Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás sajttól?

Független Hírügynökség
megjelent:

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást kapott egy osztrák pásztor és három családtagja házi készítésű sajttól. Erről tudományos cikkben számolt be a bécsi orvosegyetem virológiai intézetének két szakértője.

A pásztor júliusban került kórházba influenzaszerű tünetekkel a nyugat-ausztriai Vorarlberg tartományban. A vérvizsgálat kimutatta nála azt az agyvelőgyulladást, amelyet a kullancs terjeszt. Csakhogy a pásztornak nem volt kullancscsípése.

Az orvosok a fertőzés okát abban a sajtban találták meg, amelyet a pásztor maga készített pasztörizálatlan kecske- és tehéntejből.

További tesztek kimutatták, hogy fertőzött volt az egyik kecske, amelynek a tejét felhasználták a sajtkészítéshez, valamint még néhány állat azok közül, amelyek ettek a maradékból.

A kullancsfertőzés azért furcsa, mert a pásztor egy 1560 méternél magasabban fekvő területen legeltette az állatait, a kullancsról meg eddig azt tartották, hogy 1350 méternél magasabban nem fordul elő. Szakértők lehetségesnek tartják, hogy ez megváltozott az általános felmelegedés miatt.

A pásztor három családtagjának ugyanolyan tünetei voltak, de ők nem voltak a legelőn. Az elmúlt néhány évben a balti országokban is előfordult, hogy valaki tejterméktől kapott kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást.

(FH)

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.