy az illetőt vajon ott kezelik-e. Ezt azonban többnyire sehol nem tartják be.

"A portaszolgálat a bentlakó betegekről - kivéve azt, aki letiltja, hogy róla bármilyen adatot lehessen tenni, ez a betegfelvételnél egyébként tisztázódik - tud tájékoztatást adni, hogy az illető kórházban van-e vagy nincs" - mondta Mayer Géza, a Szent Imre Kórház adatvédelmi felelőse.

Vagyis a gyakorlat és a jog ellentmond egymásnak. Ezt állapította meg az ombudsman is.

"Az ombudsman állásfoglalásában elismerte, hogy a jogi szabályozás nem mindenben felel meg a józanész elvárásainak, tehát a kórházak valóban nehéz helyzetben vannak, amikor betelefonálók érdeklődnek bizonyos személyek hollétéről illetve állapotáról" - mondta Dr. Szabó Endre Győző, az Adatvédelmi Biztos Irodájának főosztályvezető-helyettese.

Az ombudsman szerint tehát az elfogadható, ha a kórház megmondja, hogy ott van-e a beteg. Az egészségügyi adatokról viszont továbbra is hallgatnia kell. Az Egészségbiztosítási Felügyeletnek eddig csak egy olyan esete volt, amikor kiderült, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül adták ki egészségügyi adataikat.

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.