Ha az anya dohányzik, a baba széklete megmutatja

Medipress
megjelent:

Az újszülött által az első életnapok során ürített kátrányszerű magzatszurok
- a mekónium - igazolhatja, hogy az édesanya dohányzott-e a terhessége alatt, vagy volt-e dohányfüstnek kitéve.

Az Environmental Health folyóiratban közzétett tanulmány elkészítése során a kutatók 337 újszülött magzatszurok-mintáiban mérték meg a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek szintjét és azt találták, hogy azok szorosan összefüggenek a dohányfüstnek való kitettség mértékével.

Joe Braun, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója, egyben a vizsgálat vezetője szerint a terhesség alatti dohányzás, illetve a másodlagos dohányfüst jelentős környezeti kockázati tényezőt jelent a gyermekkori egészség szempontjából.

A szérumban és a magzatszurokban mérhető anyagcseretermékek pontosabb képet adnak a dohányzás mértékéről, mint a személyes beszámolók.

Terhesség és dohányzás - összeférhetetlen dolgok

A kutatók azt találták, hogy a dohányzással összefüggő anyagcseretermékek pontosan tükrözik a terhesség alatti dohányzás időtartamát és intenzitását. Azoknál az újszülötteknél, akiknek édesanyja aktívan dohányzott terhessége során, magasabb koncentrációkat mértek, mint a csak másodlagos füstnek kitett anyák csecsemőinél.

Bár a magzatszurok nem jelezte pontosabban a dohányzást, mint a szérum, vizsgálata más mérgező, a környezetben állandóan nem jelen lévő anyagok, például a biszfenol-A és a ftalátok hatásáról is információt adhat.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.