• Nyaki érelzáródásra nem kell kezelés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy apósomnál nyaki érelzáródást diagnosztizáltak! 2010-ben bal ACI 75%-os, jobb ACI 55%-os stenosisa igazolódott. Ez év júniusában ez "megfordult" (Mellékelten elküldtem Önnek a zárójelentése egy részét) Egy fiatal doktornő volt a kezelőorvosa a párom apukájának, és ő szerint nincs szükség semmilyen beavatkozásra! A kérdésem az lenne, hogy nincs-e szükség érsebészeti konzíliumra?! A másik pedig az lenne, hogy ha nincs áramlás az elzáródott oldalon, tapintható-e pulzus?! Válaszát előre is köszönjük!

        WEBBeteg szakértő válasza a érelmeszesedés témában

        Kedves Kéredző! Ha nagyobb tünet nélkül alakult ki a jobb carotis interna artéria (ICA) szűkülete - ez az ér felelős részben a jobb agyfélteke vérellátásának biztosításáért-, akkor a többi érszakasz áramlási változással át tudta venni a a kieső ér szerepét. A bal oldali ér szűkületét nem számszerűsíti a vizsgáló. Amennyiben többet szeretne tudni arról, hogy mekkora veszélyben van az apósa agyi keringése, először neurológiai vizsgálat, agyi CT, esetleg MR angiográfiás vizsgálat kellene. A leletek birtokában lehetne érsebészeti konzíliumot kérni. Önmagában a már krónikusan elzárt nyaki verőér nem igényel sebészeti teendőt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. július 24., 20:41; Megválaszolva: 2012. július 25., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: