A hegek típusai és kezelési lehetőségeik

szerző: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A sebgyógyulás egy bonyolult, egymásba kapcsolódó és többlépcsős folyamat eredménye. A sebgyógyulás optimálisan 7 nap alatt megy végbe, melynek sorrendje a következő: véralvadás, gyulladás, új erek képződése, hámosodás és az érés - ekkor indul el a heg átalakulásának folyamata, mely 6 hónaptól 1,5-2 évig is eltarthat.

A korai heg vörös és élénk színű az apró erek sűrű hálózata miatt. Több hónap elteltével az erezettség csökken, így a heg színe halványodik. Végső színe a környező ép bőr színétől eltér, általában világosabb, mivel kevesebb pigmentet tartalmaz. Ritkább esetben a hegek lehetnek sötétebb színűek, mint az ép bőr. Ezt a jelenséget sötétbőrű vagy sokat napozó, fehérbőrű egyéneken látjuk.

A hegek az érés során megszilárdulnak, de a végső szilárdság az ép bőr szilárdságának csak a 80%-át éri el. Végeredményben a heg rugalmatlanabb lesz az ép bőrnél, és nem tartalmaz sem szőrtüszőket, sem egyéb bőrfüggelékeket, úgymint verejték- és faggyúmirigyeket, sőt a beidegzésüket is elveszthetik.

Hogyan alakulnak ki a különböző hegtípusok?

A hegek klinikai értékelésére létrehoztak egy úgynevezett Vancouveri-hegskálát, mely alapján 6 különböző hegtípust különböztetünk meg. (Ennek az értékelési rendszernek manapság több bírálója is akad.) A skála szerint az alábbi hegtípusokról beszélhetünk:

  • érett heg,
  • éretlen heg,
  • vonalas (sebészi) hipertrófiás heg,
  • kiterjedt (égési) hipertrófiás heg,
  • minor keloid
  • major keloid

A hipertrófiás hegek

A heg a bőr felszínéből kiemelkedik, de nem haladja meg az eredeti sebzés határait. A vonalas műtéti heg hegburjánzása a sebgyógyulás után 4-6 héttel alakul ki a feszülő sebszélek miatt, ezzel ellentétben az égési hipertrófiás hegek keletkezése az irha károsodásának mélységétől és annak súlyosságától függ.

A hipertrófiás heg bármely testrészen kialakulhat, de a klinikai tapasztalatok alapján elsősorban a nagy és összetett mozgásnak kitett testtájakon jön létre. Jellemzője, hogy idővel nem növekszik, sőt zsugorodása következtében kisebb területet foglal el, mint amekkorát az eredeti trauma érintett.

A hipertrófiás heg okai: műtéttechnikai okok, sebgyógyulási zavarok (bevérzések, fertőzések, varratelégtelenségek), életkor, bőrtípus.

Bővebben A sebgyógyulási zavarokról részletesen

A keloid

Ez a hegtípus növekvő tendenciát mutat, az eredeti trauma (pl.: műtét, sérülés, oltás) határait jelentősen meghaladja, és jellemzően a környezetből vízcseppszerűen kiemelkedik. A keloid jellegzetes helye a válltájék (oltások után), a fülkagyló, tarkótájék (pl. furunculus, carbunculus után).

A keloidra hajlamosító tényezők: lokalizáció, bőrtípus, családi halmozódás, kötőszöveti betegségek, endokrinológiai betegségek, metabolikus zavarok, immunológiai zavarok, nem, genetikai eltérések.

Meddig marad látható egy heg?

l Kb. 2 hónapja a hasamról levettek egy borsónyi nagyságú anyajegyet. A heg viszont még mindig nagyon piros, egyáltalán nem kezdett el kifehéredni. Ez meddig lesz ilyen? Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász válasza

A hegek kezelésének első lépése maga a prevenció

A megfelelő sebészi technika megválasztásán kívül a legfontosabb a beteg együttműködése, illetve az alapszabályok betartása. A friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, természetes vagy mesterséges napfényt, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, és lehetőleg kerüljük az izzadást.

A továbbiakban a megelőzés céljára alkalmazott módszerek megegyeznek a terápiában használtakkal.

