Hormonális akne és kezelése

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Az akne, bár sokak számára ismert tinédzserkori probléma, számos felnőttet is érint, akár úgy, hogy 25 év felett is perzisztál, akár úgy, hogy akkor kezdődik. A hormonális akne különösen érdekes, leginkább felnőtt nőket érint, és gyakran az áll környékén, U alakban jelenik meg. Ezt a fajta aknét a cisztás, mélyebb, fájdalmas pattanások és comedonok (más néven mitesszerek) jellemzik.

A női ciklussal járó természetes hormonális ingadozásnak 1-2 pattanást, a bőr érzékenységét lehet betudni. De abban az esetben, ha sok cisztás, fájdalmas pattanás van, az már a hormonegyensúly megborulására utal.

A hormonális akne kialakulásának háttere

Az androgén hormonok – különösen a tesztoszteron – túlzott termelése felelős a hormonális akne kialakulásáért. Ezek a hormonok fokozzák a faggyútermelést, ami eldugítja a pórusokat pattanásokat és zsíros bőrt eredményezve. Gyakran ciklikus jellegű, súlyosbodik a menstruáció előtt. A hormonális akné súlyosbodása a menstruáció előtt a női reproduktív rendszer hormonális változásainak következménye. A menstruációs ciklus különböző fázisaiban a női hormonszintek ingadoznak, és ezek a változások befolyásolhatják a bőr állapotát.

A menstruációs ciklus első felében, azaz a petesejt érési és felszabadulási fázisában (follikuláris fázis) az ösztrogén hormonszintek emelkednek. Az ösztrogén hozzájárul a bőr simaságához és tisztaságához. Ebben a szakaszban a hormonális akne általában enyhébb.

A menstruációs ciklus második felében, a sárgatestfázisban, az ösztrogén szintje csökken, míg a progeszteron és a tesztoszteron szintje emelkedik. A tesztoszteron fokozza a faggyútermelést a faggyúmirigyekben. Az emelkedett faggyútermelés pedig hajlamosabbá teszi a pórusok eldugulását, ami a hormonális akne kialakulásához vezet.

Ezenkívül számos tényező járulhat hozzá a hormonális akne kialakulásához.

Családi háttér és genetika, valamint a fogamzásgátló váltása, terhesség és policisztás ovárium szindróma (PCOS) mind rizikófaktorok lehetnek.

A hormonális akne súlyosbodhat olyan kiváltó tényezők hatására is, mint a gyulladáskeltő, finomított cukrokban gazdag étrend. A magas cukorfogyasztás növelheti az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét. Az IGF-1 hozzájárulhat az androgén hormonok aktiválásához, amelyek fokozzák a faggyútermelést. A cukros ételek fogyasztása negatív hatással lehet a bélflórára, és a bélflóra egyensúlyhiánya összefüggésbe hozható az aknéval. Továbbá a magas glikémiás indexű ételek, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, inzulinválaszt indukálnak. Az inzulin növeli a sebumtermelést, ami a bőr faggyúmirigyeiben található. A fokozott faggyútermelés pedig hajlamosabbá teszi a pórusokat az eltömődésre és az akné kialakulására.

Hogyan kezelhető a hormonális akne?

Kezelése kettős megközelítést igényel, mind helyi, mind szisztémás szinten.

Helyi kezelésekre például a benzoyl-peroxid, retinoidok, hámlasztók (AHA és BHA savak) és az azelainsav használata javasolt.

Fontos kialakítani a bőrtípusnak megfelelő arcápolási rutint, amely tartalmaz arclemosót, hidratálókrémet és fényvédő krémet. A stabil rutinba lehet beépíteni az aktív, pattanások elleni hatóanyagokat, mindenkinek a saját bőre igényei szerint, fokozatosan. Téves felfogás, hogy a zsíros bőrt nem kell hidratálni, ugyanis hidratálás nélkül a bőr még több zsírt fog termelni, ami tovább súlyosbítja a pattanásokat. A már gyógyult pattanások után visszamaradt pigmentfoltokat C-vitamin-szérummal és azelainsavval kiválóan lehet halványítani.

Szisztémás kezelések közé tartoznak a hormonális fogamzásgátlók, a spironolakton és antibiotikumok. A fogamzásgátlók csökkentik az androgénszintet, így megelőzik az akne kialakulását. Rengeteg mellékhatásuk miatt nem túl népszerű a fiatal, termékeny korban lévő nők között. Akik nem szeretnének hormonális fogamzásgátlást, gyakran szednek spironolacton-tartalmú gyógyszereket, ami a faggyúsejtekben gátolja az androgénreceptorokat és a PCOS egyéb tünetein is segít, mint a hirsutizmus és a hajhullás. Ezeket a gyógyszereket általában kombinációkban ajánlják, mivel önmagukban nem mindig hatásosak a hormonális akne ellen.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelések hatása időbe telik, általában körülbelül 3 hónap múlva válik láthatóvá.

Emellett a diéta változtatása is lehet kulcsfontosságú: javasolt kerülni az ultrafeldolgozott, olajban sült, cukorban és gluténban gazdag ételeket, ezek ugyanis hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Ezek helyett be lehet építeni az úgynevezett “antiandrogén” és gyulladáscsökkentő ételeket, mint például: dió, lenmag, gyömbér, kurkuma, fahéj.

A hormonális akne kezelése hosszú időt vehet igénybe, de az időben elkezdett kezelés és változtatások segíthetnek megelőzni az új pattanások kialakulását és a nemkívánatos pigmentfoltok megjelenését.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.