A nő, aki allergiás a saját gyerekére

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Mikor Joanne Mackie életet adott fiának, Jamesnek, semmi másra nem vágyott, mint, hogy ölbe vegye és magához ölelje. De a 28 éves brit nő nem volt képes ezek egyikére sem, mert mint kiderült, allergiás a saját gyermekére.

A nő fájdalmas kiütéseket és égő vörös foltokat tapasztalt a testén a szülés után, ezért azt tanácsolták neki, burkolja magát muszlin kendőbe, mielőtt a fia közelébe kerülne.

Miután megtörtént a bőrbiopszia vizsgálat, kiderült, hogy pemphigoid gestationistól szenved, mely egy ritka, terhességhez kötődő autoimmun betegség, ami minden 50 000 terhességből egy esetben fordul elő. Feltételezik, hogy az emberi placentán kifejeződő célantigén, illetve az amnionepitheliumban kifejeződő BPAG2 indukálhatja az antitest választ.

Csak az apa fürdetheti

A fájdalmak a szülést követő reggelen jelentkeztek először, mikor Mackie megkezdte a szoptatást. Ekkor vörös kiütések lepték el az egész testét. Az orvosok azonnal szteroidkezelésnek vetették alá, ám csak egy hónap múlva tapasztaltak javulást az állapotában.

„Most már ölembe tudom venni és ringathatom a gyermekem, s ez az érzés maga a mennyország” – nyilatkozta az anya. „Mikor először mondták, hogy allergiás vagyok a fiamra, azt hittem, az egész csak rossz vicc. Aztán majd megszakadt a szívem, mikor azt láttam, hogy a férjem az, aki először fürdeti meg a kicsit, vagy veszi ölbe, mikor sír, és én nem tudom őt megvigasztalni!”

A betegségről

A pemphigoid gestationist herpes gestationis néven is emlegetik, mivel a bőrkiütések hasonlítanak a herpeszvírus okozta bőrtünetekre. Ez az elnevezés azonban megtévesztő, mivel a betegségnek semmi köze nincs a herpeszvírusokhoz.

  • A betegség általában a terhesség második vagy harmadik trimeszterében alakul ki csalánkiütésszerű vörös foltok jelentkezésével a hason.
  • A tünetek a terhesség vége felé csökkenhetnek, ám drámai erővel újra jelentkezhetnek rögtön a szülés után. A szoptatás felgyorsíthatja a folyamatot.
  • A betegség a menzesz újra jelentkezésével, fogamzásgátló tabletta szedésével, ismételt terhességgel kiújulhat. Ám ha ez utóbbi esetben más az apa, mint a tünetek első jelentkezésekor, a terhesség tünetmentes lehet.
  • A betegek másodlagos fertőzést tapasztalhatnak a kiütések helyén.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; The Telegraph
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Terhesség során jelentkező aranyér

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont...

Magzati alkohol szindróma

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a...

Hüvelyi fertőzések terhesség...

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

Az anya étrendje hatással lehet a...

Ha a kismama a terhesség alatt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, azzal csökkentheti a születendő gyermeknél bizonyos allergiák kialakulásának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.