Szex és egészség

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az egészségi állapot és a kiegyensúlyozott szexuális élet kapcsolata kétirányú, és mindkét iránynak van fizikális és pszichés összetevője is. A megállapítás örök érvényű, jelentése egyszerűen megfejthető: a jó testi és lelki egészség a kiegyensúlyozott szexuális élet alapja.

A harmonikus szexuális élet hozzájárul a testi-lelki egészség megőrzéséhez.

A fizikális állapot hatása a nemi életre

Azt, hogy a szex kellő kondíciót kíván, nem szükséges részletezni. Az együttlét során jelentősen emelkedik a pulzus, nő a vérnyomás, a vérkeringés élénkül, az izmok vérellátása a sokszorosára fokozódik, az orgazmus következtében a központi idegrendszerben olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, melyek boldogság érzést okoznak. Ahhoz, hogy az élettani funkciók ezen változásai kellemes fáradtságot okozzanak, ne pedig nagy fokú kimerültséget, értelemszerűen szükséges a megfelelő fizikai állapot.

Sok kémiai szer, egyes gyógyszerek is csökkentik a libidót mindkét nem esetében. Ezek közül kiemelendő a dohányzás és az alkohol. Hazánkban minden második ember dohányzik, az alkoholproblémákkal küzdő személyek száma közel egymillió.

Természetesen a betegségek is csökkenthetik a szexuális vágyat, legyen szó hétköznapi meghűlésről, vagy daganatos betegségről. A húgy- és ivarszervek kóros állapotai értelemszerűen vezethetnek a nemi vágy csökkenéséhez.

Tény, hogy az edzett emberek szexuális élete sokkal kielégítőbb, mint rosszabb kondícióban lévő társaiké. Ezen nem az értendő elsősorban (bár vitathatatlan), hogy ők többször kívánják a szexet vagy gyakrabban élnek át orgazmust - egyes felmérések szerint a rendszeresen sportoló személyek intenzívebben élik meg saját szexuális élményeiket, partnerüket jobban tisztelik és számukra az átlagosnál fontosabb társuk szexuális elégedettsége is. Ez természetesen semmiképpen nem azt jelenti, hogy csak a rendszeresen sportoló személyek jó szeretők.

A megfelelő kondícióban tartott test egyéb vonatkozásban is intenzívebb szexuális életre ösztönöz: korunk, és a legtöbb történelmi korszak szépségideálja az arányosan izmos, kidolgozott test. Az, hogy napjainkban ez az értékrend a média közvetítésén keresztül egy szélsőséges irányba tolódott el, más kérdés. De kérdezzünk csak meg néhány férfit és nőt közvetlen környezetünkből, milyen testalkatú társat kívánnának maguknak: aligha zörgő csontozatú, pehelysúlyú partnert említenek ideálként.

A mentális egészség hatása a nemi életre

Kiegyensúlyozott szexuális élet nem létezhet megfelelő lelki állapot nélkül. Nehéz úgy élvezni a szexet, ha a társadalom elítélendő tevékenységnek tartja, vagy a családi neveltetésből adódóan tekinti azt valaki bűnös tevékenységnek. Ugyanúgy gátolhatják az egészséges szexualitás kibontakozását a nemi szereppel kapcsolatos bizonytalanságok vagy hibás beállítódások, a szexszel kapcsolatos félelmek, beleértve a nem kívánt terhességtől való félelmet is.

A szexualitás megítélése az egyes történelmi korokban igen változó volt. Az ókor embere például azt tartotta, hogy nem lehet egészséges az, aki keveset szeretkezik. Ellenben, például hazánkban, az elmúlt évszázad első felében a szex nem volt keresett téma, céljának az utódnemzést tekintették.

A 60-as, 70-es évek Magyarországra is elhozták a szexuális forradalmat, amikor elvált a szexuális tevékenység örömet szerző és utódnemző szerepe. A fogamzásgátlás elterjedésével újabb akadály gördült el a szexuális forradalom kibontakozásának útjából.

Napjainkban a szexualitás már nem számít tabu témának, sőt, divatos s csaknem kívánatos a hálószobánk falain belül történtekről beszélni földön, vízen, levegőben. A szexszel kapcsolatban fellépett káros teljesítménykényszer azt sugallja, hogy a jó szex egyenlő a minél gyakoribb, minél hosszabb orgazmust nyújtó aktusokkal, lehetőleg minél több partnerrel, akár egyidőben is, és még sorolhatnánk. Az említett jelenség egyáltalán nem járul hozzá a kiegyensúlyozott szexuális élet kialakulásához.

Napjaink rohanó életformája szintén megnehezíti a helyzetet. Stresszel, másodállásokkal teli világunkban igen nehéz a gondokat a munkahelyen hagyni s úgy lépni be a magánélet kapuján, hogy sérülés nélkül lehessen az intimitásra törekedni.

A szex hatása fizikai állapotunkra

A szexuális tevékenység felér egy kiadós testedzéssel, annak minden pozitív hatásával együtt. Természetesen azt nem lehet állítani, hogy a szex átveheti a sportolás szerepét, ám a kondíció megőrzése szempontjából mindenképpen jó hatású.

Szokás emlegetni a szex zsírégető hatását: hozzásegíthet a fogyás kialakulásához, ugyanis mint testmozgás, a szex is égeti a kalóriákat. Egyes tanulmányok szerint a rendszeres, kiegyensúlyozott nemi élet növeli a szervezet ellenálló képességét, ezzel pedig csökkenti egyes betegségek előfordulásának gyakoriságát.

A szex hatása lelkivilágunkra

A harmonikus szexuális élet a mentális egészség szempontjából is lényeges tényező. A jó szex magabiztossá tesz, javítja a belső kisugárzást, segíti a valós, pozitív testkép kialakulását és megtartását.

A fenti megállapítások természetesen csak a harmonikus, kiegyensúlyozott szexuális életre vonatkoznak, mely mindkét fél számára kielégítő (amely kifejezés jelen esetben nem az orgazmus hajszolását jelenti).

Szexuális élet ajánló

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Dohányos köhögés
Dohányos köhögés

Ezt a panaszt komolyan kell venni!

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.