Dopping téma

Gyorsabban, erősebben, doppingolva

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Az egész karrierje, s vele együtt az egész élete derékba törik annak a sportolónak, akit doppingoláson, vagyis illegális szerekkel való teljesítménynövelésen fognak. Mégis minden évben újra és újra többen is megpróbálják az izmok és ész harca helyett szteroidok és hormonok segítségével legyőzni a másikat. Léteznek olyan szerek is, amiket nem mutat ki egyetlen teszt sem.

Naponta négyszáz doppingvizsgálat Londonban

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Folyamatos doppingellenőrzésre számíthatnak az olimpikonok Londonban. A WEBBeteg úgy értesült, hogy Berki Krisztiánt - akire ma délután vár a lólengés selejtezője - közvetlenül Londonba érkezése után ellenőrizték, minden rendben volt.

Újabb doppingügy az atléták között

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnok bronzérmes diszkoszvető - erről döntött a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS). Fazekas Róbert után újabb magyar atléta keveredett doppingügybe. A diszkoszvetés selejtezője a férfiaknál augusztus 6-án lesz, immár Kővágó Zoltán nélkül.

Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

WEBBeteg - T. A., újságíró

Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont kötelezően ellenőriznek legalább háromszor, van olyan sportág, ahol akár tizenhárom mintavétel is lehetséges egy-egy sportoló esetében. Aztán irány London, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) megbízásából végzik munkájukat az ellenőrök.

Pozitív doppingteszt miatt eggyel kevesebb sportoló megy Londonba?

WEBBeteg - T. A., újságíró

A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra. A MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára, így 158-ra csökkent az ötkarikás játékokon induló magyarok létszáma.

A dopping és a 2012-es versenyek

MTI-Press

Dopping az, ami a doppinglistán szerepel - hangzott hosszú időn keresztül a tautológiának ható, ám megfellebbezhetetlenül irányadó tétel, amely alapján - formailag mindenképpen - a sport világában egyértelműen meg lehetett bélyegezni a vétkest: aki tiltott szerhez nyúlt és rajtavesztett, megkapta büntetését - írja Jancsó Kornél, az MTI Sportszerkesztőségének főmunkatársa.

A szteroidok használatának veszélyes terjedése

MTI

A mind lenyűgözőbb sportteljesítmények érdekében a sportolók gyakran semmitől sem riadnak vissza, egyre gyakoribbak a doppingbotrányok. Az ügy azonban már az élsportot is kinőtte: sok fiatal csak azért szed szteroidokat, hogy férfiasabbnak látsszon.

Dopping: Sportágak és eredmények

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

Ma iszonyúan dopping-fertőzött a sportvilág- állítja Dr. Bakanek György a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium tagja, a MOB Orvosi Bizottságának meghívott tagja, nőgyógyász, életmód-szaktanácsadó, doppingszakértő, aki a Debreceni Sportcentrum vendége volt. Lehet-e ma dopping nélkül világszínvonalon is eredményes egy sportoló? Hogyan táplálkozzon a minél jobb eredményhez?

Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a géndopping

Medipress

Egy új módszerrel a hagyományos módon levett vérből akkor is kimutatható a géndopping, ha az már 56 nappal azelőtt történt. A relatíve olcsó eljárással kiszűrhetők a leggyakrabban doppingolt gének.

EPO-val doppingolnák a koraszülötteket

MTI

A vérszegénység kezelésére kifejlesztett doppingszerként is alkalmazott EPO nevű hormonkészítmény a rendkívül kicsi, agyvérzéses koraszülötteknél csökkentette a későbbi sérültség kockázatát, és intelligenciájukat is fokozta.