Karácsony a szülészeten: igazi ajándék, ha szentestére otthon van a baba

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A szentestén született gyermekek azokban a családokban különösen áldásnak számítanak, ahol gyakorolják vallásukat. A legszebb és egyben legszerencsésebb, ha az anyuka az új jövevénnyel már otthon, a karácsonyfa előtt ünnepel, és nem a kórházban tölti a szeretet ünnepét.

Prof. Dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyásszal, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesével beszélgettem arról, hogyan viszonyulnak a leendő anyukák és a szülészeten dolgozók az ünnephez, lehet-e időzíteni, ha a kismama „karácsonyi babát” szeretne.

Karácsonykor szülni vagy szentestére már otthon lenni? Szokásos dilemma a kismamáknál?

Az az édesanya, akinek már van egy vagy több gyermeke - ha lehetősége van rá - otthon szeretné tölteni az ünnepeket, készülnie kell, ajándékokat szeretne vásárolni, együtt szeretne lenni a szeretteivel. Aki a december 24-e előtti napokra van kiírva, titkon arra vágyik, hogy a karácsonyfa alá kerüljön a csöppség, mint egy igazi ajándék. Ennél meghittebb és szebb ajándék nem is létezhet.

Prof. Dr. Bánhidy FerencKülönösen igaz ez az adventi időszakra, amikor a várakozás napjaiban jön világra a baba. Ha erre nincs lehetőség, akkor karácsony után szeretné megszülni a babát a kismama, már ha lehet így tervezni.

Nagyon érdekes, vannak olyan kismamák, akik empatikusan azt kérdezik tőlem, „doktor úr, tényleg karácsonykor érkezik a babám? El kell jönnie önnek otthonról, a meghitt ünneplésből, hogy világra segítse a gyermekemet?”

Működik ilyenkor a kismamákban a belső erő?

Léteznek szülést előhívó, szülést meggyorsító praktikák, sok mindenre van lehetőség, de a természetet nem igen lehet kicselezni, megerőszakolni. Az a kismama, akinek nincsenek fájásai, nem folyt el a magzatvize, az nem fog megszülni szenteste előtt, akármennyire is szeretné.

Akinél viszonyt már elindult a folyamat, az tudat alatt is jobban felkészülhet, előhívhatja korábban a szülést. Vannak olyan kismamák, akik az orvostól kérnek szakmai segítséget, hivatkozva arra, hogy „a múltkor is olyan jól megszültünk”. Ilyenkor megnézzük a méhszájat, van-e lehetőség a programozásra. Létező szakmai fogalom a szülés idejének programozása megfelelő kautélák között. Ez természetesen csak szülés közeli időpontban lehetséges. Az nagyon szerencsés, ha a kismama december 24-re van kiírva és megszül két-három nappal korábban, ha pedig minden rendben vele és a kisbabával, hazaengedjük.

Fontos megemlíteni a már megszült, de még a kórházban fekvő anyukákat is, akik szintén abban reménykednek, hogy az ünnepekre hazamehetnek.

csecsemő

Önök, szakorvosok, szülészek éreznek valami különlegeset szentestén?

A szakmai részének ugyanolyannak kell lennie, mint hétköznap. Ugyanolyan minőséget, ugyanazt a színvonalat kell nyújtaniuk a szakdolgozóknak. Azoknak a kollégáknak - legyenek szülésznők, orvosok, asszisztensek -, akik részt vesznek a szülésben, ugyanolyan szigorú munkanap a december 24-e vagy a karácsony, és legszívesebben otthon lennének a családjukkal. De ez egy ilyen szakma. Az más kérdés, hogy ha már bent dolgozunk az ünnepek alatt, meghitt hangulatot teremtünk.

Négyes ikrek: négyszeres ajándék
6-8 évente fordul elő ilyen születés hazánkban, még ritkább a természetes úton fogant négyes ikrek születése. A sima, azaz kettes ikerszülés már jóval gyakoribb, évente többször is végeznek ilyen beavatkozást hazánkban, a számítások szerint minden 84. kiviselt terhességre jut egy ilyen. A hármas ikerterhesség ennél már ritkábban fordul elő: 7000 terhességből egy (84 négyzete).
Olvassa el a cikket!

Vannak tipikusan ünnepi kollégák, akik bevállalják a szentestét, a karácsonyt is?

Általában az a szokás, hogy azok a kollégák, akiknek nincs családjuk, karácsonykor ügyelnek, a családos kollégák pedig bevállalják az év utolsó napját. Az elmúlt 25 évben én gyakran voltam ügyeletes karácsonykor vagy éppen szilveszterkor.

Tolerálja a családja, ha éppen karácsonykor kell dolgoznia?

December végére jó néhány szülésem van kiírva, soha nem lehet tehát tudni, melyik nap fog eljönni az a bizonyos pillanat, mikor kell bemennem a kórházba. Nem tudni előre, hogy nem esik-e valaki terminus túllépésbe, vagy éppen koraszülésbe.

A gyerekeim már megszokták, hogy az édesapjuknak mennie kell, ha hívják. Ez egyébként családi hagyomány, orvos család vagyunk. Emlékszem, amikor én voltam gyerek, nagyon sokszor várni kellett az ajándékomra, mert később érkezett a Jézuska, mint ahogy be volt tervezve.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.