• Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás sajttól?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást kapott egy osztrák pásztor és három családtagja házi készítésű sajttól. Erről tudományos cikkben számolt be a bécsi orvosegyetem virológiai intézetének két szakértője.

    A pásztor júliusban került kórházba influenzaszerű tünetekkel a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartományban. A vérvizsgálat kimutatta nála azt az agyvelőgyulladást, amelyet a kullancs terjeszt. Csakhogy a pásztornak nem volt kullancscsípése.

    Az orvosok a fertőzés okát abban a sajtban találták meg, amelyet a pásztor maga készített pasztörizálatlan kecske- és tehéntejből.

    Hirdetés

    További tesztek kimutatták, hogy fertőzött volt az egyik kecske, amelynek a tejét felhasználták a sajtkészítéshez, valamint még néhány állat azok közül, amelyek ettek a maradékból.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kullancsfertőzés azért furcsa, mert a pásztor egy 1560 méternél magasabban fekvő területen legeltette az állatait, a kullancsról meg eddig azt tartották, hogy 1350 méternél magasabban nem fordul elő. Szakértők lehetségesnek tartják, hogy ez megváltozott az általános felmelegedés miatt.

    A pásztor három családtagjának ugyanolyan tünetei voltak, de ők nem voltak a legelőn. Az elmúlt néhány évben a balti országokban is előfordult, hogy valaki tejterméktől kapott kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.29 08:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kullancsveszély - Fontos tudnivalók

    A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt. A fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe vagy az ember ruháira akaszkodnak fel.

    A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: kullancsencephalitis

    A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek.

    Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

    Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet.

    6 tanács a kullancscsípés okozta betegségek megelőzéséért

    Ezekben a hónapokban a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet, amelyekkel vérszívása során az embert is megfertőzheti. E betegségek közül Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos tudni, hogy kis odafigyeléssel a betegségek megelőzhetők, illetve az agyvelőgyulladás esetében védőoltás is rendelkezésre áll.

    Rutin vérkép - A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése

    A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése, a laboratóriumi vizsgálata. Az egészségi állapotunk felmérésére éppúgy alkalmas vizsgálati módszer, mint bizonyos betegségek felismerésére.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.