• A tako-tsubo szívbetegség

    Szerző: MTI

    A megszakadt szívű betegek koszorúerei stresszhelyzetben, amikor több vérre volna szükség és tágulniuk kellene, inkább összeszűkülnek, szemben az egészséges nők és a szervi szívbetegek ereivel - foglalta össze a vizsgálat vezetője.

    A szívroham tünetei miatt kórházba szállított beteg koszorúerei a részletes vizsgálat során először épnek tűnnek, ám aztán az derül ki, hogy amikor tágulniuk kellene, összeszűkülnek.  A rohammentő által beszállított betegnél általában késedelem nélkül elkezdik a vizsgálatot, hiszen a hirtelen bekövetkező, nagy mellkasi fájdalom súlyos, heveny infarktusra utal. A meglepetés az, hogy valamennyi koszorúér átjárható, egyik sem záródott el, pedig a laboratóriumi leletek, az EKG is a szív bal kamráját vérrel ellátó koszorúér-hálózat súlyos zavarát mutatta. Ez a ritka helyzet az, amelyet az amerikai szívgyógyászatban megszakadt szív tünetcsoportnak neveztek el. Valójában japán kardiológusok írták le először ezt az ijesztő helyzetet.

    Hirdetés

    Megszakadt szívű nők - Mit mond a kardiológus?

    Megfigyelték, hogy vannak szívbetegek, akiknél a szív legfontosabb motorja, a bal szívkamra különös formát ölt: a szívcsúcs furcsán elődomborodik, ami a japán halászatban használatos polipfogó szerkezetre emlékeztet, az ottani szakorvosok ezért nevezték el tako-tsubo szívbetegségnek. Ezek a betegek általában változás kora utáni nők, akiket legtöbbször valamilyen nagy stressz ért, mint például a legjobban szeretett családtag elvesztése.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Ennek megfelelően ezt a súlyos állapotot stressz okozta szívizom-károsodásnak is nevezték. Amir Lerman, a világhírű Mayo Klinika kardiológusa és munkatársai 12 ilyen nőbeteget vizsgáltak meg, és szívműködésüket 12 hasonló korú, de panaszmentes nő leleteivel hasonlították össze. Volt még egy harmadik csoport is: olyan nők, akiknél igazi szívinfarktus zajlott le.

    A vizsgálat résztvevőinek a pszichés stresszt változó hosszúságú, bonyolult számtani feladatok megoldása, illetve képrejtvények megfejtése jelentette. Közben az erek állapotát és működését mérték különböző műszerekkel. "A megszakadt szívű betegek koszorúerei stresszhelyzetben, amikor több vérre volna szükség és tágulniuk kellene, inkább összeszűkülnek, szemben az egészséges nők és a szervi szívbetegek ereivel - foglalta össze a vizsgálat vezetője. - Ha ez korán tisztázható, a szívrohamot könnyebb megelőzni." Az eredményeket az Amerikai Szívgyógyász Kollégium tudományos folyóirata közölte.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.12.15 11:33, Megjelenés: 2010.12.15 11:33
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Policisztás vesebetegség

    Policisztás vesebetegség

    Dr. Kónya Judit

    Ritka, öröklődő megbetegedés, kezdetben a tünetei nem specifikusak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások