A nyiroködéma bőrgyógyászati szövődményei és kezelésük

szerző: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A kezeletlen nyiroködéma (limfödéma) a krónikusan fennálló szöveti keringési elégtelenség következtében rontja a szövetekhez eljutó oxigén- és tápanyagmennyiségét. Ez számos veszélyes szövődmény (pl. vénás trombózis) veszélyét fokozza, emellett komoly bőrgyógyászati problémákat is okozhat. Melyek ezek, és hogyan kezelhetők a panaszok?

A nyiroködéma, vagy más néven lymphoedema egy krónikus állapot, mely a végtagok, egyes testrészek duzzanatával jár. A duzzanat azért alakul ki, mert a nyirokerek, nyirokcsomók működése nem megfelelő, vagy a szövetek közötti folyadék termelődése fokozódott.

Bővebben A nyiroködéma okai és tünetei

Melyek lehetnek a limfödéma bőrgyógyászati következményei?

A nyiroködéma közvetkeztében kialakuló problémákat úgy érthetjük meg a legjobban, ha végiggondoljuk a folyamat biológiáját.

Ekcémás panaszok

Amikor a faggyúmirigyek és verejtékmirigyek működése keringési elégtelenség miatt károsodik, a bőr szárazzá válik, hámlik, illetve a pH értéke emelkedik, melynek az az eredménye, hogy a bőrt védő savköpeny károsodik. Ennek első látható jele, hogy a bőrön ekcéma alakul ki.

Fertőzések

A nyirokfolyadék az immunrendszer részét képezi, mivel számos immunsejtet tartalmaz. A pangó folyadékban a keringő immunsejtek funkciójukat vesztik, ezért a nyiroködémát egy helyi immunhiányos állapotnak tekintjük. Ennek következménye, hogy a fertőzésekre való hajlam fokozódik. A legegyszerűbb fertőzésektől az akár életet is veszélyeztető, súlyos lágyrész fertőzésekig széles a paletta.

A kórokozókat tekintve gyakran látunk:

  • gombás fertőzést,
  • vírusos szemölcsöket,
  • bakteriális fertőzésként szőrtüsző-gyulladást,
  • orbáncot,
  • cellulitist,
  • akár a mély szövetekre terjedő bőrelhalást (fasciitis necrotisans) is

Bőrkinövések

A keringő immunsejtek számos növekedési faktort termelnek, melynek következtében apró növedékektől a teljes kötőszövet átépülésével járó állapot várható. Végső stádiumban kialakul az elefánt láb.

Fekély

A fokozódó nyomás miatt a szövetek kitágulnak, majd egy idő után a tágulást szövethiány követi, így kialakul a nyirokcsorgás. A csorgó nyirokfolyadékban számos enzim (immunsejtek által termelt enzim) található, amely a bőr további irritációját okozza, és végül fekély keletkezik.

Daganatok

A krónikus nyiroködéma talaján (a növekedési faktorok, illetve bizonyos human papilloma vírus fertőzés következtében) a tumorok előfordulásának esélye is megnövekszik (angiosarcoma, laphámrák).

Hogyan kezelhetők a bőrgyógyászati szövődmények?

A nyiroködéma gyógyszeresen nem kezelhető, tehát például a vízhajtó készítmények nem javítják az ödémát, sőt általában tovább rontják az állapotot.

A terápia legfontosabb eleme az úgynevezett komplex ödéma-mentesítő kezelés, mely az alábbi szakaszokból áll:

  1. Aktív ödéma-mentesítő szakasz: fáslizást, nyirok drenázst és tornát tartalmaz. Fontos, hogy a beteg soha ne fogadjon el olyan kezelést, ami után nem történik fásli felhelyezés!
  2. Fenntartó szakasz: Amennyiben ödéma nincs, a beteg viselhet kompressziós harisnyát. Ebben a szakaszban havonta 1-1 alkalommal drenázs, esetleg gépi kompressziós kezelés is szóba jöhet.

A teljes kezelés alapja egy speciális fáslizási technika. Itt azonban nem a hétköznapi rutinban ismert, egyszerű fáslikról van szó, és a kötözés folyamatának elsajátítása is több órát és rengeteg gyakorlást igényel.

A nyirok drenázst csak a lymphologiában járatos szakorvos indikálhatja, és a módszert ismerő, bizonyítvánnyal rendelkező gyógytornász végezheti.

Fontos ezek mellett az érintett végtagok tornáztatása és a gondos bőrápolás is. Bőrápolás tekintetében elsődleges feladat, hogy ne hagyjuk kiszáradni a bőrt. Ezt alacsony urea tartalmú krémek, hidratálók használatával biztosíthatjuk. Lehetőleg kerüljük szteroid krémek és kenőcsök használatát, helyette fáslizzunk napi rendszerességgel, melynek köszönhetően az ekcémás bőr állapota javulni fog. Figyeljünk az apró sérülésekre, és használjunk antiszeptikus ecsetelőket!

Együttélés a betegséggel: hogyan alkalmazkodhat életmódjával a beteg?

A legfontosabb feltétel a nyiroködéma terápiájában a beteg együttműködése, amely nélkül nem várható sikeres kezelés. Sok esetben teljes életmód változtatásra van szükség, pl. a rendszeres mozgás, súlykontroll és a fogyás is elengedhetetlen az állapot javításához. Mivel a beteg számára a hosszútávú állapotjavulás a cél, lehetőleg az életmód megváltoztatását az egész életre szükséges megcélozni, a rövidebb távú odafigyelés nem oldja meg a problémát.

Jó, ha tudja, hogy a nyiroködéma sajnos teljesen nem gyógyul meg, azonban a megfelelő együttműködés esetén szinten tartható, sőt, időben elkezdett kezeléssel az előrehaladott stádium visszafordítható.

Mennyire gyakori a nyiroködéma?

A lymphoedema Magyarországon népbetegségnek számít, így a napi rutin része. Sajnos ennek ellenére még mindig sok beteg „kallódik” a rendszerben, nem jutnak időben a megfelelő ambulanciákra, pedig a megfelelő időben elkezdett terápiával számos nehezen kezelhető állapot elkerülhetővé válna. A nyiroködémával, annak kezelésével és szövődményeivel a bőrgyógyászok foglalkoznak.

Dr. Virágh Zsófia - New Beauty Orvosi-Esztétikai KözpontForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
New Beauty Orvosi-Esztétikai Központ

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.