A pattanásos bőr kezelése - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Sosem volt gondom a bőrömmel. Az utóbbi hónapokban egyre több lett arcomon a pattanásszerű kiütés. Szörnyű állapotban van a bőröm, 23 éves nő vagyok. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Ilyen esetben góckutatást szoktunk javasolni, különösen emésztőszervi betegségek irányába fontos. Indokolt teljes laborvizsgálat, hasi ultrahang, H. pylori kilégzési teszt. Emelett javaslom a fűszeres, meleg ételek, alkohol kerülését, desztillált vízzel való mosakodást. Az arcra szoktunk javasolni fényvédőt, illetve nyáron kalap viselését.

Kezelésében több szert alkalmazhatunk, pl. szájon át szedhető vagy helyileg használható antibiotikumokat, akne ellenes ecsetelőket, pl. benzoyl peroxidot, azelainsavat. A kezelés egyénenként változik, függ az állapottól, illetve más betegeknál más-más szerek lehetenek hatékonyabbak.

Egyre gyakrabban alkalmaznak lézerkezelést jó hatékonysággal. Ha megírja, hogy miket próbált eddig, remélhetőleg tudunk segíteni, hogy milyen lehetőség van még a palettán.

Tévhitek
Az általános hiedelmek ellenére a különböző élelmiszerek kis hatást gyakorolnak az akne megjelenésére. A bőrfelszínen levő kosz sem vezet akne kialakulásához, sőt, a bőr fokozott mosása, erős arctisztítókkal történő ápolása a bőr irritációját okozva tovább ronthatja az akne kialakulását. Mi az az akne?

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.