Akne téma

A pattanásos, zsíros, aknés bőr kezelése

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2023.03.11. 09:00
Akne
Az akne, amely a zsíros bőrön kialakuló pattanásokat jelenti, nagyon gyakori betegség. Kialakulásában több tényező együttesen vesz részt, ennek megfelelően a kezelés során is több támadásponton normalizálják a bőr pórusait.

Pattanások a háton - Mit tehetek ellene?

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2022.06.08. 18:33
Pattanás
A pattanások nem csupán az arcon jelentkezhetnek. Sok esetben a test többi részén, főként a háton, törzsön, vállon, mellkason, nyakon, farpofákon vagy a felkaron is előfordul ez a kellemetlen és esztétikailag is zavaró bőrprobléma. Ugyan a legtöbb esetben a pattanások genetikai vagy hormonális okokra vezethetők vissza, van néhány tényező, melyet érdemes szem előtt tartania, ha ezzel a problémával küzd.

Akne - Miért alakul ki? Kik lehetnek hajlamosak rá?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2021.11.20. 04:03
Akne
A 12-24 éves korosztályban ötből négy embernél alakul ki legalább egyszer akne. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat.

Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2021.09.06. 05:03
Bőrbetegség
Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a lehetséges kezelésről, illetve arról, hogyan lehet a hegeket eltüntetni.

Seborrheás kórképek

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász - 2020.09.12. 19:35
Seborrhea
A seborrheás betegségcsoportba az acnét, a seborrheás dermatitist soroljuk. Az akne nagyrészt serdülőkorban jelentkezik, míg a seborrheás dermatitis minden korcsoportban előfordul.

A legjobb tippek és trükkök a szép bőr érdekében

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2020.09.02. 22:05
Akne
A leggyakoribb bőrbetegségek közé sorolható az aknés megbetegedés. Bár a tévhitek miatt a tinik betegségének tulajdonítják, nem feltétlenül csak ez a korosztály a veszélyeztetett. A bőr ezen betegsége kezelhető és meg is előzhető!

Sokféle lézert használnak a szépségiparban

Több mint TestŐr - 2018.06.19. 14:02
A lágy lézerrel akár az aknés bőr is kezelhető. Megszünteti a bakteriális fertőzöttséget és beindítja a bőrben a sejtregenerációs folyamatot.

Villanófénnyel az üde szép arc eléréséért

Több mint TestŐr - 2018.06.12. 15:11
A bőr aknésságának, pattanásosságának megszüntetésére ma már megoldást kínál a tudomány. A villanófény terápiával az öregedés egyes jelei is kezelhetők. A bőr megereszkedése, vagy akár a pigmentfoltok is eltüntethetők. A villanófény koncentrált hőt juttat a bőrszövetbe, ami elindítja a bőrben a regenerációs folyamatot.

Az idegrendszer regenerálásával megszépül a bőr

Több mint TestŐr - 2018.05.15. 11:25
Az idegrendszer befolyásolja a hormonháztartást, ha valaki például gyerekkorában olyan élelmiszereket fogyasztott, amik jelentős mértékben megnövelték az inzulinszintet a szervezetben, akkor annak valószínűleg aknés bőrproblémái lesznek. Növényi hatóanyagokkal regenerálható az idegrendszer, ami után a legtöbb bőrprobléma is rendeződik.

Pattanásos bőr: kezelés fogamzásgátló tablettákkal

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2018.02.07. 20:09
Fogamzásgátló tabletta
A pattanásos bőr kezelésében igen hatékonyan segítenek a fogamzásgátló tabletták. A pattanások kezelésében azonban egyéb szerek is hatékonyak lehetnek, sok esetben többféle módszer is kombinálható.

A táplálkozással a bőrtünetek is befolyásolhatók!

Több mint TestŐr - 2017.10.25. 11:11
A B-vitamin fogyasztása mellett ügyelni kell arra is, hogy minél kevesebb legyen az állatieredetűfehérje-bevitel. Ezek ugyanis megnövelhetik az inzulinszintet, ami közvetve aknés bőrelváltozást is okozhat.

Hogyan lehet eltüntetni az aknés hegeket?

Dermatica - Peterman Krisztina, gyógykozmetikus - 2017.02.14. 14:06
Akár a kamaszkori pattanások otthoni nyomkodásainak nyomairól, vagy a nehezen gyógyuló, erősen gyulladt aknék után maradt hegekről legyen is szó, mindenképp szabadulni szeretnénk a zavaró bőrhibáktól. Az egyenetlen bőrfelszín hatékony kezeléséről Peterman Krisztina mesterkozmetikust, a problémás bőrűek kezelésére szakosodott Dermatica szakemberét kérdeztük.

