Új módszer a szívritmuszavar kezelésére

MTI
megjelent:

Sikeresebben kezelte a szívritmuszavart egy kísérleti ablációs terápiás rendszer, amely ballonos katéterezéssel fagyasztja el a szív szöveteit, mint a korábbi, gyógyszeres terápia - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Több mint egy éven át 245 páciens részvételével az Egyesült Államokban és Kanadában végezték a vizsgálatot, melyben összehasonlították a szokványos, gyógyszeres és az új, fagyasztásos kezelés hatékonyságát és biztonságosságát.

A szívritmuszavar okai és rizikófaktorai

Az egészséges szívben nagyon kicsi a valószínűsége, hogy külső provokáló ingerek nélkül tartós arrhythmiák alakuljanak ki. A szerkezetileg károsodott szívben azonban a szív elektromos impulzusainak vezetése instabillá válhat.
Ki hajlamos a betegségre?

Az eredetileg atriális fibrillációban szenvedő páciensek 70 százalékánál egy évvel a katéteres beavatkozás után már nem jelentkezett a szívritmuszavar. Ezzel szemben a gyógyszerrel kezelt páciensek csupán hét százalékánál nem fordult elő többé rendszertelen szívritmus. A tanulmányba bevont emberek mintegy kétharmadánál végezték el a fagyasztásos ablációt, egyharmaduk pedig gyógyszeres kezelést kapott.

A kezeletlen atriális fibrilláció 2-7-szeresére növeli a szélütés kockázatát. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 2,2 millió ember szenved ettől a problémától, a rendszertelen vagy gyors szívritmustól. Világszerte mintegy hét millió embert érinthet az atriális fibrilláció, amely azzal jár, hogy a szív nem kellő hatékonysággal pumpálja a vért.

Az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai éves konferenciáján ismertetett eljárásban igen alacsony hőmérsékletre hűtött, folyadékkal töltött ballont juttattak a páciens vénáin keresztül, katéter segítségével a szívbe, arra a helyre, amely a rendszertelen ritmusért felelős. A 12 hónapos követési periódus alatt a kezelt páciensek 98 százalékának enyhült ritmuszavara, komolyabb szövődmény csak a beavatkozáson átesettek három százalékánál jelentkezett.

Bár a módszer még kísérleti eljárásnak számít az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában már hozzáférhető.

(MTI)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.