Hirdetés
   • A hegek típusai és kezelési lehetőségeik

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász

    A sebgyógyulás egy bonyolult, egymásba kapcsolódó és többlépcsős folyamat eredménye. A sebgyógyulás optimálisan 7 nap alatt megy végbe, melynek sorrendje a következő: véralvadás, gyulladás, új erek képződése, hámosodás és az érés - ekkor indul el a heg átalakulásának folyamata, mely 6 hónaptól 1,5-2 évig is eltarthat.

    A korai heg vörös és élénk színű az apró erek sűrű hálózata miatt. Több hónap elteltével az erezettség csökken, így a heg színe halványodik. Végső színe a környező ép bőr színétől eltér, általában világosabb, mivel kevesebb pigmentet tartalmaz. Ritkább esetben a hegek lehetnek sötétebb színűek, mint az ép bőr. Ezt a jelenséget sötétbőrű vagy sokat napozó, fehérbőrű egyéneken látjuk. 

    A hegek az érés során megszilárdulnak, de a végső szilárdság az ép bőr szilárdságának csak a 80%-át éri el. Végeredményben a heg rugalmatlanabb lesz az ép bőrnél, és nem tartalmaz sem szőrtüszőket, sem egyéb bőrfüggelékeket, úgymint verejték- és faggyúmirigyeket, sőt a beidegzésüket is elveszthetik.

    Hirdetés

    Hogyan alakulnak ki a különböző hegtípusok?

    A hegek klinikai értékelésére létrehoztak egy úgynevezett Vancouveri-hegskálát, mely alapján 6 különböző hegtípust különböztetünk meg. (Ennek az értékelési rendszernek manapság több bírálója is akad.) A skála szerint az alábbi hegtípusokról beszélhetünk:

    • érett heg,
    • éretlen heg,
    • vonalas (sebészi) hipertrófiás heg,
    • kiterjedt (égési) hipertrófiás heg,
    • minor keloid
    • major keloid  

    A hipertrófiás hegek

    A heg a bőr felszínéből kiemelkedik, de nem haladja meg az eredeti sebzés határait.  A vonalas műtéti heg hegburjánzása a sebgyógyulás után 4-6 héttel alakul ki a feszülő sebszélek miatt, ezzel ellentétben az égési hipertrófiás hegek keletkezése az irha károsodásának mélységétől és annak súlyosságától függ. 

    A hipertrófiás heg bármely testrészen kialakulhat, de a klinikai tapasztalatok alapján elsősorban a nagy és összetett mozgásnak kitett testtájakon jön létre. Jellemzője, hogy idővel nem növekszik, sőt zsugorodása következtében kisebb területet foglal el, mint amekkorát az eredeti trauma érintett.

    A hipertrófiás heg okai: műtéttechnikai okok, sebgyógyulási zavarok (bevérzések, fertőzések, varratelégtelenségek), életkor, bőrtípus.

    Bővebben A sebgyógyulási zavarokról részletesen

    A keloid

    Ez a hegtípus növekvő tendenciát mutat, az eredeti trauma (pl.: műtét, sérülés, oltás) határait jelentősen meghaladja, és jellemzően a környezetből vízcseppszerűen kiemelkedik. A keloid jellegzetes helye a válltájék (oltások után), a fülkagyló, tarkótájék (pl. furunculus, carbunculus után). 

    A keloidra hajlamosító tényezők: lokalizáció, bőrtípus, családi halmozódás, kötőszöveti betegségek, endokrinológiai betegségek, metabolikus zavarok, immunológiai zavarok, nem, genetikai eltérések.

    Meddig marad látható egy heg?

    Az orvos válaszol Kb. 2 hónapja a hasamról levettek egy borsónyi nagyságú anyajegyet. A heg viszont még mindig nagyon piros, egyáltalán nem kezdett el kifehéredni. Ez meddig lesz ilyen? Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász válasza

    A hegek kezelésének első lépése maga a prevenció

    A megfelelő sebészi technika megválasztásán kívül a legfontosabb a beteg együttműködése, illetve az alapszabályok betartása. A friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, természetes vagy mesterséges napfényt, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, és lehetőleg kerüljük az izzadást.

