A hegek típusai és kezelési lehetőségeik

szerző: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A sebgyógyulás egy bonyolult, egymásba kapcsolódó és többlépcsős folyamat eredménye. A sebgyógyulás optimálisan 7 nap alatt megy végbe, melynek sorrendje a következő: véralvadás, gyulladás, új erek képződése, hámosodás és az érés - ekkor indul el a heg átalakulásának folyamata, mely 6 hónaptól 1,5-2 évig is eltarthat.

A korai heg vörös és élénk színű az apró erek sűrű hálózata miatt. Több hónap elteltével az erezettség csökken, így a heg színe halványodik. Végső színe a környező ép bőr színétől eltér, általában világosabb, mivel kevesebb pigmentet tartalmaz. Ritkább esetben a hegek lehetnek sötétebb színűek, mint az ép bőr. Ezt a jelenséget sötétbőrű vagy sokat napozó, fehérbőrű egyéneken látjuk.

A hegek az érés során megszilárdulnak, de a végső szilárdság az ép bőr szilárdságának csak a 80%-át éri el. Végeredményben a heg rugalmatlanabb lesz az ép bőrnél, és nem tartalmaz sem szőrtüszőket, sem egyéb bőrfüggelékeket, úgymint verejték- és faggyúmirigyeket, sőt a beidegzésüket is elveszthetik.

Hogyan alakulnak ki a különböző hegtípusok?

A hegek klinikai értékelésére létrehoztak egy úgynevezett Vancouveri-hegskálát, mely alapján 6 különböző hegtípust különböztetünk meg. (Ennek az értékelési rendszernek manapság több bírálója is akad.) A skála szerint az alábbi hegtípusokról beszélhetünk:

  • érett heg,
  • éretlen heg,
  • vonalas (sebészi) hipertrófiás heg,
  • kiterjedt (égési) hipertrófiás heg,
  • minor keloid
  • major keloid

A hipertrófiás hegek

A heg a bőr felszínéből kiemelkedik, de nem haladja meg az eredeti sebzés határait. A vonalas műtéti heg hegburjánzása a sebgyógyulás után 4-6 héttel alakul ki a feszülő sebszélek miatt, ezzel ellentétben az égési hipertrófiás hegek keletkezése az irha károsodásának mélységétől és annak súlyosságától függ.

A hipertrófiás heg bármely testrészen kialakulhat, de a klinikai tapasztalatok alapján elsősorban a nagy és összetett mozgásnak kitett testtájakon jön létre. Jellemzője, hogy idővel nem növekszik, sőt zsugorodása következtében kisebb területet foglal el, mint amekkorát az eredeti trauma érintett.

A hipertrófiás heg okai: műtéttechnikai okok, sebgyógyulási zavarok (bevérzések, fertőzések, varratelégtelenségek), életkor, bőrtípus.

Bővebben A sebgyógyulási zavarokról részletesen

A keloid

Ez a hegtípus növekvő tendenciát mutat, az eredeti trauma (pl.: műtét, sérülés, oltás) határait jelentősen meghaladja, és jellemzően a környezetből vízcseppszerűen kiemelkedik. A keloid jellegzetes helye a válltájék (oltások után), a fülkagyló, tarkótájék (pl. furunculus, carbunculus után).

A keloidra hajlamosító tényezők: lokalizáció, bőrtípus, családi halmozódás, kötőszöveti betegségek, endokrinológiai betegségek, metabolikus zavarok, immunológiai zavarok, nem, genetikai eltérések.

Meddig marad látható egy heg?

Kb. 2 hónapja a hasamról levettek egy borsónyi nagyságú anyajegyet. A heg viszont még mindig nagyon piros, egyáltalán nem kezdett el kifehéredni. Ez meddig lesz ilyen? Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász válasza

A hegek kezelésének első lépése maga a prevenció

A megfelelő sebészi technika megválasztásán kívül a legfontosabb a beteg együttműködése, illetve az alapszabályok betartása. A friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, természetes vagy mesterséges napfényt, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, és lehetőleg kerüljük az izzadást.

A továbbiakban a megelőzés céljára alkalmazott módszerek megegyeznek a terápiában használtakkal.

A már kialakult hegek korrekciójára szolgálnak a különböző műtét típusok:

  • hegkimetszés és a bőr átültetése,
  • hegkimetszés és lebenyplasztika (a beavatkozás után sem lesz nyomtalan).

A rizikófaktorokat mérlegelve az elsődleges beavatkozás után használhatunk polisziloxán-tapaszt vagy -gélt, esetleg mindkettőt. A sebgyógyulás lezajlása után, a műtét utáni 7. naptól indokolt alkalmazásuk és a heg állapota határozza meg az alkalmazás időtartamát.

Keloidok esetében, ha ismételt kimetszés mellett döntünk, akkor műtét alatt szteroid injektálása javasolt, majd a műtétet követően az eljárás megismétlendő, a heg állapotától függően. Ezen kívül a poliszilokszán-tapasz, kompressziós kezelés (csőkötszerek, speciális ruhadarabok) használata is ajánlott.

A kis dózisú röntgenbesugárzás a keloidok komplex kezelésének az egyik legfontosabb eleme. A kezelést a műtét után néhány órával, de legkésőbb 24 órán belül el kell kezdeni. Röntgen besugárzás alkalmazása az úgynevezett recidív (visszatérő) hipertrófiás hegek esetében is szóba jöhet. Természetesen figyelembe kell venni a röntgen besugárzás hosszú távú hatását (évtizedekkel később laphámrák kialakulásának esélyét növeli), illetve van egy összdózis mennyiség, amit nem szabad átlépni, így recidív keloidok esetében többször nem használható ez az eljárás.

A hegek kezelésében ezen kívül vannak még úgynevezett alternatív módszerek, mint a különböző típusú lézerek használata és a krioterápia (folyékony nitrogénnel történt fagyasztás). Ezen módszerek eredményességének értékeléséről még nincs megfelelő számú tudományos tanulmány, így a rutin kezelési protokollba még nem kerültek be. Az alternatív módszerek esetében egyedüli kezelésként alkalmazva magas visszaesési arányt tapasztaltak. A legígéretesebb eredményeket a helyileg injektált szteroiddal történt kombinációkról közölték.

Mitől függ, hogy egy heg eltüntethető-e?

Egy heg soha sem lesz teljesen nyomtalan. Az idősödő bőr nagy előnye, hogy lazább, és a ráncokba, redőkbe egy idő után beleolvad a heg. És itt is igaz az a mondás, hogy az idő majd mindent megold...

Tehát fiatal (serdülő) életkor, sötét bőrtípus, bizonyos testtájak (pl. szegycsont felett, tarkó környékén, háton) elhelyezkedő hegek esetén kevesebb az esélyünk a láthatatlanságra.

Mire figyeljen a beteg, aki hegkorrekciós műtéten esett át?

Az alapszabályok betartására kell figyelni: a friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, a napozást, a szoláriumot, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, lehetőleg kerüljük az izzadást.

Lásd még A hegsérv kezelési lehetőségei

Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - New Beauty Orvosi-Esztétikai KözpontForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
New Beauty Orvosi-Esztétikai Központ

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.