Zsíroldattal csökkenthető a szívizom-károsodás mértéke

MTI
megjelent:

Kaliforniai kutatók felfedezték, hogy a szívinfarktus utáni szívizom károsodást csökkenti egy olyan zsíroldat, amelyet eddig természetes úton táplálkozni nem tudó betegek ereibe juttattak. A különleges oldat alkalmazása lehetővé teszi a szívinfarktus hatékonyabb kezelését.

Manapság a halál leggyakoribb oka a szívinfarktus, és ha időben fölismerik, megfelelő szakintézetbe kerülve igen hatékonyan kezelhető. A koszorúér elzáródás helyét rövid idővel a drámai esemény után végzett szívkatéteres vizsgálattal megállapítják, az ér átjárhatósága szerencsés esetben helyreállítható. Ha szűkület van, ballonos katéterrel kitágítják, és szükség esetén a visszaszűkülés megakadályozására finom fémhálóból font hengerecskét is behelyeznek a beteg érszakaszba.

A gyógyulási folyamatnak is vannak veszélyei

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete. Ha a szeme láttára valaki rosszul lesz, elveszti az eszméletét és nincs tapintható pulzusa, jó eséllyel szívinfarktust kapott. Ilyenkor azonnal hívja ki a mentőket, majd, ha elsősegélynyújtásban képzett, kezdje el újraéleszteni. Mi a teendő szívinfarktus esetén?>>

Ez a folyamat önmagában is bonyolult és fantasztikus orvostudományi teljesítmény, de a helyzet ennél még sokszorta bonyolultabb. A változó ideig oxigénhiányt szenvedő terület sejtjei újraélednek, de ebben kisebb-nagyobb mértékben újabb kóros folyamat indul el: ezt újraáramlási károsodásnak hívják.

Az oxigénnel nem megfelelően ellátott szövetek sejtjei, amikor ismét vért kapnak, különös gyulladásos folyamatba kerülnek és ennek biokémiai következménye a szívizom károsodása. Ez olyan mértékű lehet, hogy súlyosabb következménnyel járhat, mint az infarktus idején elszenvedett oxigénhiány okozta sejtfuldoklás.

Mit tartalmaz a különleges zsíroldat?

Siamak Rahman és munkatársainak cikkét az Anaesthesiology közölte. Ebben leírják, hogy az Intralipid oldat, melyet az altatóorvosokból álló csoport gyakran alkalmazott enni nem tudó betegek táplálására, hatékonyan gátolja a szívizomzat infarktust követő, újraáramlási károsodást is. Ez az oldat döntően szójaolajból készül, valamint tojás foszforlipidet és glicerint tartalmaz, vagyis döntően létfontosságú aminosavakat.

A vizsgálat igazolta, hogy az Intralipid segíti a sejtek épen maradását, amikor olyan súlyos veszélyhelyzet alakul ki, mint a szívinfarktus. További vizsgálatokra lesz szükség, hogy tisztázni tudják, milyen úton védi meg a zsíroldat a szívizom sejtek épségét olyan súlyos helyzet után, mint a koszorúér elzáródás.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.