Érelmeszesedés téma

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

A bélrendszerben az állati fehérje lebontása veszélyes anyagokat termel

Több mint TestŐr

Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

B9-vitamin (Inozitol) - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B9-vitamin szervezetünkben a zsíranyagcsere, a vesék, a máj és a csontvelő normális fejlődéséhez és működéséhez nélkülözhetetlen. Az inozitol a B8-vitaminhoz hasonlóan (azaz a kolinnal együtt) a lecitin alkotóeleme, a B-komplex család tagja, vízoldékony vitamin.

B8-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

A bélrendszerben az állati fehérje lebontása során veszélyes anyagok termelődnek

Több mint TestŐr

Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.

Vakságot okozhat a koleszterinrög a szemben? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A férjem járt a szemészeten és egy kicsit megijedtünk. A leletében az szerepel, hogy a szemében apró koleszterinrög látható. Igaz, hogy megvakulhat? - Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

Milyen tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

Az érbetegségek (érelmeszesedés, koszorúér-betegségek) rizikófaktorai a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is növelik. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, ilyen az életkor és a betegség(ek)re való hajlam. A kockázati tényezők közül azonban néhány kordában tartható vagy akár ki is iktatható egészséges életmóddal, életmódváltással.

Kivételes esetekben egyes vitaminok még árthatnak is!

Több mint TestŐr

A C-vitamin bevitele nagyon fontos, hiszen ezt a vegyületet, azaz az aszkorbinsavat a szervezet nem képes előállítani. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása figyelhető meg. De kutatások bizonyították, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a C-vitamin ártalmas a szervezetre. Például a menopauza utáni nőknél az izolált, azaz nem természetes forrással (tehát nem gyümölcsökkel, zöldségekkel) bevitt C-vitamin érelmeszesedést és cukorbetegséget is okozhat.

A koszorúérműtét (bypassműtét)

WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész

A koszorúérműtét vagy bypassműtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

A korral növekvő vérnyomás okát az étkezésben kell keresni!

Több mint TestŐr

A finomított liszt, a cukor vagy a vörös húsok fogyasztása hosszú távon árt a szervezetnek. Az állati fehérjék lebomlásával keletkező méreganyagok miatt érdemes inkább a zöldségfogyasztást növelni, hiszen ezzel az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kialakulásának esélye is csökkenthető.