A terhesség alatt kisebb mértékű vérnyomásváltozás tekinthető normálisnak

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Nem csupán a jó pap, de a jó orvos is holtig tanul. A nőgyógyászok például ma is olyan könyvekből tanulnak, amelyek körülbelül negyven évvel korábbi adatokon alapulnak. Ezt állítják az Oxfordi Egyetem kutatói, akik finomították mindazt, amit a terhesség alatti vérnyomásváltozás által okozott veszélyekről eddig tudtunk.

A 20 országban több mint 36 000 egészséges nőtől származó adatok új elemzése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a nők vérnyomásában és pulzusában a terhesség ideje alatt bekövetkező változások nem olyan nagy mértékűek, mint azt a tankönyvekben korábban leírták.

Azok a tankönyvek azt tanították a hallgatóknak, hogy a vérnyomás 10-15 Hgmm-rel esik a terhesség közepén. De ezek régi adatokon és a terhes nők elég kis számán alapulnak. Az új és sokkal több eset elemzése azt mutatja, hogy a terhesség közepén tapasztalt diasztolés vérnyomás átlagosan csak 1-2 mmHg-rel alacsonyabb.

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a terhes nők vérnyomása 1967 óta minden évben enyhén emelkedett. Ez annak következménye lehet, hogy a terhes nők idősebbek és nagyobb a testsúlyuk. Az első gyermekükkel terhes nők vérnyomása hasonló azokéhoz a terhes nőkéhez, akiknek már vannak gyermekeik.

Az elemzés több mint 8000 nő pulzusszámát is figyelembe vette. Kiderült, hogy a szívfrekvencia növekedése a terhesség alatt szintén sokkal kevesebb, mint azt korábban gondolták. A korábbi publikációkban ismertetett 20-30%-os növekedés (kb. 15-20 ütés/perc) helyett az újabb adatok azt mutatják, hogy a pulzus percenként mindössze 7-8 ütéssel növekszik. Ez inkább 10%-os emelkedés, nem pedig 20-30.

Fontos ismerni, mekkora változás tekinthető normálisnak, hogy észrevehessék azt is, mikor van baj!

Természetesen valamennyi terhes nőnek ellenőrzik a vérnyomását és a pulzusszámát, amikor kórházba kerül. Ez elősegíti a klinikai személyzet döntését abban az esetben, amikor a betegeknek kiegészítő kezelésre van szükségük. A legtöbb brit kórház ellenőrzi az egyes betegek eredményeit módosított korai szülészeti figyelmeztetési pontok (Modified Early Obstetric Warning Scores, MEOWS) alapján, hogy ellenőrizze őket a terhesség alatt.

A MEOWS azonban a kórházak között különbözik, és a vérnyomás és pulzusszám figyelmeztetési küszöbértékeit a szakértői vélemények és nem a bizonyítékok alapján használják. Ez az új jelentés azonban megbízható, bizonyítékokon alapuló vérnyomás- és pulzusszámtartományokat határoz meg, amelyek alapján könnyebben kiszűrhetőek a súlyosbodó esetek. “Nagyon fontos, hogy megértsük, mi a terhesség alatt a normál változás. Ez az új elemzés lehetővé teszi az orvosok számára azon terhességek kis részének azonosítását és kezelését, amelyekben a vérnyomásváltozás a normál tartományon kívül esik" – mondta a tanulmány kapcsán Dr. Peter Watkinson, az Oxfordi Biomedicinális Kutatóközpont technológiai és digitális egészségügyi kutatások társvezetője.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.