    A továbbiakban a megelőzés céljára alkalmazott módszerek megegyeznek a terápiában használtakkal.

    A már kialakult hegek korrekciójára szolgálnak a különböző műtét típusok:

    • hegkimetszés és a bőr átültetése,
    • hegkimetszés és lebenyplasztika (a beavatkozás után sem lesz nyomtalan).

    A rizikófaktorokat mérlegelve az elsődleges beavatkozás után használhatunk polisziloxán-tapaszt vagy -gélt, esetleg mindkettőt. A sebgyógyulás lezajlása után, a műtét utáni 7. naptól indokolt alkalmazásuk és a heg állapota határozza meg az alkalmazás időtartamát.

    Keloidok esetében, ha ismételt kimetszés mellett döntünk, akkor műtét alatt szteroid injektálása javasolt, majd a műtétet követően az eljárás megismétlendő, a heg állapotától függően. Ezen kívül a poliszilokszán-tapasz, kompressziós kezelés (csőkötszerek, speciális ruhadarabok) használata is ajánlott.

    A kis dózisú röntgenbesugárzás a keloidok komplex kezelésének az egyik legfontosabb eleme. A kezelést a műtét után néhány órával, de legkésőbb 24 órán belül el kell kezdeni. Röntgen besugárzás alkalmazása az úgynevezett recidív (visszatérő) hipertrófiás hegek esetében is szóba jöhet. Természetesen figyelembe kell venni a röntgen besugárzás hosszú távú hatását (évtizedekkel később laphámrák kialakulásának esélyét növeli), illetve van egy összdózis mennyiség, amit nem szabad átlépni, így recidív keloidok esetében többször nem használható ez az eljárás.

    A hegek kezelésében ezen kívül vannak még úgynevezett alternatív módszerek, mint a különböző típusú lézerek használata és a krioterápia (folyékony nitrogénnel történt fagyasztás).  Ezen módszerek eredményességének értékeléséről még nincs megfelelő számú tudományos tanulmány, így a rutin kezelési protokollba még nem kerültek be. Az alternatív módszerek esetében egyedüli kezelésként alkalmazva magas visszaesési arányt tapasztaltak. A legígéretesebb eredményeket a helyileg injektált szteroiddal történt kombinációkról közölték.

    Mitől függ, hogy egy heg eltüntethető-e?

    Egy heg soha sem lesz teljesen nyomtalan. Az idősödő bőr nagy előnye, hogy lazább, és a ráncokba, redőkbe egy idő után beleolvad a heg. És itt is igaz az a mondás, hogy az idő majd mindent megold...

    Tehát fiatal (serdülő) életkor, sötét bőrtípus, bizonyos testtájak (pl. szegycsont felett, tarkó környékén, háton) elhelyezkedő hegek esetén kevesebb az esélyünk a láthatatlanságra.

    Mire figyeljen a beteg, aki hegkorrekciós műtéten esett át?

    Az alapszabályok betartására kell figyelni: a friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, a napozást, a szoláriumot, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, lehetőleg kerüljük az izzadást.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt A hegsérv kezelési lehetőségei

    Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - New Beauty Orvosi-Esztétikai KözpontForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
    New Beauty Orvosi-Esztétikai Központ

    Módosítva: 2018.12.17 09:33, Megjelenés: 2017.12.14 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    Kóros hegesedés, sebgyógyulási zavarok

    Majdnem minden embernek a testén van valahol egy vagy több heg. Biciklibaleset, vakbélműtét vagy vágási sérülés nyoma. Ha a bőrfelület valahol megsérül, szervezetünk a lehető leggyorsabban igyekszik helyrehozni a bajt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások