• Ha az anya dohányzik, a baba széklete megmutatja

    Szerző: Medipress

    Az újszülött által az első életnapok során ürített kátrányszerű magzatszurok
    - a mekónium - igazolhatja, hogy az édesanya dohányzott-e a terhessége alatt, vagy volt-e dohányfüstnek kitéve.

    Hirdetés

    Az Environmental Health folyóiratban közzétett tanulmány elkészítése során a kutatók 337 újszülött magzatszurok-mintáiban mérték meg a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek szintjét és azt találták, hogy azok szorosan összefüggenek a dohányfüstnek való kitettség mértékével.

    Joe Braun, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója, egyben a vizsgálat vezetője szerint a terhesség alatti dohányzás, illetve a másodlagos dohányfüst jelentős környezeti kockázati tényezőt jelent a gyermekkori egészség szempontjából.

    A szérumban és a magzatszurokban mérhető anyagcseretermékek pontosabb képet adnak a dohányzás mértékéről, mint a személyes beszámolók.

    Terhesség és dohányzás - összeférhetetlen dolgok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók azt találták, hogy a dohányzással összefüggő anyagcseretermékek pontosan tükrözik a terhesség alatti dohányzás időtartamát és intenzitását. Azoknál az újszülötteknél, akiknek édesanyja aktívan dohányzott terhessége során, magasabb koncentrációkat mértek, mint a csak másodlagos füstnek kitett anyák csecsemőinél.

    Bár a magzatszurok nem jelezte pontosabban a dohányzást, mint a szérum, vizsgálata más mérgező, a környezetben állandóan nem jelen lévő anyagok, például a biszfenol-A és a ftalátok hatásáról is információt adhat.

    (Medipress)

     

     

    Legutóbb frissült: 2011.01.22 14:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál

    Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára - írta a BBC News.

    Dohányzás és terhesség - Az orvos válaszol

    Néhány napja tudtam meg, hogy babát várok, ezért azonnal letettem a cigit. Viszont most úgy érzem, elvonási tüneteim vannak. Mit tehetek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Várandósan dohányzik? - Íme, a várható következmények!

    A terhes nők dohányzása a megszülető gyermekre sok veszélyt jelent: hirtelen szívhalált és viselkedési gondokat, sőt egy új tanulmány a zsíranyagcsere későbbi zavarát is bizonyította.

    Elkerülhetőek a dohányzás káros hatásai a magzati fejlődésre?

    Svédországban egy nagy létszámú népességen történt vizsgálat során először sikerült igazolni, hogy ha az anyák legkésőbb teherbeesésük idején felhagynak a dohányzással, jelentős mértékben csökkenthetik a dohányzás gyermekük fejlődését negatív irányban befolyásoló káros hatásait.

    A dohányzó kismama gyermeke szívbeteg lehet

    Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek - állapították meg amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.