A már kialakult hegek korrekciójára szolgálnak a különböző műtét típusok:

  • hegkimetszés és a bőr átültetése,
  • hegkimetszés és lebenyplasztika (a beavatkozás után sem lesz nyomtalan).

A rizikófaktorokat mérlegelve az elsődleges beavatkozás után használhatunk polisziloxán-tapaszt vagy -gélt, esetleg mindkettőt. A sebgyógyulás lezajlása után, a műtét utáni 7. naptól indokolt alkalmazásuk és a heg állapota határozza meg az alkalmazás időtartamát.

Keloidok esetében, ha ismételt kimetszés mellett döntünk, akkor műtét alatt szteroid injektálása javasolt, majd a műtétet követően az eljárás megismétlendő, a heg állapotától függően. Ezen kívül a poliszilokszán-tapasz, kompressziós kezelés (csőkötszerek, speciális ruhadarabok) használata is ajánlott.

A kis dózisú röntgenbesugárzás a keloidok komplex kezelésének az egyik legfontosabb eleme. A kezelést a műtét után néhány órával, de legkésőbb 24 órán belül el kell kezdeni. Röntgen besugárzás alkalmazása az úgynevezett recidív (visszatérő) hipertrófiás hegek esetében is szóba jöhet. Természetesen figyelembe kell venni a röntgen besugárzás hosszú távú hatását (évtizedekkel később laphámrák kialakulásának esélyét növeli), illetve van egy összdózis mennyiség, amit nem szabad átlépni, így recidív keloidok esetében többször nem használható ez az eljárás.

A hegek kezelésében ezen kívül vannak még úgynevezett alternatív módszerek, mint a különböző típusú lézerek használata és a krioterápia (folyékony nitrogénnel történt fagyasztás). Ezen módszerek eredményességének értékeléséről még nincs megfelelő számú tudományos tanulmány, így a rutin kezelési protokollba még nem kerültek be. Az alternatív módszerek esetében egyedüli kezelésként alkalmazva magas visszaesési arányt tapasztaltak. A legígéretesebb eredményeket a helyileg injektált szteroiddal történt kombinációkról közölték.

Mitől függ, hogy egy heg eltüntethető-e?

Egy heg soha sem lesz teljesen nyomtalan. Az idősödő bőr nagy előnye, hogy lazább, és a ráncokba, redőkbe egy idő után beleolvad a heg. És itt is igaz az a mondás, hogy az idő majd mindent megold...

Tehát fiatal (serdülő) életkor, sötét bőrtípus, bizonyos testtájak (pl. szegycsont felett, tarkó környékén, háton) elhelyezkedő hegek esetén kevesebb az esélyünk a láthatatlanságra.

Mire figyeljen a beteg, aki hegkorrekciós műtéten esett át?

Az alapszabályok betartására kell figyelni: a friss hegek esetében kerüljük a mechanikus irritációt, a napozást, a szoláriumot, tartózkodjunk a fizikai aktivitástól, lehetőleg kerüljük az izzadást.

t A hegsérv kezelési lehetőségei

Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász - New Beauty Orvosi-Esztétikai KözpontForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
New Beauty Orvosi-Esztétikai Központ

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok Szívritmuszavarok

Melyek a legjellemzőbb tünetek? Mikor forduljon orvoshoz?

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

A májfibrózis

A fibrózis a bizonyos szerveken (máj, tüdő, vese, hasnyálmirigy) belüli kötőszövet kóros felhalmozódását jelenti. Májfibrózis esetén az ép...

Kóros hegesedés, sebgyógyulási zavarok

Majdnem minden embernek a testén van valahol egy vagy több heg. Biciklibaleset, vakbélműtét vagy vágási sérülés nyoma. Ha a bőrfelület valahol...

Hogyan kezelhetők a szőrtüszőgyulladás utáni foltok?

A folliculitis vagy más néven szőrtüszőgyulladás akkor alakul ki, amikor a gyulladás a szőrszál bőr alatti részeit, illetve a szőrszál közvetlen...

Égési sérülések kezelése

Az égési sérülések bizonyos fajtája meggyógyul egy jól kiválasztott, helyileg alkalmazott, külsőleges ellátás eredményeként, de sok esetben a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.