Infarktust okozhat a szivburok elzsírosodása

Szerző: MTI

Régóta és általánosan ismert tény, hogy a sörhas, a zsíros pocak a szívroham egyik kockázati tényezője, de japán kutatók új vizsgálata szerint a szívet burkoló hártya elzsírosodása is az infarktus veszélyére utal. Ken Harada és munkatársainak tanulmányát az American Journal of Cardiology közölte.

A koszorúér-betegség, a szívinfarktus az elhalálozás leggyakoribb oka világszerte. Érthető, hogy a szívgyógyászok minden eszközt igyekeznek megtalálni, mellyel a szívroham megelőzhető, illetve veszélye korán jelezhető. Japán szakorvosok az egyik jelenlegi legkorszerűbb vizsgálati technikával igazolták, hogy a zsír felrakódása a szív felszínén lévő hártyában növeli a szívroham esélyét.

Korszerű technika igénybevételével

Ken Harada és munkacsoportja 64-szeletes, számítógépes tomográfiával vizsgálta szívinfarktus miatt sürgősséggel kórházukba fölvett betegek szívét. Az igen korszerű és drága módszerrel a szívről 64 síkban készül felvétel és ezeket a fotókat a számítógép bámulatos pontosságú, térbeli képpé alakítja.

Az infarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők esélye is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége módosítható illetve kiiktatható. Okok és rizikófaktorok>>

Ez a technika lehetővé tette, hogy megmérjék a szív felszínét borító finom hártyában fölhalmozódó zsírszövet mennyiségét. A kutatók szerint ebből a zsírszövetből olyan gyulladást elindító molekulák keletkeznek, amelyek fokozzák a koszorúerekben az érelmeszesedéses folyamat előrehaladását.

A munkacsoport 80 infarktus gyanúja miatt kórházba kerülő beteg vizsgálatát végezte el. Valamennyi páciensnél a koszorúerek röntgenvizsgálata is igazolta az elzáródást, az infarktust. Az eredményeket 90 olyan beteg adataihoz hasonlították, akiknél nem találtak koszorúér-szűkületet.

Háromszoros kockázat: nagy mennyiségű, gyulladásos sejteket tartalmazó zsírszövet

A mérések egyértelműen bizonyították, hogy az infarktust elszenvedő betegek szívének felszínét borító hártyában sokkal több a zsírszövet, mint a hasonló korú, de egészséges emberek szívét borító hártyában. A szakemberek kiszámolták, hogy ha ennek a zsírnak a mennyisége bizonyos értéket meghalad, háromszor nagyobb az infarktus esélye.

Azt is igazolták, hogy a szívet borító zsírban olyan gyulladásos sejtek találhatók, amelyek a páciens bőr alatti zsírszövetéből nem mutathatók ki. Hangsúlyozzák, hogy ennek pontosabb magyarázatához még további, több betegre vonatkozó vizsgálatokra van szükség.

Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni!

Számtalan olyan súlyos, vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Melyek ezek?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

27 százalékkal nő az infarktus...

Veszélyeket is rejt az a gondolat, hogy sokan a 60 év fölötti életszakaszt és különösen a nyugdíjas éveket kizárólag a pihenés időszakának...

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek...

Fiatalkori szívinfarktus

A szívinfarktus bár gyakrabban fordul elő idősebbeken, de sajnos a fiatalokat sem kíméli. Többnyire, alapvetően egy érfal károsodása, plakk melletti...

Melyik kávé árt az egészségnek?

Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a...

Hogyan állapítja meg orvosunk az...

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az...

Az E-vitamin segít megelőzni a...

Azonfelül, hogy az E-vitamint a szépség vitaminjának is nevezik, mert fontos szerepe van a bőr- és a hajápolásban, ennél lényegesen több jó hatása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.