A mesterségesen elindított szülés veszélye - Kutatás

MTI
megjelent:

Az először szülő nők közül azoknál, akiknél elindítják a szülést, kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, mint azoknál, akik természetes módon vajúdnak.

Amerikai kutatók tanulmányukban, amely az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat júliusi számában jelenik meg, összesen 7800 első szülés adatait összegezték. A vizsgálatba bevont nők 44 százalékánál indították el a szülést, náluk kétszer gyakrabban került sor császármetszésre, mint természetesen vajúdó kismama társaiknál. A kutatók becslése szerint az összes elvégzett császármetszés 20 százalékáért a rosszul végződött szülésindítás volt felelős.

A császármetszés - különösen a tervezett műtét - általában biztonságos eljárás, ám hosszabb a felépülési idő utána, mint a hüvelyi szülést követően.

Bizonyos kockázatokat is hordoz, például vérrögképződés fordulhat elő, a műtéti terület és a méhnyálkahártya elfertőződhet, illetve a babáknál légzési problémák léphetnek fel.

Mint Deborah B. Ehrenthal kutatásvezető elmondta, a szülés indítása egyes esetekben mégis ajánlott, például akkor, ha a terhesség túllépett a 41. héten.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.