Vérvizsgálattal gyorsan kimutatható a szívinfarktus

MTI
megjelent:

Vérvizsgálatok egy új generációja gyorsan és megbízhatóan képes kimutatni, hogy szívinfarktust szenved-e az a beteg, akinél mellkasi fájdalom lép fel - állapította meg két új tanulmány.

A sürgősségi kardiológiai diagnosztikájában használt, régebbi fejlesztésű vértesztek esetében órák telnek el, amíg kimutatható a troponin fehérje megjelenése a vérben.

Az elzáródást követő szívizom elhalás sémás ábrázolása

(A troponin a vázizom- és szívizomrostokban található fehérjecsoport, amely az izmok összehúzódását segíti. Normál körülmények között nagyon kis mennyiségben található meg a vérben. Ha a szívizom sejtjei károsodnak, a szíveredetű troponin bekerül a véráramba, így a koncentrációja megnő.)

Az újabb tesztek, amelyeket a Roche AG, a Siemens Ag és az Abott Laboratories készített, gyorsabban és pontosabban jelzik az infarktus veszélyét.

Európában és az Egyesült Államokban évente 15 millió ember kerül sürgősségi osztályokra szívinfarktus (koszorúér trombózis) gyanúja miatt. Az orvosok manapság kétféleképpen diagnosztizálják, EKG-val és vérvizsgálattal. Az utóbbi a troponin emelkedett szintjét mutatja ki.

A gyorsabb életet lehet menteni

A New England Journal of Medicine szaklap csütörtökön megjelent legújabb számában két európai kutatócsoport tette közzé tanulmányát a témában végzett kutatásaikról.

A Bázeli Egyetemen 718 szívinfarktus gyanús beteg vérvizsgálatát végezték el, összehasonlítva a négy új vérteszt eredményeit a régebbiekkel.

A németországi Johannes Guttenberg Egyetemen pedig 1818 beteg vérét elemezték a Siemens által kifejlesztett új teszttel, és hasonlították össze a hagyományos vizsgálattal.

Mindkét esetben az új vértesztek pontossága 94-96 százalékos volt, a jelenleg használtaké 85-90 százalékos.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.