• Nem lehetne információt kiadni betegekről

    Szerző: Független Hírügynökség

    Teljesen ellentmond egymásnak az élet és a jogszabályok, az ombudsman szerint. Legalábbis abban, hogy az egészségügyi és az adatvédelmi törvény szerint a kórháznál telefonon érdeklődő jelenleg semmit nem tudhat meg rokona állapotáról.

    A beteg a kórházi felvételi lapon meghatározhatja, hogy ki kaphat információt róla, de ugyanígy meg is tilthatja a rokonai tájékoztatását. Ha valaki eszméletlen, akkor semmilyen információt nem adhatnak senkinek.

    Ha például valakit baleset ér, és eszméletlen, a törvény szerint, a kórház telefonon még a rokonainak sem adhat arról felvilágosítást, hogy az illetőt vajon ott kezelik-e. Ezt azonban többnyire sehol nem tartják be.

    Hirdetés

    "A portaszolgálat a bentlakó betegekről - kivéve azt, aki letiltja, hogy róla bármilyen adatot lehessen tenni, ez a betegfelvételnél egyébként tisztázódik - tud tájékoztatást adni, hogy az illető kórházban van-e vagy nincs" - mondta Mayer Géza, a Szent Imre Kórház adatvédelmi felelőse.

    Vagyis a gyakorlat és a jog ellentmond egymásnak. Ezt állapította meg az ombudsman is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Az ombudsman állásfoglalásában elismerte, hogy a jogi szabályozás nem mindenben felel meg a józanész elvárásainak, tehát a kórházak valóban nehéz helyzetben vannak, amikor betelefonálók érdeklődnek bizonyos személyek hollétéről illetve állapotáról" - mondta Dr. Szabó Endre Győző, az Adatvédelmi Biztos Irodájának főosztályvezető-helyettese.

    Az ombudsman szerint tehát az elfogadható, ha a kórház megmondja, hogy ott van-e a beteg. Az egészségügyi adatokról viszont továbbra is hallgatnia kell. Az Egészségbiztosítási Felügyeletnek eddig csak egy olyan esete volt, amikor kiderült, hogy az érintettek hozzájárulása nélkül adták ki egészségügyi adataikat.

    Legutóbb frissült: 2008.07.07 16:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészségbiztosítási Felügyelet - Több mint 100 milliós nagyságrendű büntetés

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf )összesítése szerint a tavalyi több mint 4 ezer bejelentésből 932 esetben indított a hatóság eljárást, ezek 35 százalékánál igazolódott be, hogy a panasz jogos volt.

    Hová fordulhat a beteg, ha sérelem érte?

    Mindenkit, aki kórházban fekszik, orvosi kezelés alatt áll, vagy akárcsak egy szűrővizsgálaton vesz részt – azaz kapcsolatba kerül az egészségüggyel –, megilletik a betegjogok.

    Autószerelő vágta le lábáról a gipszet

    Autószerelő szedte le a gipszet egy 84 éves asszony lábáról. Az idős asszonynak és lányának a kórházban azt mondták, hogy levehető a gipsz, de nincs szakember.

    Egészségbiztosítási Felügyelet: vizsgálat a "továbbküldött" beteg ügyében

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megkezdte az adatgyűjtést annak a férfinak a halálával kapcsolatban, akit a múlt héten egyik kórházból küldözgettek a másikba - közölte az EBF elnökhelyettese, Holchacker Péter hétfőn az MTI-vel.

    Nem volt nála TAJ-kártya - 20 ezer forintot kértek tőle a sürgősségi ügyeleten

    Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordult egy édesanya, amiért 20300 forintot kértek fiától a sürgősségi ellátásért a Főnix-Med orvosi ügyeletén - tudta meg a Magyar Nemzet.

    Két év alatt 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez

    A fennállása óta eltelt két év alatt mintegy 13 ezren fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF), az általuk indított és lezárt eljárások száma közel kétezer - mondta Kovácsy Zsombor, a szervezet június 30-áig hivatalban lévő elnöke újságíróknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.