"A rokkantak országában krónikus betegként élni..."

MTI
megjelent:

Hiánycikk a krónikus vesebetegek rehabilitációja, holott az évente 12 százalékkal szaporodó betegcsoport számára ez létkérdés lenne.

A közelmúltban megtartott IV. Országos Pszichonephrológiai és Rehabilitációs Konferencia megállapításai igen súlyosak: miközben világszerte nő a krónikus vesebetegek, a művesekezelésre szorulók száma, rehabilitációjuk, pszichoszociális gondozásuk nem megoldott.

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén
A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk távolítja el a keringésből.
Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

Ahogy a neves előadók, professzorok, pszichiáterek, szociális munkások, ápolók valamennyien kifejtették, halmozottan hátrányos helyzetű betegekről van szó. "A rokkantak országában krónikus betegként élni hullófalevél-sors" - mondta igen találóan Túri Sándor, a Szegedi Gyermekklinika igazgatója, aki nephrológusként szinte az elsők közt kezdte meg a gyermekkorúak dializálását a klinikán. A hasonlat merész, és lehangoló. A lehullott falevél már soha nem kerülhet vissza eredeti helyére, az életét biztosító fára: pusztulásra van ítélve. A helyzet talán mégsem ennyire tragikus, hiszen többen szóltak a kiútról, a lehetőségekről és tervekről.

Krónikus vesebetegként élni - Mi adhat reményt?

Kopp Mária, a Magatartástudományi Intézet professzora azokról a rizikófaktorokról beszélt, amelyek minden krónikus vesebeteg életében jelen vannak - stressz, szorongás, depresszió, reménytelenség, pozitív érzelmek hiánya -, és amelyek számukra különösen nehéz élethelyzetet teremtenek. Hiánycikk a krónikus vesebetegek rehabilitációja, holott az évente 12 százalékkal szaporodó betegcsoport számára ez létkérdés lenne.

Policisztás vesebetegség
A policisztás vesebetegség mindkét vesét egyaránt érinti. Alapja az, hogy a vesében található, vizeletet képző csatornácskák nem nyílnak a vesemedencébe, hanem vakon végződnek. Egészséges embereknél a csatornácskákban képződő vizelet a vesemedencébe kerül, ahonnan a húgyvezeték vezeti a húgyhólyagba, majd a húgycsövön keresztül ürül a vizelet. Policisztás vesebetegség

Polner Zoltán, a Szent Margit kórház dialízisállomásának vezető főorvosa szerint a családot, egzisztenciát, önbecsülést elveszített emberek, akik előbb-utóbb halmozottan fogyatékossá válnak, mert "vesebetegségükhöz infarktus, stroke, diabétesz, végtag-amputáció, látás- és halláskárosodás társul, önálló életvitelükben, gyakran mozgásukban is gátoltak lesznek." - Mi nem csak mondogatjuk az évente ismétlődő konferenciákon, meg máshol is, ahol szót kapunk, hogy ezeknek a betegeknek létkérdés a testi-lelki rehabilitáció.

A Szent Margit Kórházban 2 éve 30 rehabilitációs ágy áll kihasználatlanul, mert maga a szakma, a Rehabilitációs Társaság sem támogatja a művesekezeltek rehabilitációját - hangsúlyozta.

Pedig - miként a konferencián is elhangzott - van jó példa arra, hogy megfelelő szakmai csapattal és a dialízisek beosztásával meg lehet szervezni az eredményes rehabilitációt, ahogy azt Torinóban a 70 éven felüli betegek számára megtették, és nagyszerű eredményeket produkáltak.

Fontos lenne a rehabilitáció

A betegcsoporton belül különösen veszélyeztetettek a gyermekek és az idősek, akiket sokszor a család sem kezel megfelelően. A szociális és érzelmi támogatottság hiánya pedig rontja életminőségüket és életesélyüket. A technika sok mindenre képes, a szolgáltató állomások remek, világszínvonalú művesekezelést tudnak nyújtani, de ez csak az egyik dialízistől a másikig tartó időt teszi elviselhetővé, élhetővé, fizikailag azt a pluszt nem adja meg a betegeknek, amelyet a mai modern, holisztikus szemlélet alkalmazása lehetővé tenne.

A dialízis formái
A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. Akut vagy krónikus veseelégtelenség esetén a vese működésének műszeres pótlására van szükség, ami szerencsére egy ideje már megoldható mind rövid, mind hosszú távon. Az eljárást dialízisnek nevezzük, melynek három formája van: hemodialízis, peritoneális dialízis, hemofiltráció.
A dialízis formái

Nem rendkívüli, megvalósíthatatlan vágyálmokról van szó, csupán arról, hogy szakemberekből, orvosokból, pszichológusokból, szociális munkásokból, fizioterápiás nővérekből, gyógytornászokból szerveződött csapat foglalkozzon rendszeresen azokkal, akik rokkantosítás helyett megmaradt életfunkcióik fejlesztését választanák, ha ebben segítenék őket.

A szervezett rehabilitáció hiánya súlyos egészségügyi helyzetet konzervál. Hiába minden jó kezdeményezés, fogadókészség, ha az igazi rehabilitációs szemlélet nem alakult ki. Ezen a konferencián elhangzott, hogy újdonságnak ugyan nem számító, mégis gyakran elfelejtett igazság: a rehabilitáció a kór megállapításának pillanatában kezdődik.

Ez lehetne akár üzenet is egy olyan betegcsoport részéről, amelyre tagadhatatlanul sokat költ az egészségügy, de a befektetés sokkal hasznosabb lehetne, ha a modern technikához a sok területről összegyűlt tudás komplex lehetőségeit is kihasználnák. Túri Sándor professzor szemléletes képét alkalmazva: a falevelek hullását megakadályozni ugyan nem lehet, de lassítani talán igen, csak a kezünket kell kinyújtani hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.