• Ki lehet szűrni a hirtelen szívhalált?

    Szerző: MTI

    Huszonnégy órás EKG vizsgálattal kiszűrhetők lennének azok, akiket a leginkább fenyeget a hirtelen szívhalál kockázata - derült ki egy új amerikai tanulmányból. A kutatók úgy gondolják, hogy a szívritmus szempontjából szűrővizsgálatra kerülő és kóros eredménnyel végző embereket fokozottan kellene megfigyelni és kezelni.

    A hirtelen szívhalál általában ritmuszavar: legtöbbször a szívkamra remegni, fibrillálni kezd, vagyis megszűnik a ritmusos szívműködés és ezzel a vérkeringés. Ha az agy nem kap vért, eszméletvesztés következik be és ezt csak úgy lehet visszafordítani, ha a szívműködést sikerül helyettesíteni, vagy lehetőleg újra indítani.

    Hirdetés

    A hirtelen szívhalálra hajlamos szív másképp válaszol a korai szívdobbanásra, mint az egészséges, emiatt a fokozottan veszélyeztetett emberek remélhetőleg korán fölismerhetők. Ha a látszólag ép szívű betegek hirtelen halála idejekorán megelőzhető volna, az a szívgyógyászat és a sportorvostan hatalmas előrelépését jelentené.

    Az utóbbi időben megjelent néhány vizsgáló módszer, melyekről kiderült, hogy kimutatnak olyan betegségeket, melyek jelenléte esetén a hirtelen szívhalál esélye nem olyan váratlan, mint korábban hittük, de éppen világhírű sportolók hirtelen halála bizonyította, hogy az eddig használt módszerek még mindig nem elégségesek.

    Így működik a szívünk

    Az emberi szív nem óra: időnként előfordul egy-egy szabálytalan szívütés. Ez kicsit korábban dobban, majd hosszabb szünet következik, mint a két szabályos szívdobbanás közötti időszakasz. Ez azt jelenti, hogy a korai ütés kevesebb vért lök be a főverőérbe, mint normálisan, hiszen a szívkamrának nem volt annyi ideje telődni, mint normál tempó esetén.

    Ezután a fordítottja történik: a hosszabb szünet utáni szívdobbanás nagyobb térfogatot továbbít a vérkeringésbe, ezért a vérkeringést szabályozó idegrendszer erre igyekszik válaszolni. A korábbi, extra ütés után a szív gyorsabban igyekszik összehúzódni, majd a hosszabb szünetet követő, nagyobb ütés után lassulni igyekezne.

    Egészséges szív esetén ez a hullámzás, a turbulencia kívánatos jelenség és ha ez nem így észlelhető, a csökkent turbulencia kóros és veszélyes következményekkel járhat. Phyllis K. Stein és Joshua Barzilay erre vonatkozó tanulmányát a Journal of Cardiovascular Electrophysiology közölte.

    Munkájukból kiderült, hogyha 24-órás EKG közben ez a turbulencia nem működik, a kockázati tényezők nélkül élő, szívbetegség szempontjából egészségesnek gondolt emberek nyolcszor gyakrabban fejezik be életüket szív okozta halállal, mint a bizonyítottan koszorúér-betegek.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.02.27 14:40, Megjelenés: 2011.02.27 14:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Eisenmenger-szindróma

    Az Eisenmenger-szindróma a ve­leszületett szívbetegségekhez köthető tüdőartériás hipertónia ritkán előforduló legsúlyosabb formája. Leggyakrabban a jobb és bal szívfél közötti sövényhiány áll a háttérben, de a kis és nagy vérkör erei közötti rendellenes összeköttetés vagy komplex veleszületett szívfejlődési hiba is okozhatja.

    Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Rendszeres kontrollal a hirtelen szívhalál megelőzhető

    A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN versenyen, Radoslav Okrucky szlovák triatlonista kétszáz méterrel a cél előtt összeesett és meghalt. A 41 éves szlovák versenyző halálának oka, az eddigi értesülések szerint, hirtelen szívhalál.

    Életet mentünk, segítsen Ön is! - Legyen teljes a magyar defibrillátor térkép!

    Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán.

    A szívroham és a légszenyezettség kapcsolata

    A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul, amely a hirtelen szívinfarktus okozta halál kockázati tényezője, állítja egy új tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.