A harag és az ellenségeskedés árt a szívnek

MTI
megjelent:

Dühroham és ellenséges hangulat az egészséges emberek szívének infarktuskockázatát is fokozza, de a koszorúérbetegek szívének különösen rosszat tesz.

Műszeres vizsgálatok bizonyították, hogy dühöngés során az életveszélyes szívritmus zavarok gyakorisága is növekszik - az erről szóló tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte.

Aki a környezetéből folyamatosan felé áradó kellemetlenségeket túlságosan a szívére veszi, az a koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú ember. Ezzel a kérdéssel a szívgyógyászat régóta foglalkozik: évtizedekkel ezelőtt leírtak olyan személyiségtípust, amelyikről azt gondolták, hogy szív- és érbetegség kifejlődésére fokozottan veszélyeztetett.

Az "A-típusú" személyiségnek két jellemzője van: az állandó időzavar, mert mindig többet vállal, mint amennyit képes ellátni és a folyamatos, minden és mindenki irányába érzett, érvényesített ellenséges hangulat. Későbbi vizsgálatok arra utaltak, hogy ebből az igazán egészségtelen az ellenségeskedés.

A düh, a harag és az ellenségeskedés szívhatásaival foglalkozó tanulmányokat Yoichi Chida és Andrew Steptoe gyűjtötte össze. Összefoglalójukba azokat a dolgozatokat vették bele, melyek jól ellenőrizhető adatokat közöltek, megfelelő ideig követték a vizsgált alanyok sorsát és olyan pszichológiai vizsgálatokat végeztek, amelyekkel az érzelmi állapot jól jellemezhető.

A kutatók 21 olyan tanulmányt találtak, amely megfelelt az előbbi, szigorú feltételeknek és egészséges emberek haraggal, ellenségeskedéssel kapcsolatos adatait tartalmazta. A vizsgált személyek Ausztráliából, Ázsiából, Európából és Amerikából származtak. Ugyanígy, a világ legkülönbözőbb országaiban éltek a koszorúérbetegek is, akikkel 18 másik dolgozat foglalkozott. Összesen csaknem 90 ezer személy értékelését végezték.

A düh, az ellenséges reagálás az egészséges felnőttek esetében 19 százalékkal fokozta bizonyítható módon a szívroham és más, súlyos szívgyógyászati események előfordulását.
A koszorúér-betegségben szenvedők szívrohamkockázatát az ilyen viharos, ellenséges állapotok 24 százalékkal növelték.

Az egészséges férfiak szívének a düh, a gyűlölködés kifejezettebben ártott, mint a nőknek. Már kialakult koszorúér-betegségben ezek a tényezők a nők és a férfiak esetén hasonló mértékben érvényesültek.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.