Akne: a leggyakoribb tévhitek

Medipress - 2016.07.23. 16:07
A pattanásos bőr kellemetlen látvány és kellemetlen érzés is, de a legrosszabb talán az, mennyi tévhit övezi a bőrtünetet. Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet oszlatunk el az aknés bőrrel kapcsolatban.
Sosem volt gondom a bőrömmel. Az utóbbi hónapokban egyre több lett arcomon a pattanásszerű kiütés. Szörnyű állapotban van a bőröm, 23 éves nő vagyok. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Aknés bőr

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.09.22. 11:27

Az aknés, pattanásos, zsíros bőr kialakulásában több tényező együttesen vesz részt. Az első elváltozás, amely beindítja az akné kialakulását, a szőrtüsző fokozott hámtermelése és csökkent hámlása, mely a faggyú kiürülését gátolja, mitesszer kialakulásához vezet.

A másik fontos tényező a fokozott faggyútermelés, melyben legfontosabb szerepe az androgén hormonoknak van. Androgén hormon túlprodukció miatt alakul ki több fiúnál akné, ill. nőkben olyan esetekben, amikor bizonyos kórállapotokban (pl. policisztás ovárium szindróma) fokozottan termelődik androgén hormon.

A következő, patogenetikai tényező az ún. Propionibacterium acnes nevű baktérium, mely a lezáródott follikulusban felgyülemlett faggyúban elszaporodik, és gyulladást okoz.

A fent említett tényezőkön kívül fontosak a genetikai faktorok, melyek meghatározzák a pórusok nagyságát, a bőrtípust, a faggyúmirigyek nagyságát és felépítését és a Propionibacterium acnes iránti fogékonyságot.

Akne

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.09.22. 11:23

Az akné serdülőkorban fiúknál, felnőtt korban nőknél gyakoribb bőrbetegség. Kialakulásában több tényező együttesen vesz részt.

A szőrtüsző hámtermelése fokozott, a faggyú nem tud kiürülni, mitesszer alakul ki. A másik fontos tényező a fokozott faggyútermelés, melyben legfontosabb szerepe az androgén hormonoknak van. A Propionibacterium acnes nevű baktérium az elzáródott follikulusban felgyülemlett faggyúban elszaporodik, és gyulladást okoz.

Fontos szempont a pórusok nagysága, a bőrtípus, a faggyúmirigyek nagysága és felépítése és a Propionibacterium acnes iránti fogékonyság.

Tudományos világszenzáció Debrecenből

Független Hírügynökség - 2008.07.29. 14:02
A magyar tudósok - a világon először - mutatták ki, hogy a leginkább kábítószerként ismert marihuána hatóanyagaihoz hasonló vegyületeket termel a faggyúmirigy az emberi bőrben. A szenzációs orvosi felfedezés a tudósok szerint 4-5 év múlva megoldás lehet a pattanásos bőr és a súlyos bőrszárazság kezelésére.

Pattanások, hegesedés

Orvos valaszol - Dr. Tóth Gyöngyi - 2012.08.09. 08:46
Jo napot kívánok, a tanácsot szeretnék kérni, ugyanis kb. 2 éve járok börgyogyászhoz a 18 éves fiammal pattanásos és heges bör miatt, ami az arcon és a hátán találhato így 2 éve távlatábol valami pozitív változás érzékelhetö, de látványosabb eredmé

Acne kezelése

Orvos valaszol - Dr. Tóth Gyöngyi - 2012.07.31. 17:45
Tisztelt Doktor/nő! Lssan 2 éve a bőrgyógyászom javasolt pattanásra Isotrexin gélt. Az Sajnos nagyon szárította az arcom, és a háziorvosom tanácsára elkezdtem a Zineryt por és oldószert használni. Az nagyon jó volt, de egy idő múlva nem használt. E

Izzadás, acne, Sotret

Orvos valaszol - Dr. Stehlich Gábor - 2012.04.10. 17:10
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Évek óta küzdök az acnés bőrömmel, arcon és karon csúnyán kisebesednek a pattanásaim, a sebek nehezen gyógyulnak. Tavaly télen a góckutatás nem hozott eredményt, előtte csak Dalacint és Skinorent kaptam külső kezelésre

Bőrbetegség-akne

Orvos valaszol - Dr. Tóth Gyöngyi - 2011.09.01. 19:16
Jonapot doktornő azt szeretném megtudni, hogy mit tegyek az arcammol mivel folyton uj és uj pattanások jelennek meg! A pattanások végett már szedtem 3 honapig antibiotikumot, már nem szeretnék többet mert evégett lefogytam! A pattanások enyhültek, d

Mik ezek az arcomon?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011.03.14. 21:31
Az arcomon lassan 1 hónapja csomószerű duzzanat jelent meg, a bőr alatti részbe fészkelődött be, kinyomni nem lehetett (sajnos próbálkoztam eleinte). Előtte pattanás volt azon a helyen, de az úgy tűnt, gyógyulóban van. Időközben teljesen begyulla

Pattanás szerű kelések, aknék a vulva körül

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010.07.25. 22:21
Pár hónapja rendszeresen havonta egy két begyulladt pattanás szerű fájdalmas akné lesz a hüvelyem, vagy a nagyajkaim mellett, amik gennyesek, fájdalmasak..Általában kiszúrom őket és utána elmúlnak, de sok gondot okoznak. Mivel kenjem vagy mi lehe