• Csoda? Igazi kihívás? Négyes ikrek születése hazánkban

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Igen ritka a természetes úton fogant négyes ikrek születése hazánkban. 600 ezer terhességre jut egy – mondja prof. dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, akinek 2013. novemberében volt az első ilyen beavatkozása.

    Prof. dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese elmondta, 6-8 évente fordul elő ilyen születés hazánkban, még ritkább a természetes úton fogant négyes ikrek születése.

    Hirdetés

    A sima, azaz kettes ikerszülés már jóval gyakoribb, évente többször is végeznek ilyen beavatkozást hazánkban, a számítások szerint minden 84. kiviselt terhességre jut egy ilyen. A hármas ikerterhesség ennél már ritkábban fordul elő: 7000 terhességből egy (84 négyzete). Prof. dr. Bánhidy Ferenccel beszélgettem.

    Mikor és hogyan derül ki, hogy nem sima ikerterhességről van szó?

    Általában a hetedik héten már lehet tudni a többes, így a négyes ikerterhességről. Ennek korai diagnózisát ultrahang segítségével állapítjuk meg, nagyon jól látható, hogy több magzat mozog a kismama méhében. Az első trimeszter végén már elkülöníthető a babák szívverése is.

    Mit kell tudnia az ikerterhesség körülményeiről a kismamának, a családnak?

    Minden esetben kötelességünk tájékoztatni a családot a szóba jöhető kockázatokról: koraszülöttek lehetnek, elhalhat bármelyik magzat, bármikor rendellenesség jöhet közbe. Azt is meg kell ilyenkor kérdeznünk a családtól, hogy biztos mind a négyet akarják-e.

    Mit kíván egy ikerterhesség az orvosoktól?            

    Komoly csapatmunkát igényel már az elején. A várandós gondozás kapcsán is számos alkalommal igénybe vesszük más szakmák orvosainak a segítségét, gondoljunk csak az ultrahangra vagy a cukorbetegség kivizsgálására és gondozására.

    Az ikerterhességnél gyakoribb a koraszülés esélye, nem tudjuk kihordani őket a terhesség végéig, ezért már a császármetszés pillanatában megkezdődik a koraszülött osztály orvosainak munkája.

    Négyes ikrek születése


    1999. november 12. - Négyes ikrek születtek Pécsett. A mohácsi illetőségű Mihajlovics Fanni, Klaudia, Tímea és István - 1800, 2010, 2060, illetve 2500 grammal jöttek a világra. 2001. június 29. - Négyes ikrek születtek Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán császármetszéssel. Oszlányi Zoltánné három kisfiúnak és egy kislánynak adott életet. István 999, Máté 930, Attila 1420, Annamária 1060 grammal jött világra. 2007. május 27. - Négyes ikrek születtek Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. számú szülészeti és nőgyógyászati klinikáján. A négy kislány császármetszéssel született. (Forrás: SE, MTI)

    Ahhoz, hogy felkészüljenek az apróságok a kinti élet körülményeire, meg kell próbálni érlelni a tüdejüket. Ezt a várandóság 24. hetében elkezdjük. Olyan gyógyszereket, injekciót kapott a kismama, amelyeknek az alkalmazását egyeztettem a koraszülött intenzív osztály vezetőjével.

    Meddig tart a szülész munkája?

    Én úgymond visszavonulót fújhatok, ugyanis a császármetszés után a méh állapotát kell figyelemmel kísérnem, hogy ne legyen semmiféle szövődmény.

    A négy csecsemő édesanyjukkal még néhány hónapig bent marad a koraszülött osztályon, amíg el nem érik a 2 kilogramm körüli súlyukat. Bármi közbejöhet, ami befolyásolhatja a fejlődés minőségét. A jelenlegi állapot szerint kitűnően vannak.

    Mit jelent szakmailag egy ilyen eset?

    Óriási kihívás szakmailag egy többes ikerszülés. A kollégáimmal együtt már a legelején tudjuk, hogy milyen kockázat léphet közbe, ezeket kell kiküszöbölni.

    Az én első négyes ikerszülésem egy nagyon jól sikerült műtét volt sebészileg is, sikerült rögzítenünk. A felvett műtét az orvosképzésben maximálisan be tudja mutatni, hogy mire képes a klinikánk.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2013.11.18 12:05, Megjelenés: 2013.11.18 12:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Semmelweis Egyetem

    Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    A méhlepény (placenta) szerepe

    Még ma sem tud a tudomány mindent erről a lenyűgöző szerkezetű és sokféle funkciójú csodálatos szervről, amely összeköti az anyát és a növekvő magzatot 280 napon át.

    Dupla méhű nő egészséges ikreket hozott a világra

    Annak a valószínűsége, hogy egy anya két méhéből ikerpár szülessen egy az ötmillióhoz. A duplaméhűség tulajdonképpen egy betegség, amely meddőséghez vezethet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások