• A tako-tsubo szívbetegség

    Szerző: MTI

    A megszakadt szívű betegek koszorúerei stresszhelyzetben, amikor több vérre volna szükség és tágulniuk kellene, inkább összeszűkülnek, szemben az egészséges nők és a szervi szívbetegek ereivel - foglalta össze a vizsgálat vezetője.

    A szívroham tünetei miatt kórházba szállított beteg koszorúerei a részletes vizsgálat során először épnek tűnnek, ám aztán az derül ki, hogy amikor tágulniuk kellene, összeszűkülnek.  A rohammentő által beszállított betegnél általában késedelem nélkül elkezdik a vizsgálatot, hiszen a hirtelen bekövetkező, nagy mellkasi fájdalom súlyos, heveny infarktusra utal. A meglepetés az, hogy valamennyi koszorúér átjárható, egyik sem záródott el, pedig a laboratóriumi leletek, az EKG is a szív bal kamráját vérrel ellátó koszorúér-hálózat súlyos zavarát mutatta. Ez a ritka helyzet az, amelyet az amerikai szívgyógyászatban megszakadt szív tünetcsoportnak neveztek el. Valójában japán kardiológusok írták le először ezt az ijesztő helyzetet.

    Hirdetés

    Megszakadt szívű nők - Mit mond a kardiológus?

    Megfigyelték, hogy vannak szívbetegek, akiknél a szív legfontosabb motorja, a bal szívkamra különös formát ölt: a szívcsúcs furcsán elődomborodik, ami a japán halászatban használatos polipfogó szerkezetre emlékeztet, az ottani szakorvosok ezért nevezték el tako-tsubo szívbetegségnek. Ezek a betegek általában változás kora utáni nők, akiket legtöbbször valamilyen nagy stressz ért, mint például a legjobban szeretett családtag elvesztése.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Ennek megfelelően ezt a súlyos állapotot stressz okozta szívizom-károsodásnak is nevezték. Amir Lerman, a világhírű Mayo Klinika kardiológusa és munkatársai 12 ilyen nőbeteget vizsgáltak meg, és szívműködésüket 12 hasonló korú, de panaszmentes nő leleteivel hasonlították össze. Volt még egy harmadik csoport is: olyan nők, akiknél igazi szívinfarktus zajlott le.

    A vizsgálat résztvevőinek a pszichés stresszt változó hosszúságú, bonyolult számtani feladatok megoldása, illetve képrejtvények megfejtése jelentette. Közben az erek állapotát és működését mérték különböző műszerekkel. "A megszakadt szívű betegek koszorúerei stresszhelyzetben, amikor több vérre volna szükség és tágulniuk kellene, inkább összeszűkülnek, szemben az egészséges nők és a szervi szívbetegek ereivel - foglalta össze a vizsgálat vezetője. - Ha ez korán tisztázható, a szívrohamot könnyebb megelőzni." Az eredményeket az Amerikai Szívgyógyász Kollégium tudományos folyóirata közölte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.12.15 11:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ösztrogéndominancia jelei és gyakori következményei

    Kínzó fejfájás, vizesedés, szédülés, menstruációs problémák, ingerlékenység - szerteágazó tünetek, és látszólag semmi közük egymáshoz, ám a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a menopauza tájékán jelentkezik. Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyászt a probléma kezeléséről kérdeztük.

    Szívroham: hamarosan előre jelezhető?

    Évekkel előre képes jelezni a halálos szívroham kockázatát egy speciális diagnosztikai módszer, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki német és amerikai kollégáikkal együttműködve.

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Ingadozó vérnyomás - Mikor forduljon vele orvoshoz?

    A vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, többek között a mozgás, a stressz, sőt, még az időjárás is, ezért a vérnyomás bizonyos mértékű ingadozása természetes folyamat. De hogy mikortól számít kórosnak, azt dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista válaszolja meg.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások