Terhességi hormon segíthet a szívelégtelenségen

MTI
megjelent:

Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést - állítják amerikai kutatók a Lancet című orvosi folyóirat vasárnapi számában megjelent tanulmányukban.

Terhesség alatt a relaxin elnevezésű hormon hozzájárul a méhnyak ellazításához és megnyúlásához, előkészítve ezzel a szülésre, de természetes értágítónak is tartják, amely elősegíti a vér szabadabb áramlását.

John Teerlink, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 234 idősebb, szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő páciensnek adott intravénásan infúziót, amely vagy a szert tartalmazta, vagy placebót.

A gyógyszer alkalmazását biztonságosnak találták, és megállapították, hogy azoknak a pácienseknek, akik ezt kapták az infúzióban, 40 százalékkal javult a kapkodó légzése, míg a kontrollcsoportban lévőknek 23 százalékkal. A tanulmány szerint a szer csökkentette a halálozások és az újabb kórházi ápolás kockázatát is, az alkalmazását követő két hónapban.

"Amennyiben nagyobb tanulmányok is alátámasztják, a relaxin előnyei fontos előrelépést jelenthetnek az akut szívelégtelenséggel jelentkező páciensek kezelésében" - írják a kutatók most közzétett tanulmányukban.

A szívelégtelenség a becslések szerint 5,3 millió amerikait érint, a krónikus és gyakran halálos állapotban a szív pumpafunkciója egyre gyengül, a szervekhez túl kevés vér, azaz oxigén jut.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.