"Nagyon hullik a hajam, mit tehetnék?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Négy hónapja szültem és mostanában nagyon hullik a hajam ami korpásodással is együtt jár. A bőröm is igen száraz, a szoptatós melltartó is kikezdte már. Mit tehetnék?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Anyuka!

A hajhullás a szülés utáni 3-4. hónapban nagyon ijesztő tud lenni, de a legtöbb esetben nem kóros ok áll mögötte, csupán annyi, hogy a terhesség során ki nem hulló hajszálak hajhagymái most kerülnek növekedéseük végső fázisába.

A terhesség utáni hormonális változás számos tünetet tud még előidézni. A korpásodás oka lehet az ön esetében a bőr súlyos szárazsága, irritációra való hajlama. A javaslatom a következő: A hajára használjon száraz fejbőrre veló sampont és balzsamot. A bőrét rendszeresen krémezze hidratáló patikai kenőccsel (ung. hydrophil non ionicum).

Tudta?
Átmeneti hajhullás kialakulhat a terhesség végén, drasztikus fogyókúra során, magas láz, műtét vagy stressz, vagy fogamzásgátló tabletta szedése során.
A hajhullás okai>>

Ne fürödjön, hanem zuhanyozzon, akkor ezt az említett kenőcsöt mosakodókenőcsként is használhatja. A szoptatós melltartók között is számos fazon kapható. Ne merevítőset, hanem puha anyagból készültet válasszon, fogyeljen oda arra, hogy ne szorítson, ne legyen műszálas. A szoptatás során rengeteg a szervezet folyadékvesztesége, ez a bőr hidratáltságára is kihat. A napi 3 l folyadékot javasolt elfogyasztani, emellett bőséges vitaminfogyasztás javasolt, esetleg a terhes vitamint is javasolt szedni. Ha ezek néhány hét alatt nem hoznak eredményt, akkor teljes laborvizsgálat javasolt a háziorvosánál, ugyanis a szülés után akár vashiányos vérszegénység, kialakuló pajzsmirgy-probléma, stb. is okozhat hajhullást.

Korpásodás - Miért korpásodik a haj és mit lehet tenni?
A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete, az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel, helyet adva így az újaknak. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és így a hámlás szinte észrevehetetlen.
Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.
Bővebben a korpásodásról a WEBBetegen>>

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmódközpont
vitalbalance.hu,
)

Cikkajánló

Hajhullás
A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.